צלילי מוזיקה בוקעים מאולם הריקודים, והאווירה סוחפת. חיים פרשטיין, רקדן מנוסה המוכר מהתכנית "רוקדים עם כוכבים", מוביל את הקבוצה בביטחון. הקצב עולה, הרקדנים נעים בסנכרון מושלם, והחלל מתמלא באנרגיה. אך מה שנדמה כשיעור ריקודים רגיל מסתיר סוד קטן - הרקדנים המיומנים הם בשנות ה-80 וה-90 לחייהם. עוד נחזור אליהם.
סיפורם של הרקדנים המבוגרים הוא חלק ממהפכה שקטה המתחוללת בשנים האחרונות. המושג "אריכות ימים" - או בשמו המודרני "לונג'ביטי" - עובר מהפך. אם בעבר נתפס כפריבילגיה של עשירים וידוענים, היום הוא הופך לשאיפה מעשית עבור רבים. הודות להתקדמות הטכנולוגית והרפואית, הדור השלישי לא רק חי יותר שנים - אלא חי אותן בפעילות, בתנועה ובמשמעות.
4 צפייה בגלריה
ריקוד
ריקוד
מהפכה שקטה
(צילום: shutterstock)
בעולם הלונג'ביטי, השיטות להארכת חיים מגוונות ולעיתים יקרות: מצומות מתקדמים ועד טיפולים קוסמטיים מורכבים, מהחלפת תאי דם ועד טיפולי חמצן בלחץ גבוה. לעיתים הפתרונות הפשוטים והבריאים ביותר נמצאים ממש מולנו. כמו למשל, ריקוד.
וכאן טמון הסוד: בעולם שבו אנשים משקיעים הון בטיפולים להארכת חיים, הריקוד מציע את אחד הפתרונות הטבעיים והיעילים ביותר לשמירה על בריאות הגוף. בעת הריקוד, הגוף מפעיל למעלה מ-600 שרירים שונים, מרגליים ועד צוואר, בתנועות מורכבות ומגוונות. התנועתיות המתמדת והמאמץ הגופני משפרים את זרימת הדם, מחזקים את הלב, מגבירים את צפיפות העצם ומשפרים את שיווי המשקל - כולם מרכיבים חיוניים בשמירה על בריאות הגוף לאורך זמן. כך, בעוד רבים משקיעים בתרופות ותוספי תזונה יקרים, הריקוד מספק חבילה שלמה של יתרונות בריאותיים שמאריכים את תוחלת החיים באופן טבעי.
4 צפייה בגלריה
ריקוד
ריקוד
בעת הריקוד, הגוף מפעיל למעלה מ-600 שרירים שונים
(צילום: shutterstock)
בנוסף להשפעה על השרירים והעצמות, הריקוד פועל גם ברמה הביוכימית - היבט מרכזי בתרומתו לאריכות ימים. הפעילות הגופנית והחברתית המשולבת בריקוד מחוללת שינויים הורמונליים מיטיבים: עלייה ברמות הסרוטונין שמשפרת את מצב הרוח, עלייה בחנקן חמצני שמשפר את בריאות הלב וכלי הדם, ועלייה ברמות האסטרוגן שתורמת לחיזוק העצם. במקביל, הריקוד מפחית את רמות הטריגליצרידים והכולסטרול הרע בדם, משפר את רמות הסוכר, ובטווח הארוך אף מוריד את רמות הקורטיזול - הורמון הלחץ. כך, בעוד שתעשיית הבריאות מציעה תוספים ותרופות יקרות להשגת כל אחד מהיתרונות האלה בנפרד, הריקוד מספק אותם באופן טבעי, פשוט ומהנה.
מעבר ליתרונות הגופניים, הריקוד הוא כלי רב-עוצמה לשמירה על בריאות הנפש - גורם מכריע בהארכת חיים. מחקרים מראים כי מצב נפשי ירוד מקצר משמעותית את תוחלת החיים, בעוד שמוח פעיל ושמח מאריך אותם. הריקוד, בהיותו פעילות חברתית המשלבת מוזיקה, תנועה ולמידה, משחרר אנדורפינים - הורמוני האושר הטבעיים של הגוף, מפחית חרדה ודיכאון, ומספק תחושת הישג ומסוגלות. כשאדם רוקד, המוח שלו נדרש לזכור צעדים, להתאים את עצמו למקצב ולתקשר עם שותפים לריקוד - פעילות מורכבת המשמרת את הגמישות המחשבתית ומונעת הידרדרות קוגניטיבית.
4 צפייה בגלריה
ריקוד
ריקוד
פעילות מורכבת שמונעת הידרדרות קוגניטיבית
(צילום: shutterstock)
ומה שנשמע אולי כמו אמונה תפלה זוכה בשנים האחרונות לגיבוי מדעי רחב. מחקר פורץ דרך שפורסם בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine הציג ממצא מרתק: מבין כל סוגי הפעילות הגופנית שנבדקו, הריקוד התגלה כפעילות היחידה שנמצאה כקשורה להפחתה משמעותית בסיכון ללקות בדמנציה. הממצאים הללו מחזקים את מה שהרקדנים שלנו כבר יודעים היטב - שהפתרון הפשוט והמהנה ביותר לשמירה על המוח נמצא בהישג יד, או יותר נכון, בהישג רגליים.
ועם כל זאת, ייתכן שהיתרון המשמעותי ביותר טמון דווקא בהיבט החברתי. הריקוד הוא אחד הכלים החברתיים רבי העוצמה להארכת חיים, במיוחד בגיל השלישי, שבו בדידות היא גורם סיכון משמעותי. באמצעות שיחות קלילות בין הצעדים, צחוק משותף, ותחושת שייכות לקהילה, הריקוד מספק מנה גדושה של אינטראקציה חברתית - מתיאום תנועות ועד בניית קשרי חברות שנמשכים הרבה אחרי שהמוזיקה נפסקת. הקשרים האלה מתפתחים באופן טבעי למפגשי קפה בין השיעורים, לארוחות ערב משותפות, ולעיתים אף לטיולים וחופשות יחד. כך, מה שמתחיל כשיעור ריקוד שבועי, הופך למארג תומך ועשיר המלווה את המשתתפים בכל תחומי היומיום, ומעניק להם את אחד המפתחות המשמעותיים ביותר לאריכות ימים בגיל השלישי.
4 צפייה בגלריה
ריקוד
ריקוד
בית הספר לריקודים סלוניים. אולם הריקודים של בית הדיור המוגן "עד 120"
(צילום: שי אפגין)
נחזור לאולם הריקודים של בית הדיור המוגן "עד 120" בתל אביב, שם פתחנו. בית הספר לריקודים סלוניים הראשון לגיל השלישי בהובלתו של חיים פרשטיין מדגים הלכה למעשה את כוחו של הריקוד בהארכת חיים: הדיירים נהנים מפעילות גופנית מקיפה, שומרים על ערנות מחשבתית בלימוד צעדים חדשים, ובעיקר - יוצרים קהילה תומכת ושמחה. הם ההוכחה החיה לכך שהדרך להארכת חיים לא חייבת להיות יקרה או מורכבת - לפעמים היא פשוט מתחילה בצעד ריקוד אחד.

הכותב הוא פסיכולוג קוגניטיבי, מומחה לשיפור קוגניציה בגיל השלישי, יועץ קוגניטיבי ומוביל תחום ה-Longevity ברשת הדיור המוגן עד 120