בעיצוב הבית או המשרד, אנחנו חושבים לא מעט על הרהיטים, התמונות ואפילו על הצבע של הקירות. מה שלרוב מקבל פחות תשומת לב הוא התאורה. לפעמים בוחרים במנורה עם עיצוב ייחודי אולם האור עצמו נתפס כמובן מאליו, וחבל. תאורה נכונה היא לא רק צורך פונקציונלי, אלא גורם משמעותי שמשפיע על מצב הרוח, רמות האנרגיה, הריכוז והתפקוד הכללי. תאורה לא נכונה יכולה להוביל לעייפות, לחץ נפשי, דיכאון, חרדה ואף לשיבושים בשעון הביולוגי שלנו, מה שיכול לפגוע בשינה וביכולת לתפקד בצורה אופטימלית.

הטעויות הנפוצות בבחירת תאורה

בוחרים בתאורה קרה לחדר שינה
לא מעט אנשים משתמשים בתאורה בהירה מדי במקומות שבהם יש צורך באווירה רגועה, כמו חדרי שינה או חדרי מנוחה. תאורה חדה ולבנה, במיוחד לפני השינה, יכולה להפריע להפרשת המלטונין – ההורמון המווסת את מחזור השינה והערות, ולפגוע באיכות השינה. המלטונין נפלט בעיקר בשעות הלילה, בתגובה לחושך, וגורם להרגשה של עייפות ורוגע, כך שמסייע להכין את הגוף לשינה ומשחק תפקיד חשוב בשמירה על התיאום בין השעון הביולוגי שלנו לבין אורח החיים היומיומי.
4 צפייה בגלריה
תאורה
תאורה
תאורה לבנה מפריעה לשינה
(צילום: shutterstock)
אחת מהתופעות המוכרות והבעייתיות כיום היא חשיפה לאור מלאכותי – במיוחד אור לבן וחד – בשעות הערב והלילה. האור הזה, ובעיקר האור הכחול שנפלט ממסכים של טלוויזיות, טלפונים חכמים, מחשבים ומנורות לד ופלורסנט, מפריע באופן ישיר להפרשת המלטונין. הסיבה לכך היא שהאור הכחול מכיל תדירות גבוהה יותר של אור, שמדמה את אור השמש, ולכן המוח מפרש אותו כאור יום. כשהאור הכחול חודר לעינינו בשעות הערב, הוא "מבלבל" את המוח ומעכב את הפרשת המלטונין, כי הגוף מבין שהוא עדיין לא בלילה ואין צורך להתחיל את תהליך השינה. ככל שהחשיפה לאור חזק ולבן נמשכת, כמות המלטונין שנפלטת יורדת, מה שמוביל לפגיעה ביכולת להירדם ולהשיג שינה איכותית. זו אחת הסיבות שחשוב להימנע מחשיפה לאור חזק לפני השינה.
משתמשים במנורות חסרות סינון אור
מנורות חסרות סינון אור הן מנורות שאינן מצוידות בכיסויים שמפזרים או מקטינים את עוצמת האור. המשמעות היא שהאור חזק מדי ומפריע לנוחות הראיה. במקביל הוא גם עלול להחמיר כאבים בעיניים או למנוע מנוחה מיטבית כיוון שהעיניים שלנו נאלצות לעבוד קשה יותר כדי להתאים את עצמן לעוצמת האור.
מוותרים על אור טבעי
הזנחת החשיבות של אור יום טבעי היא אחת מהשגיאות הכי שכיחות. הרבה אנשים מבלים את רוב היום במבנים סגורים, ולעיתים קרובות מוותרים על חשיפה לאור השמש, במיוחד בשעות הבוקר.
חשיפה לאור השמש בבוקר חשובה מאוד משום שהיא מפעילה את שעון הגוף הביולוגי שלנו, מסייעת לוויסות מחזור השינה ומשפרת את מצב הרוח. לעיתים, השימוש המוגזם בתאורה מלאכותית, במיוחד כאשר היא מחליפה את האור הטבעי, מוביל להעדר איזון בשעון הביולוגי שלנו ומגביר תחושות של עייפות ודיכאון, בעיקר בחורף או כאשר אנחנו לא נחשפים לאור השמש במשך זמן רב.
4 צפייה בגלריה
תאורה
תאורה
חייבים קצת אור טבעי
(צילום: shutterstock)
אחת מהטעויות היא סגירה מוחלטת של תריסים או וילונות בחללים שבהם אנחנו שוהים, מה שמוביל לאור מלאכותי יתר על המידה. תאורה מלאכותית, במיוחד בשעות היום, לא מספקת את אותו האפקט הבריאותי כמו אור השמש. אם רוצים לשפר את איכות השינה, האנרגיה ומצב הרוח במהלך היום, חשוב להימנע מהפחתת כמות אור היום ולמצוא דרכים למקסם את החשיפה לאור טבעי.

