דבש נחשב למאכל די בריא. הוא עשיר בנוגדי חמצון, מכיל ויטמינים ומינרלים בכמויות קטנות, ובעל סגולות ידועות לחיזוק מערכת החיסון ולהקלה במצבי שיעול או כאב גרון. אבל, רובנו לא מודעים לכך שבקלות רבה אנחנו מאבדים את היתרונות הבריאותיים שלו.
הטעות הראשונה מתחילה כבר ברכישה בסופר. רוב הדבש שנמכר במדפים עבר חימום בתהליך התעשייתי - פעולה שמטרתה להעניק לדבש מראה שקוף ואחיד. אבל לחימום יש מחיר: הוא פוגע בנוגדי החמצון ובאנזימים הפעילים שבדבש. אם אתם מחפשים דבש ששומר על האיכויות שבו, כדאי לבחור דבש שלא עבר חימום. לרוב הוא מגיע במרקם גבישי ומוצק יותר, סימן לכך שהרכיבים הפעילים נשמרו.
הטעות השנייה קשורה לשימוש הביתי. מה הדבר הראשון שאנחנו עושים כשכואב לנו הגרון? מחממים מים ומוסיפים כפית דבש לתה רותח. בפועל, ברגע שהדבש נחשף לחום גבוה, חלק ניכר מהערכים התזונתיים הטמונים בו נפגע. כך אנחנו מקבלים בעיקר מתיקות, אבל פחות מהיתרונות הבריאותיים.

אז מה כן כדאי לעשות?

מומלץ להמתין שהתה יתקרר מעט לטמפרטורה נעימה לשתייה, ורק אז להוסיף את הדבש. כך גם נהנים מהטעם וגם שומרים על הרכיבים הפעילים. אגב, זה נכון לא רק לתה. גם כשמשתמשים בדבש באפייה או בבישול, כדאי לדעת שבטמפרטורות גבוהות הערך הבריאותי נפגע.
1 צפייה בגלריה
הכל עניין של כמויות. דבש
הכל עניין של כמויות. דבש
הכל עניין של כמויות. דבש
(צילום: Shutterstock)
חשוב לזכור שהכול עניין של כמויות. דבש בהחלט יכול לתרום לתזונה: הוא מספק אנרגיה זמינה, נוגדי חמצון טבעיים ואף רכיבים בעלי השפעה מיטיבה על מערכת החיסון. יחד עם זאת, בסופו של דבר מדובר בסוכר מרוכז, ולכן צריכה גבוהה עלולה להוביל לעלייה במשקל ולשבש את האיזון הבריאותי לאורך זמן.
בנוסף, חשוב לדעת שדבש אינו מתאים לתינוקות מתחת לגיל שנה, משום שמערכת העיכול שלהם עדיין אינה בשלה והם עלולים להיחשף לסיכון מזיהום נדיר. גם בהיבט של בריאות השיניים, כמו כל מזון מתוק, כדאי לשים לב להיגיינת הפה כדי למנוע עששת ונזקים עתידיים. הדרך הנכונה ליהנות מדבש היא לשלב אותו בכמות מתונה וכך לקבל את טעמו המיוחד ואת יתרונותיו הבריאותיים בלי לוותר על איזון.

הכותבת היא דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום