על רקע נובמבר שחון וכותרות זועקות על משבר האקלים - נראה שעכשיו ויותר מתמיד - יערות הגשם חיוניים לחיים על פני כדור הארץ. מעבר לעובדה שהם ביתם של המוני יצורים חיים, הם גם אחת ההגנות הטבעיות הטובות ביותר מפני שינויי האקלים, מאחר שיש להם תפקיד מכריע בייצור חמצן ובספיגה של פחמן דו-חמצני, שהוא גז חממה המשפיע מאוד על התחממות כדור הארץ. אלא שבגלל כריתת עצי היערות בידי האדם, וגם נזקי שריפות או סופות, "הריאה" הזאת של הטבע נמצאת בסכנה.
יערות גשם קיימים בכל יבשת בעולם מלבד אנטארקטיקה – מדרום ומרכז אמריקה, דרך מערב ומרכז אפריקה, ועד אסיה ואוסטרליה. כמחצית מהצמחים ובעלי החיים על כדור הארץ חיים בהם, והם פועלים כתרמוסטט של העולם על ידי ויסות טמפרטורות ודפוסי מזג אוויר. הם נחלקים לשני סוגים: היערות הטרופיים, הידועים גם כיערות לחים, או ג'ונגלים, ונפוצים באזור קו המשווה; ויערות הגשם הממוזגים, המרוחקים מאזור קו המשווה ונמצאים בקווי רוחב בינוניים באזורים של כמות משקעים מרובה.
יערות הגשם של האמזונס בדרום אמריקה או אלה שבבורנאו בדרום מזרח אסיה הם אולי מהמפורסמים בעולם, אך הם לא היחידים מסוגם. את העצים ירוקי העד והצמחייה הרבגונית אפשר למצוא בעוד כמה מקומות שנחשבים מהיפים בעולם ושווים ביקור בחופשה הבאה שלכם. מסע ירוק (תרתי משמע) ומלא חמצן בין עשרה מיערות הגשם הגדולים והמיוחדים של כדור הארץ.
1. יער הגשם דיינטרי (Daintree Rainforest) - אוסטרליה
יער גשם מהעתיקים ביותר על פני כדור הארץ, המוערך בכ-180 מיליון שנה, שנקרא על שמו של הגיאולוג והצלם האוסטרלי ריצ'רד דיינטרי. הוא שוכן בצפון מזרח קווינסלנד שבאוסטרליה, ומוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, הודות לתרומתו הסביבתית הרבה. מזג האוויר כאן חם ולח בכל ימות השנה, מה שמשרת יותר מ-18 אלף מיני צמחים טרופיים וכן בעלי חיים רבים, בהם תנינים, קזואר (עוף אוסטרלי דמוי יען/אמו, עם פס כחול ואדום על צווארו), קנגורו עצים ועוד מיני ציפורים, זוחלים, דו-חיים, עטלפים ופרפרים ייחודיים.
לנוחות המבקרים נבנו ביער מסלולי הליכה העוברים בין הצמחייה והחופים הבתוליים. אטרקציה נוספת לרווחת התיירים היא הפלגה במימי נהר הדיינטרי, שבו ניתן לצפות בתנינים שנמצאים בתוך המים.
2. הפארק הלאומי יאסוני (Yasuni National Park) - אקוודור
יער גשם טרופי ולח שממוקם באמזונס האקוודורי ומהווה את אחד המקומות המגוונים ביותר מבחינה זואולוגית על פני כדור הארץ. מלבד זוחלים, דו-חיים, חרקים, ציפורים ועטלפים, הפארק מכיל יותר מ-20 מיני יונקים הנמצאים בסכנת הכחדה עולמית, כולל קוף עכביש לבן-בטן וקוף הטמרין הססגוני.
ההגעה אל יערות הגשם של הפארק מתאפשרת רק באמצעות הפלגה בסירת קאנו על נהרות אגן האמזונס האקוודורי, במחוז נאפו (Napo) שבמזרח, אליה מתווספת הליכה רגלית. למרות זאת, המאמץ שווה ומתברר כמשתלם כשנחשפים לפלאי הטבע שבהם, ולשילוב בין בעלי החיים, הצמחייה הירוקה ושבטי הילידים המנותקים מהציוויליזציה. משום כך הוכרז הפארק כשמורה ביוספרית (שמורת טבע בקרבת מגורי אדם) על ידי אונסק"ו ב-1989.