תאורה נכונה עבור ילדים ובני הגיל השלישי

במיוחד כאשר מדובר בילדים או באנשים בני הגיל השלישי, השפעת התאורה עשויה להיות משמעותית מאוד. עבור ילדים, לדוגמה, חשוב להימנע מהצבתם בתאורה חזקה מדי לפני השינה, שכן תאורה חדה יכולה להפריע להירדמותם ולפגוע בשגרת השינה שלהם. לעומת זאת, כדי להמריץ ילדים בבוקר ולהגביר את הערנות שלהם, תאורה טבעית ואחריה תאורה לבנה וחזקה יכולה להיות משמעותית.
4 צפייה בגלריה
תאורה
תאורה
אל תפריעו להם להירדם
(צילום: shutterstock)
בני הגיל השלישי הם קבוצה נוספת שמושפעת באופן משמעותי מהתאורה הסביבתית. ככל שהגיל עולה, יכולת הראיה והאיזון פוחתת, וההשלכות על איכות החיים עשויות להיות מרחיקות לכת. לכן, חשוב להקפיד על תאורה עדינה ונכונה, במיוחד בשעות הלילה. תאורת לילה רכה ומכוונת כלפי מטה, כמו מנורות לילה או תאורה סמויה בקירות, יכולה להקל על בני הגיל השלישי בכניסה לשירותים או בהליכה ברחבי הבית בלילה, מבלי להפריע לשינה ומבלי לחשוף אותם לאור חזק מדי. תאורה כזו מפחיתה את הסיכון לנפילות ומספקת מספיק אור כדי לאפשר תנועה בטוחה בלילה.
בנוסף, יש לשים לב לתאורה שאינה ישירה על הרצפה, במיוחד אם מדובר ברצפות עם גימור מבריק. אור ישיר על רצפה מבריקה יכול ליצור השתקפויות שמזכירות שלוליות מים, דבר שיכול להטעות ולגרום לחשש מהחלקה. השתקפות כזו עלולה להוביל לאי יציבות, תחושת חוסר ביטחון, ואף לנפילות. לכן, חשוב לבחור בתאורה רכה שלא פוגעת ישירות ברצפה ולוודא שהרצפות אינן מבריקות מדי או משקפות את האור בצורה מסוכנת.
4 צפייה בגלריה
תאורה
תאורה
תאורה רכה שלא פוגעת ישירות ברצפה
(צילום: shutterstock)
בקרב אנשים הסובלים מדמנציה, חשוב במיוחד לשים לב לאור המפוזר בחלל. לאור יש השפעה ישירה על מצב הרוח, התפקוד הקוגניטיבי והשינה. תאורה טבעית ומאוזנת עוזרת בשמירה על מצבי רוח חיוביים, ומפחיתה תחושות של בלבול או דיכאון.

תאורה מתחלפת – פתרון גמיש

הטכנולוגיה המודרנית מאפשרת כיום להתאים את התאורה לצרכים המשתנים שלנו במהלך היום. מערכת תאורה מתחלפת, שמסוגלת לעבור בין אור צהבהב ורך לאור לבן חזק, מספקת פתרון גמיש ומדויק. למשל, בשעות הערב ניתן להשתמש באור חמים, עוטף ומרגיע, בעוד שבמהלך היום, במיוחד בבוקר, אור לבן חזק עשוי להמריץ ולחזק את הריכוז והאנרגיה שלנו.
לסיכום, התאורה היא הרבה יותר מסתם צורך פונקציונלי. היא משפיעה על הרגשות, על הבריאות הנפשית והפיזית שלנו, ועל איכות השינה שלנו. חשוב לבחור בתאורה בצורה חכמה, במיוחד כאשר מדובר בחללים בהם אנו מבלים זמן רב כמו חדרי שינה, חדרי עבודה או חדרי ילדים. השקעה בתאורה נכונה ובריאה תעזור לנו לשפר את איכות החיים ולשמור על רווחתנו האישית.

הכותבת היא חוקרת אורח חיים בריא ודוקטור לגרונטולוגיה