למרות המודעות הגוברת לחשיבות ההגנה מפני קרינת השמש, עדיין רווחות תפיסות שגויות רבות שעלולות לסכן את בריאות העור שלנו - וחבל. הגנה נכונה היא הצעד המשמעותי ביותר שאנחנו יכולים לעשות למניעת סרטן העור והזדקנות מוקדמת.
הנה 20 אמירות נפוצות על שמש שהגיע הזמן להפריך או לאמת:

מיתוס#1: "בימים מעוננים אין צורך בקרם הגנה"

האמת: קרינת UV חודרת את העננים, ועד 80% מהקרינה המזיקה מגיעה לעורנו גם בימים מעוננים לגמרי. למעשה, לעתים העננים יכולים אפילו להגביר קרינה בשל החזרות.
6 צפייה בגלריה
כוויות שמש
כוויות שמש
הקרינה מזיקה גם בימים מעוננים
(צילום: Shutterstock)

מיתוס#2: "בעלי עור כהה לא צריכים הגנה מהשמש"

האמת: בעלי עור כהה אמנם פחות נוטים לסרטן עור מסוג מלנומה, אך הם עדיין בסיכון לנזקי שמש אחרים כמו הזדקנות מוקדמת, כתמי עור וסוגים מסוימים של סרטן עור שמאובחנים לרוב בשלבים מאוחרים יותר.

מיתוס#3: "מריחה אחת של קרם הגנה מספיקה ליום שלם"

האמת: יעילות קרם ההגנה יורדת משמעותית אחרי כשעתיים, ומהר יותר אם אתם שוחים, מזיעים או מתנגבים. בחשיפה ממושכת לשמש, יש לחדש את המריחה כל שעתיים-שלוש.

מיתוס#4: "כמות קטנה של קרם הגנה מספיקה"

האמת: רוב האנשים משתמשים ברבע עד שליש מהכמות הנדרשת. הכמות המומלצת היא כף שלמה לכל הגוף וכפית שלמה לפנים והצוואר.
6 צפייה בגלריה
הגנה מפני השמש
הגנה מפני השמש
רוב האנשים מורחים פחות ממה שצריך. קרם הגנה
(צילום: shutterstock)

מיתוס#5: "אם אני משתמש בקרם SPF גבוה, אני יכול להישאר בשמש זמן רב יותר"

האמת: SPF שפירושו Sun Protection Factor מציין פי כמה זמן אפשר להיות בשמש עם קרם ההגנה לפני שמתרחשת כווייה בעור, לעומת מצב שבו לא נמרח קרם בכלל. לדוגמה, אם לוקח לעור 10 דקות להישרף ללא מקדם הגנה, מריחת קרם עם SPF 30 תאפשר לשהות בשמש כ-300 דקות (כלומר פי 30 זמן) לפני שתתרחש אותה כוויה. לצד המשוואה הזו -דעו : מדד זה מתייחס רק לקרני UVB ומתעלם מקרני UVA שהן אחראיות להזדקנות העור ולעומק הנזק התאי.

מיתוס#6: "חלון מגן עליי מנזקי השמש"

האמת: קרני UVA חודרות זכוכית רגילה ויכולות לגרום לנזק עמוק לעור גם כשאתם בתוך המכונית או ליד חלון במשרד. זו סיבה טובה להשתמש בקרם הגנה גם בפנים.

מיתוס#7: "קרמי הגנה מפחיתים את יצירת הוויטמין D בגוף"

האמת: קרמי הגנה אכן מפחיתים ייצור ויטמין D בעור, אולם די בחשיפה קצרה של 10-15 דקות לשמש כמה פעמים בשבוע, בשילוב עם תזונה מתאימה, בשביל לייצר ויטמין D ברמה מספקת.

מיתוס#8: "כל קרמי ההגנה זהים, העיקר ה-SPF"

האמת: SPF מודד רק הגנה מפני קרני UVB הגורמות לכוויות, בעוד שחשוב לבחור מוצר המציע "הגנה רחבת טווח" שמגן גם מפני קרני UVA הגורמות להזדקנות ומגבירות סיכון לסרטן. לאחרונה פותחו גם מוצרים המגנים מפני נזקי אור כחול וזיהום אוויר, שני גורמי נזק שחשוב לקחת בחשבון.

מיתוס #9: "ניתן לקבל 'שיזוף בריא' במיטת שיזוף - או מיטת שיזוף"

האמת: אין דבר כזה "שיזוף בריא" - כל שיזוף הוא עדות לנזק בעור. סולריומים משתמשים בכמות גבוהה של קרינת UVA המגבירה את הסיכון למלנומה ולהזדקנות מוקדמת. שיזוף במיטת שיזוף מגדיל את הסיכון לחלות במלנומה בשיעור של עד 75%, על פי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן.
6 צפייה בגלריה
הגנה מפני השמש
הגנה מפני השמש
אין דבר כזה שיזוף בריא
(צילום: shutterstock)

מיתוס #10: "קרמי הגנה טבעיים בטוחים יותר"

האמת: המונח "טבעי" אינו מוסדר בתעשיית הקוסמטיקה, וקרמים "טבעיים" עלולים להכיל חומרים שגורמים לתגובות אלרגיות, לכן חשובה הכשרתו של אותו 'ממליץ' על טיפול באמצעות רכיבים טבעיים שאולי לא כמו השאר, לא מבוססי מחקר ומדע. חשוב לבחור את מה שנבדק דרמטולוגית ומתאים לסוג העור ומצבו, בין אם הם "טבעיים" או לא.

מיתוס #11: "אני נשאר בצל, לכן אני לא צריך קרם הגנה"

האמת: גם בצל אתם חשופים לקרינה מוחזרת ומפוזרת. עד 40% מקרינת השמש יכולה להגיע אליכם גם כשאתם יושבים מתחת לשמשייה, במיוחד אם אתם בחוף עם חול או ליד מים המחזירים קרינה.

מיתוס #12: "קרם הגנה לילדים מתאים גם למבוגרים"

האמת: בעוד שקרמים לילדים בטוחים בדרך כלל גם למבוגרים, הם מיוצרים לעיתים עם פחות מרכיבים אסתטיים ועלולים להיות שומניים יותר. מבוגרים עם עור שמן או נטייה לאקנה, למשל, עדיף שיתאימו את תכשיר ההגנה לצרכים הספציפיים שלהם.
6 צפייה בגלריה
הגנה מפני השמש
הגנה מפני השמש
קרמים לילדים שומניים יותר
(צילום: shutterstock)

מיתוס #13: "אם המייקאפ שלי כולל SPF זה מספיק"

האמת: רוב מוצרי האיפור עם SPF מכילים ריכוז נמוך מדי ואינם מרוחים בשכבה מספיק עבה כדי לספק הגנה מספקת. יש להשתמש בקרם הגנה ייעודי כבסיס לפני האיפור.

מיתוס #14: "אין צורך להגן על השפתיים והעיניים"

האמת: השפתיים והעיניים רגישות במיוחד לנזקי השמש. סרטן חלל הפה אינו נדיר, ונזקי UV לעיניים יכולים להוביל לקטרקט וניוון מקולרי (מחלה הפוגעת בראייה). יש להשתמש בשפתון עם SPF ולהרכיב משקפי שמש עם הגנת UV.
6 צפייה בגלריה
הגנה מפני השמש
הגנה מפני השמש
חובה להרכיב משקפי שמש
(צילום: shutterstock)

מיתוס #15: "אחרי גיל מסוים, כבר מאוחר מדי ואין טעם להתחיל להשתמש בהגנה מהשמש"

האמת: מחקרים מראים שהתחלת שימוש קבוע בהגנה מהשמש בכל גיל מפחיתה את הסיכון לסרטן עור ומאטה את תהליכי ההזדקנות. אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל.

מיתוס #16: "קרם הגנה עמיד למים נשאר יעיל גם אחרי השחייה"

האמת: מוצרים "עמידים למים" מוגדרים ככאלה שנשארים יעילים למשך 40-80 דקות בלבד בתוך המים. אחרי זמן זה, או אחרי ניגוב במגבת, יש לחדש את מריחת קרם ההגנה.

מיתוס #17: "קרם הגנה גורם לאקנה"

האמת: בעוד שקרמי הגנה מסוימים עלולים לסתום נקבוביות, היום קיים מגוון רחב של מוצרים "נון-קומדוגניים" המיועדים במיוחד לעור הנוטה לאקנה. חשוב להתאים את תכשיר ההגנה לסוג העור והצרכים שלו.

מיתוס #18: "ניתן להכין קרם הגנה טבעי בבית שיעיל כמו מוצרים מסחריים"

האמת: על אף שהשנה נפוץ טרנד טיקטוק של הכנת קרם הגנה בבית, הרי שרוב המתכונים הביתיים לקרמי הגנה אינם יעילים מספיק ואין להם SPF מדיד ומבוקר. שמן קוקוס, לדוגמה, מספק הגנה של SPF 4-7 בלבד, הרחק מה-SPF 30+ המומלץ.

מיתוס #19: "צריך לחכות 20 דקות אחרי מריחת קרם הגנה לפני יציאה לשמש"

האמת: זה תלוי בסוג הקרם. קרמים כימיקליים אכן צריכים כ-15-20 דקות להיספג ולהתחיל לעבוד, אך קרמים פיזיקליים המבוססים על אבץ או טיטניום דיאוקסיד פועלים מיד עם המריחה.
6 צפייה בגלריה
מריחת קרם הגנה באימון בחוץ
מריחת קרם הגנה באימון בחוץ
בדקו את סוג הקרם לפני היציאה לשמש
(shutterstock)

מיתוס #20: "הגנה מהשמש חשובה רק בקיץ"

האמת: קרני UVA האחראיות להזדקנות העור ולנזק ארוך-טווח, חודרות דרך עננים ומגיעות לעור שלנו לאורך כל השנה, כולל בחורף. זו הסיבה שדרמטולוגים ממליצים על הגנה יומית, ללא קשר לעונה.

לסיכום, הגנה נכונה מהשמש היא אחת ההשקעות החשובות ביותר בבריאות העור שלנו. אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל בהרגלי הגנה בריאים. ההשפעה המצטברת של הגנה יומיומית יכולה להיות דרמטית לאורך זמן.


הכותבת היא מומחית ברפואת עור, אסתטיקה ולייזר