''מדובר בחוג יותר מאשר בטיפול''

טיפול באמצעות אמנויות שונה מאוד מחוג. זהו מקצוע בריאות בו נעשה שימוש בתהליכי יצירה והבעה אמנותיים כאמצעי לטיפול בהפרעות נפשיות, התנהגותיות, התפתחותיות ואורגניות. ישנם חוגים לתנועה ומחול, כתיבה, אמנות ודרמה, אך טיפול באמנויות הינו טיפול נפשי לכל דבר העושה שימוש בתכנים מעולמות התוכן הללו. כשם שישנם חוגים והרצאות למודעות ולמידה על הנפש שאינם משולים לטיפול פסיכולוגי, כך גם חוגים או העשרות בתחומי האמנויות אינם משולים לטיפול באמצעות אמנויות. בטיפול, המטרה היא לפגוש את האדם המסוים ואת עולמו הפנימי. האדם עצמו (או יותר נכון נפשו) מכוונת אותו אל עבר היצירה שתסייע לו להגיע בסופו של דבר לרווחה נפשית. בשונה מחוג בתחום האומנות שמטרתו ללמד, בטיפול, האדם הוא המוקד ולא הטכניקה.

''הטיפול מתאים יותר לילדים''

עיסוק בתהליכי יצירה הוא צורך אנושי מולד, חוצה תרבויות, גיל וזמן, ולכן טיפול באמצעות אמנויות מתאים לכל סוגי האוכלוסייה ולמגוון גילאים. כפי שישנם פסיכולוגים המתמחים בטיפול בילדים ונוער או במבוגרים, כך גם בטיפול באמנויות ישנם מטפלים העובדים בעיקר עם ילדים ונוער או מבוגרים. יתכן כי חלק מהמטפלים יסייעו למגוון רחב של גילים וייעזרו במסגרת הטיפול בגישות נוספות, החל מגישות קצרות מועד וממוקדות טראומה,CBT (טיפול קוגניטיבי־התנהגותי), סכמה תרפיה, DBT (טיפול דיאלקטי-התנהגותי) ועד גישות פסיכודינמיות ארוכות טווח היורדות לשורש הקושי או המצוקה.
הטיפול באמנויות יכול לסייע למבוגרים רבים שלעיתים מתקשים להיחשף או להעלות למודעות תכנים מתוך אזורים לא מודעים, אך כן מצליחים להתחבר לאזורים אלו בעזרת כלי יצירה. היצירה מהווה שפת תקשורת ודרך ביטוי שאינה בהכרח מילולית, המאפשרת רובד עקיף ועמוק, לצד זה המילולי, וכן יכולת לקדם שינוי, לעודד צמיחה ולעורר תחושת חיות.
4 צפייה בגלריה
טיפול באמנות
טיפול באמנות
לא רק לילדים. טיפול באמנות
(צילום: shutterstock)

''הטיפול יקר ורק במגזר הפרטי''

מטפלים באמצעות אמנויות עובדים במוסדות רבים בתוך המגזר הציבורי: בתי חולים פסיכיאטריים, מרפאות קופות החולים, מוסדות חינוך ורווחה ועוד. כמו כן, רבים מהמטפלים באמנויות פועלים גם במסגרת עמותות ציבוריות שונות (למשל 'עמך' או "אותי"), הביטוח הלאומי ומשרד הביטחון, כך שניתן לקבל את הטיפול דרך המגזר הציבורי בעלות מסובסדת.
בדומה לפסיכולוגים או רופאים מומחים, ישנם מטפלים באמצעות אמנויות המקבלים מטופלים גם באופן פרטי, ובחלק מהמקרים מי שמחזיק ביטוח פרטי יכול לקבל החזרים בעבור הטיפול.

