הרימון מלווה את התרבות האנושית אלפי שנים כסמל לשפע, לפריון ולהתחלות חדשות. מדי שנה הוא שב אל מרכז השולחן בראש השנה, עטוף באדום בוהק ומלא גרגרים נוצצים שמזכירים לנו את המסורת. חשוב לדעת שמאחורי החזות הסמלית מסתתר עולם שלם של סגולות רפואיות ותזונתיות. לא במקרה הפך הרימון בשנים האחרונות לאחד הפירות הנחקרים ביותר, והוא ממוקם כיום בשורה אחת עם מזונות-על אחרים שהמדע מגלה בהם עוצמות חדשות. המפתיע הוא שהחלקים שנדחקו לשוליים – הקליפה והזרעים הלבנים – הם אלו שטומנים בחובם את הערך הבריאותי המרוכז ביותר.
בתרבויות עתיקות כמו פרס והודו נעשה שימוש נרחב בקליפת הרימון לטיפול במחלות מעיים, זיהומים ודלקות. כתבים רפואיים עתיקים מתארים כיצד אבקה מקליפה מיובשת שימשה כתרופה טבעית לשלשולים וכשטיפת פה לחיזוק החניכיים. גם במסורת האיורוודית ההודית שילבו את הקליפה בטיפולים נגד זיהומים פנימיים וחיצוניים. כיום המחקר המודרני מאשר רבות מהתובנות הללו: קליפת הרימון היא מקור עשיר במיוחד לפוליפנולים וטאנינים – נוגדי חמצון רבי עוצמה בריכוז גבוה בהרבה מזה שנמצא בגרגרים עצמם. תרכובות אלה הראו יכולת לעכב התרבות של תאים סרטניים בתנאי מעבדה, להפחית תהליכי דלקת ולפעול כנוגדי חיידקים. תעשיית התוספים והקוסמטיקה כבר אימצה את הממצאים, ותמציות קליפה מופיעות היום בכמוסות, קרמים ומסכות לפנים שמיועדים לחיזוק העור ולהגנה מפני נזקי חמצון.
אם בקליפה טמון כוח נוגד חמצון, הרי שבזרעים הלבנים הקשים שבגרעיני הרימון מסתתר שמן נדיר במיוחד – שמן זרעי רימון. השמן הזה מכיל חומצה פוניסית, חומצת שומן ייחודית שנחקרה רבות בשנים האחרונות. לפי הממצאים, היא מסייעת בהפחתת כולסטרול "רע", משפרת את גמישות כלי הדם ומגינה על שריר הלב. בתעשיית הדרמטולוגיה שמן זרעי רימון נחשב לאחד הרכיבים המבוקשים ביותר בזכות תרומתו לעיכוב תהליכי הזדקנות ולהגנה מפני קרינת UV. מעבר לכך, הזרעים עצמם מספקים סיבים תזונתיים שתורמים לפעילות מעיים תקינה ולהזנת המיקרוביום – אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעי. כך, גם אותו חלק שנדמה לנו כמטרד בשיניים מתגלה כמקור לבריאות.
סגולות מיץ הרימון
אבל הסיפור של הרימון לא מסתיים בקליפה ובזרעים. בשנים האחרונות נאספו עדויות מדעיות רבות לגבי סגולותיו של מיץ הרימון ושל הפרי כולו. מחקרים קליניים מצאו כי שתיית מיץ רימון תורמת להפחתת לחץ דם ולהאטת התקדמות טרשת עורקים, תהליך שקשור ישירות למחלות לב וכלי דם. הרכיבים הפעילים ברימון, ובראשם החומצות האלג'יות, פועלים כנוגדי חמצון רבי־עוצמה ועשויים לסייע בהגנה על תאי המוח. זאת על פי עדויות ראשוניות ממחקרי מעבדה שמצאו השפעה חיובית על זיכרון ותפקוד קוגניטיבי. במערכת החיסון הרימון תורם להפחתת תהליכים דלקתיים כרוניים, ובמערכת העיכול הוא מסייע לאיזון אוכלוסיית החיידקים ולשיפור תהליכי עיכול. ממצאים קליניים ראשוניים מצביעים על כך שהחומרים שברימון מתפרקים במעי ל"מטבוליטים אנטי־אייג'ינג" (בעיקר אורוליתין A) ועשויים לשפר את תפקוד המטוכונדריה (האחראית על האנרגיה בתאים) ולשמירה על השרירים.
גם העור נהנה מסגולותיו: שימוש חיצוני במיץ או בשמן זרעים נמצא כיעיל בהגנה מפני קרינת UV, בחיזוק האלסטיות ובשמירה על מראה צעיר. לא פלא שחברות קוסמטיקה עולמיות משלבות את שמן זרעי הרימון בסרומים יוקרתיים ובקרמים רפואיים. למעשה, הרימון מציע סל רחב של יתרונות – מן הלב וכלי הדם, דרך המוח ומערכת העיכול ועד העור ומערכת החיסון.
ולמי שתוהה איך כל זה קשור לחיי היומיום – החדשות הטובות הן שאין צורך להיות במעבדה כדי ליהנות מהסגולות הללו. אפשר להתחיל בצעדים פשוטים: חליטה מקליפה מיובשת שמעניקה לגוף בוסט של נוגדי חמצון, כפית שמן זרעי רימון כתיבול לסלט או לשייק, או פיזור נדיב של גרגרים טריים על סלט ירוק. שלושת השימושים הפשוטים האלה ממחישים כיצד פרי שנכנס לשולחן החג כסמל יכול להפוך לחלק אינטגרלי בשגרה בריאה ומודעת.
הכותבת היא הרבליסטית קלינית בברא צמחים
פורסם לראשונה: 01:28, 18.09.25