3. הפארק הלאומי לופה (Lope National Park) - גבון
הפארק הלאומי לופה הוא האזור המוגן הראשון בגבון שבמרכז אפריקה, שרוב שטחו הוא יער טרופי. הוא מהווה בית למגוון רחב של בעלי חיים, כשעל קצה המזלג ניתן למנות פילי היער, גורילות השפלה המערבית, תאו יער, נמרים, אנטילופות מסוג "צביון צהוב-גב" ומסוג "סיטטונגה"', וכן קופי מנדריל, שימפנזה וקולובוס שחור. ב-2007 העניק אונסק"ו למקום מעמד של אתר מורשת עולמית.
לאחרונה עלתה גבון לכותרות בהקשר של משבר האקלים בהיותה המדינה האפריקאית הראשונה שמקבלת סיוע כספי חיצוני שמטרתו שימור יערות הגשם בשטחה. תוכנית הסיוע הכלכלית, שבנויה בפעימות על פני העשור הקרוב, אמורה לעצור גם את בירוא היערות במדינה.
4. יער הגשם דומיניקה (Dominica) - האיים הקריביים
זהו אי בים הקריבי, המכונה גם "אי הטבע", ששני שלישים משטחו הם יער גשם צפוף. הוא כולל 1,200 מיני צמחים, שנהנים מכמות משקעים רבה המשרתת גם את הנהרות, הנחלים והמפלים הרבים שפזורים בו.
המקום הטוב ביותר לחוות את פלאי הטבע של דומיניקה הוא הפארק הלאומי מורן טרואה פיטון (Morne Trois Pitons), שנקרא כך על שם הר הגעש שאותו הוא מקיף, והוא גן עדן לתיירות אקולוגית. הממשלה המקומית נקטה צעדים מחמירים כדי ליצור כלכלה ששמה בראש סדר העדיפויות את הקיימות וההגנה על הסביבה. התוצאה היא כאמור גן עדן למטיילים, לחובבי הטבע ולצפרים.
5. הפארק הלאומי קאו יאי (Khao Yai National Park) - תאילנד
קאו יאי הוא הפארק הלאומי הוותיק ביותר בתאילנד (הוכרז ב-1962) ומוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו מאז שנת 2005. בפארק יש יער גשם ירוק-עד, יער גשם ירוק-עד למחצה, ויער מעורב של עצים נשירים עם יער הררי ירוק-עד.
מאמצע יוני ועד סוף יולי פורחים בו סחלבים רבים. ברחבי הפארק, שנחשב לשני בגודלו בתאילנד, יש יותר מ-3,000 מיני צמחים, 320 מיני ציפורים ומינים רבים של בעלי חיים, בהם פילים, דובים, גיבונים, צבאים, חזירי בר, דורבנים ואפילו קומץ נמרים. ובין כל אלה מציע הפארק יותר מחמישה ק"מ של מסלולי הליכה, מגדלי תצפית, מערת עטלפים ומפלים מרהיבים בגבהים שונים.
6. היער הלאומי טונגס (Tongass National Forest) - אלסקה
יער הגשם הממוזג הגדול ביותר בארצות הברית, ששוכן בדרום-מזרח אלסקה ומתפרש עד פני 17 מיליון דונם. היער הוא חלק מאזור אקולוגי שהוגדר על ידי הקרן העולמית לשימור חיות הבר כיער הגשם הגדול בעולם, וככזה שמהווה בית גידול למינים נדירים של בעלי חיים. חיים בו נשרים, זאבים, דובים חומים ודגי סלמון, שלא לדבר על הנוף עוצר הנשימה והצמחייה, שעיקרה עצים מחטניים רבים.
בחודשים הקרים המקום הופך אתר חובה לאוהבי הצפייה בקרחונים, שגם הם נפגעים והולכים ונעלמים בתהליך ההתחממות הגלובלית. ועובדה חשובה: העצים של היער הזה סופגים לא פחות מ-40% מכמות הפחמן הדו-חמצני הנספגת בכלל היערות הלאומיים בארצות הברית. כבוד.
7. הפארק הלאומי קאקום (Kakum National Park) - גאנה
פארק בליבה של גאנה, מכוסה ביער גשם טרופי, שבו מינים שונים הנמצאים בסכנת הכחדה, כמו קוף דיאנה, אנטילופות מסוג בונגו וצביון צהוב-גב, ופיל אפריקאי. מדובר באזור רב חשיבות שמהווה בית ליותר מ-200 מיני ציפורים וליותר מ-400 מיני פרפרים.