''הטיפול מתמקד בעיקר בציור וביצירה''

טיפול באמצעות אמנויות נשען על שישה תחומי אמנויות: אמנות חזותית, ביבליותרפיה, דרמה, מוסיקה, פסיכודרמה ותנועה ומחול. כך למשל, בטיפול באומנות חזותית ישנם מטפלים העובדים עם ברזל ועץ, לעומת טיפול בפסיכודרמה ותנועה בו העבודה היא עם הגוף, כאשר בכל טיפול משתמשים גם ברובד הוורבלי למטרות שונות, כמו ליצור קשר, לעבור תהליכים כשלעצמם וכליווי לפעולה או ליצירה.

אני לא טוב בציור, פיסול או כתיבה, כך שזה פחות מתאים לי''

ציור, כתיבה, תנועה או משחק, אינם רק מנת חלקם של רקדנים, סופרים, שחקנים או ציירים. בכולנו קיימות תכונות מולדות ועניין לעיסוק בתכנים אלו באופן טבעי כבר מהילדות. לא כל אחד מתחבר לכל תחום, ולכן ההמלצה על סוג האמנות המתאים לטיפול, נתון לשיקול דעתו של המטופל או הממליץ על הטיפול. אך השימוש בפלטפורמה האמנותית לא נועד כדי להגיע למקצוענות או ללמידה על תחום האמנות (כמו בחוג למשל), אלא על מנת להגיע למרחבים הנפשיים של המטופל. מהות המפגש הטיפולי הינו העיסוק בנפש ולא בתחום האומנות, המהווה צוהר להגעה לריפוי. לעיתים יתרחש שילוב של מספר סוגי אמנויות בתוך הטיפול בהתאם לצרכיו של המטופל. חשוב להבין שבטיפול באמנויות אין חיפוש אחר תוצר אמנותי, כך שגם חקר החומר או שרבוט יכולים להביע עולמות פנימיים.
4 צפייה בגלריה
טיפול באמנות
טיפול באמנות
לא נדרש כישרון. טיפול באמנות
(צילום: shutterstock)

''לא מדובר באמת בטיפול נפשי כמו אצל פסיכולוג''

טיפול באמצעות אמנויות הינו טיפול נפשי לכל דבר, שווה ערך לטיפול פסיכולוגי. אמנם לא מדובר בטיפול של פסיכולוג (כשם שעו"ס קליני אינו פסיכולוג), אך ההכשרה של מטפלים באמצעות אמנויות ופסיכולוגים מכילה תכני בסיס זהים, עם התמחות והעמקה בתכנים נוספים בהתאם לתואר הנלמד. יתרה מזאת, מטפל באמנויות יכול לדבר עם המטופל ולהשתמש בידע שלמד על הנפש ועל הדרכים להטיב עם המטופל, יחד עם כלים נוספים מעבר לשיח (עבודה עם הגוף והקול, עבודה השלכתית בפעולה, ציור, פיסול, כתיבה ועוד).
הלמידה לתואר שני בטיפול באמצעות אמנויות כוללת לימודים בנושאי טראומה, פסיכופתולוגיה, יחסי מטפל-מטופל, אתיקה, טיפול קבוצתי ופרטני, טיפול בהורות ועוד. זאת בנוסף לתכנים מתחום האמנות המסוימת (אמנות חזותית, דרמה תרפיה, פסיכודרמה, מוזיקה, תנועה וביבליותרפיה), ככלים טיפוליים יעילים ומוכחים מחקרית המסייעים לטיפול נפשי במגוון רחב של מקרים.
4 צפייה בגלריה
טיפול באמנות
טיפול באמנות
שווה ערך לטיפול פסיכולוגי
(צילום: shutterstock)
לאחר סיום התואר השני, פסיכולוגים, עו"סים ומטפלים באמנויות לומדים יחד באותם המוסדות ללימודי המשך ומסיימים עם אותה תעודה. חשוב לציין כי במידה ותפנו למוסדות ציבוריים, קופות חולים, משרד החינוך או מרפאות בריאות הנפש על מנת לקבל טיפול נפשי, תזכו לקבל טיפול מפסיכולוג קליני, עו"ס קליני ומטפלים באמצעות אמנויות. כל אלו נחשבים ומוכרים כטיפולים נפשיים לכל דבר.
יה"ת - האגודה לטיפול באמנויות, התוותה תו תקן בהתאם לדרישות המל"ג ומשרד הבריאות, מי יכול לשמש כמטפל באמנויות. באתר יה"ת ניתן למצוא את רשימת המטפלים שעמדו בכל דרישות הסף. במידה ומטפל אינו מופיע כחבר, מומלץ לבקש לראות תעודת לימודים הכוללת לימודי תואר שני או השלמה לתואר שני מוכר, וסיום חובות הכשרה מעשית.

