הרגע שבו אם ותינוקה נפגשים לראשונה לאחר הלידה, הוא לא פחות מקסום. החיבור, פרצי האהבה והלב שמתמלא, לא דומים לשום חוויה אחרת. את הבונדינג, חותמת לרוב פעולת ההנקה שמשלבת בין הזנת הילוד, הגנה על בריאותו והפעלת מנגנונים נוספים שתורמים לו ולאם הטרייה. אבל לא תמיד ההנקה מתרחשת בקלות כמו שמדמיינים. יש אימהות שמתקשות לבצע את הפעולה מסיבות שונות וברמב"ם חשבו על פתרון: שירות חדש שנחנך לאחרונה רותם את הכלבות הטיפוליות של המרכז הרפואי לעזרת האימהות הטריות.
שירות חדש ברמב"ם: כלבות לעידוד הנקה
(צילום: הקריה הרפואית רמב"ם)
מריה מרצבוי, בת 32 מנשר, ילדה לאחרונה את רוי, בנה השני במרכז הרפואי, "ילדתי בשבוע 35 עם רעלת הריון. לא מצב אידיאלי. בגלל נסיבות הלידה נאלצנו להישאר בבית החולים להשגחה אחרי הלידה, ולמרות שהייתה לי חווית לידה מדהימה, עדיין זה בית חולים ולא הבית שלי. כשהציעו לי ביקור של טינקה, הכלבה הטיפולית, הסכמתי מיד. יש לי כלבה בבית, והנוכחות שלה פשוט מרגיעה אותי. נעים לי לגעת בה, נעים לי כשהיא יושבת לידי וליד התינוק. יש פה גם את העניין של החשיפה גם שמונעת אלרגיה ובכלל, נותן תחושה אחרת. טינקה ביקרה אותי פעמיים והצליחה לשמח אותי מאוד. היא פשוט מהממת".
הורדת מתח, עידוד למגע, העלאת מפלס האנדורפינים, חיזוק המערכת החיסונית והנעה לפעולה, הן רק חלק מהיכולות המאפיינות אינטראקציה עם כלבים טיפוליים. השירות שהולך ותופס תאוצה ברמב"ם, מאז פרצה המלחמה, הפך כעת גם לכלי ליצירת סביבה תומכת בהנקה, ומרצבוי הייתה הראשונה להתנסות. "אני מכירה את זה עוד מהבית וזה חיבור מדהים", היא מסבירה כשהתינוק הטרי בידיה וטינקה שוכבת על המיטה, למרגלותיה, "זה פשוט מרגיע, נעים, עושה נחת. השאיבות, ההנקה, הביקורים התכופים בתינוקייה והרצון להשתחרר הביתה גורמים ללחץ נפשי, וכל דבר שיכול לתרום להורדת הלחץ, להסיח את המחשבה, ולהרגיע אותי מבורך ממש".
עידית לייבה, מאמנת כלבים ומי שאחראית על שירות הכלבים הטיפוליים ברמב"ם, כבר ראתה איך הקולגה על ארבע מצליחה לעשות את הבלתי אפשרי, יותר מפעם אחת: לגרום למטופלים עצובים לחייך, למופנמים לדבר, לכאובים לקום מהמיטה ולמוניטורים משתוללים להירגע. את משימת הסיוע לנשים מניקות, אין ללייבה ספק שהיא תצלח תוך כדי כשכוש בזנב: "כלב טיפולי מאומן לחוש מתי אדם נמצא במצב חרדה, סטרס או כאב", היא מסבירה, "יצירת קשר עין או הנחת ראש על האדם, גורמים להורדת מפלס הלחץ ולהפגת הבדידות שאפשר לחוש כשמאושפזים. הרוגע שהם משרים, יחד עם התרומה שלהם לעידוד המערכת החיסונית בתינוקות, תיטיב גם עם האם שמנסה להניק וגם עם הילוד שצריך את כל החיזוקים האפשריים".
במחלקת הילודים של רמב"ם, רגילים להיות מוקפים ביצורים חמודים להפליא. אבל גם שם, המומחים ל"מה שהכי חמוד בעולם", מתמוגגים משחקני החיזוק שהתגייסו לעידוד הנקה: "סביב ההיריון והלידה יש המון שינויים הורמונליים אצל אישה, כשהשיא הוא באמת בלידה ובימים שאחרי", מציינת אלה אהרונסון-רוט, אחות אחראית מחלקת ילודים ברמב"ם ויועצת הנקה במרכז הרפואי, "לפעמים יש כל מיני שיבושים בדרך או נסיבות מאתגרות".
"הכלב הטיפולי הוא כלי שיכול מאוד לעזור. עצם המגע איתו, הקשר איתו, הנוכחות שלו, המבט שלו, כל אלו מסייעים בשחרור המון אנדורפינים שעושים טוב לאישה אחרי הלידה ועוזרים לה להתמודד עם הכאב שהיא חווה אחרי הלידה, בייצור החלב, ברצון להתמודד עם האתגר והקשיים שמגיעים עם תינוק חדש, ועם היכולת להתגבר על כל אלה. יש משהו בנוכחות של הכלב שמגיע, נוגע, לא שופט, לא אומר מה נכון ומה לא, שפשוט עושה פלאים. הוא שם לעשות את כל הטוב הזה לייצר סביבה תומכת ותנאים טובים יותר לעידוד ייצור החלב ושחרור החלב. זה כלי נהדר ואנחנו שמחים להעמיד אותו לרשות היולדות שלנו".