ביער הגשם הזה אפשר למצוא שבעה גשרי חבלים תלויים מעל צמרות העצים, וההליכה עליהם מאפשר לחוש את העוצמה שבעצי הענק ולהתפעל מהיופי עוצר הנשימה שמסביב. הצמחייה שביער הגשם הזה מניבה בין היתר אננס, יאם (ירק דמוי בטטה) וקסאווה (הצמח שממנו מייצרים טפיוקה), בננה, מנגו ופפאיה – וזה רק חלק מהעושר הטמון בו.
8. היער הלאומי אל יונקה (El Yunque National Forest) - פורטו ריקו
בפורטו ריקו, אי בים הקריבי ושטח חסות של ארצות הברית עם היסטוריה של שלטון ספרדי, יש מגוון תרבותי שמשלב תרבות ספרדית, אפריקאית, אינדיאנית ואמריקאית, ויש גם כמה יערות גשם, שהבולט והייחודי שבהם הוא יער הגשם אל יונקה. זהו יער הגשם הטרופי היחיד בעולם ששייך לארצות הברית. הוא ממוקם בצפון-מזרח פורטו ריקו, וזכה ב-1976 בתואר שמורה ביוספרית מטעם אונסק"ו.
הודות לגשמים המרובים היורדים בו בכל ימות השנה, נוצר בו מגוון ביולוגי אדיר עם מאות מינים של עצים, שרכים, פרחים וסלחבים, לצד נהרות, מפלים ונחלים העוברים בלב היער הירוק. לצד הצומח יש כמובן גם חי שכולל שפע צפרדעים, נחשים ומינים רבים של ציפורים טרופיות. ומלבד כל זה יש כ-13 מסלולי הליכה, שבאמצעותם ניתן לצפות בחי ובצומח של היער – מגובה צמרות העצים ועל הקרקע, ומהם להגיע אל המפלים השוצפים, שבהם אפשר גם להתרחץ.
9. יער יאקושימה (Yakushima Forest) - יפן
האי יאקושימה, ששוכן בדרום ארץ השמש העולה, הוגדר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו ב-1993 והוא מכיל בתוכו יער גשם ממוזג, ייחודי לחלק זה של כדור הארץ. על פי ההערכות, היער הוא בן למעלה מ-7,000 שנה וזוכה לשבחים כאחד היעדים היפים שיש ליפן להציע - כזה שנראה כאילו נשלף זה עתה מהאגדות.
אין פלא שהנופים בסרט האנימה (אנימציה יפנית) "הנסיכה מונונוקי", של הבמאי היפני הייאו מיאזאקי, עוצבו בהשראתו. מבקרי היער יפגשו בדרכם קופי מקוק ואייל יאקושימה שהם אנדמיים לאי, דוב שחור יפני, סלמנדרת ענק יפנית, וכן עופות רבים. כמו כן, ניתן להתפעל מ-500 מיני צמחים, 40 מהם ייחודיים ליפן, ולטעום מתנובת העצים שכוללת בין היתר פפאיה, תפוזים, מנגו וגויאבה.
10. יער הגשם הממוזג ואלדיביאן (Valdivian Temperate Rainforest) - צ'ילה-ארגנטינה
יער הגשם הזה נמצא בעיקרו בשטחה של צ'ילה, אך זולג בחלקו לארגנטינה השכנה. הוא קרוי על שם המושל הראשון של צ'ילה, פדרו דה ואלדיביה, שעל שמו הוקמה גם העיר ואלדיביה בדרום צ'ילה. מזג האוויר בו לח וערפילי, ולעיתים יורד גם גשם חזק.
אדמת הוואלדיביאן כה פורה שהיא מאפשרת למגוון גדול במיוחד של צמחים לשגשג עליה, בהם במבוק, שרכים וכמה סוגים של עצי מחט, אך גם עצים אנדמיים (ייחודיים לאזורם) כמו האראוקריה (Araucaria) והאלרסה (Alerce). בנוסף לצמחייה השופעת והייחודית, יש גם כמה בעלי חיים נדירים ואנדמיים שיער הגשם הוא אזור מחייתם, ובהם מוניטו דל מונטה (חיית כיס קטנה שפירוש שמה הוא "קוף הרים קטן"), אייל מסוג פודו דרומי, וחתול קודקוד, שמזכיר נמר ונחשב למין החתולים הקטן ביותר ביבשת אמריקה.