''טיפול באמצעות אמנויות מתאים בעיקר לאנשים שמתקשים בדיבור''

כשם שפסיכולוג קליני יכול לטפל בילדים צעירים שהשפה טרם מפותחת אצלם, כך טיפול נפשי יכול להתקיים עם אוכלוסיות שונות אשר השפה (מסיבות שונות) אינה מגובשת אצלם מספיק על מנת להישען עליה באופן בלעדי. עם זאת, חשוב לציין כי הטיפול באמנויות השונות אכן נחשב ככלי יעיל לתקשורת והתבוננות "מעבר למילים". בטיפול באמנויות השונות, מתאפשר מגע בלתי מילולי עם תכני טיפול שונים, המובאים על ידי המטופל והעיסוק דרך האמנות, ומאפשרים העמקה והתמודדות יעילה עם קשיים שונים. עם זאת, השפה ככלי טיפולי נוכחת גם בטיפול באמנויות. לעיתים גם אדם שיודע לדבר היטב, אינו מצליח במסגרת טיפול נפשי למצוא את המילים המתאימות לתאר את תחושותיו, ודווקא היצירה מסייעת לו להתבטא ולמקד את רגשותיו. חשוב לציין שטיפול באמנויות יכול להתאים גם לאנשים מאוד ורבליים, ומאפשר דיבור ברמות עומק שונות.
4 צפייה בגלריה
טיפול באמנות
טיפול באמנות
השפה ככלי טיפולי נוכחת גם בטיפול באמנויות
(צילום: shutterstock)

''טיפול באמצעות אמנויות זה כמו ריפוי בעיסוק''

ריפוי בעיסוק הוא מקצוע מתחום הבריאות שנועד להשגה, שימור והשבת האדם לתפקוד בעיסוקים המשמעותיים עבורו. ריפוי בעיסוק מסייע לאנשים בעלי הפרעה בתפקוד עקב לקות פיזית, נפשית, קוגניטיבית או תקשורתית, לחיות חיים עצמאיים במשפחה ובחברה עד כמה שניתן. המקצוע שואב את מקורות הידע שלו ממדעי העיסוק, הרפואה, החברה וההתנהגות, ומטרתו השגה ושימור תפקודי החיים. מדובר בתחום שיקום וטיפול פרקטי במשימות החיים, שאינו עוסק בתכנים נפשיים. הוא יכול להיות נלווה או משלים לטיפול נפשי אך אינו מחליף אותו. כמו כן, הטיפול בריפוי בעיסוק הוא לרוב משימתי, לעומת הטיפול הרגשי בו המטופל מוביל את הטיפול העוסק במגוון תכנים רגשיים.

''טיפול באמצעות אמנויות מיועד בעיקר לעזרה בוויסות חושי''

טיפול באמצעות אמנויות אינו מיועד בעיקר לעזרה בוויסות חושי, אך יכול לסייע גם בכך. חשוב לדעת שלקשיים בוויסות חושי מתלווים לא פעם הימנעויות וקשיים נלווים כגון חרדה, בהם בהחלט ניתן וכדאי לטפל גם דרך טיפול באמצעות אמנויות, בעזרת שימוש בכלים מה- CBT. לטיפול באמצעות האמנויות השונות, יתרון ייחודי ביכולת לתת מענה טיפולי משולב גם לחשיפה הדרגתית דרך כל חמשת החושים.

הכותבת היא מטפלת בתנועה ומרצה בתוכנית תואר שני לטיפול בתנועה במכללה האקדמית אונו