בימים אלה יער בן שמן, הריאה הירוקה של גוש דן, מתעורר לחיים. היער, מהגדולים והוותיקים בישראל, מתמלא פריחה נהדרת, ובעקבותיה נוהרים המטיילים, רוכבי האופניים והרצים הממלאים את הסינגלים עד אפס מקום.
אם גם אתם מגיעים ליער, כדאי לשים לב לשני מושבים הצמודים אליו ומציעים שורת חוויות שוות - כפר דניאל וגמזו. שניהם נמצאים במיקום אסטרטגי, סמוך למחלף דניאל המחבר בין כביש 6 וכביש 1, כך שקל מאוד להגיע אליהם ולהמשיך מהם לטיול ביער. למבקרים מצפים נשנושים, סדנאות, סיורים ועוד חוויות שנמשכות לתוך היער. מגמזו, למשל, אפשר לצאת לטיול אקסטרים בבן שמן בריינג'רים או בג'יפים, או לטיול נינוח יותר באיזי ריידר. הנה כמה המלצות שוות לביקור בלב חבל מודיעין.
קטרינה עגלת קפה: לשתות מול הקמין
בכניסה לפארק הקופים בכפר דניאל - שאינו גן חיות אלא מרכז שיקומי-טיפולי לקופים - נמצאת הפתעה שכיף לגלות בבוקר חורפי עם קצת שמש. זוהי קטרינה, עגלת קפה שהיא ביקור חובה לחובבי הז'אנר, ולא רק להם. העגלה הגיעה לכאן באפריל האחרון ממושב בן שמן, שם כבר צברה קהל אוהדים שהגיע במיוחד מכל הארץ.
"זה מקום לכולם, מגיעים חרדים מאלעד ואמהות בחופשת לידה", מאפיין יוני ביסטריצר, הבעלים. "מאז הקורונה אנשים מחפשים עגלות קפה". ביסטריצר הוא שף ויועץ קולינרי מזה 20 שנה. קטרינה הייתה סבתא שלו, ניצולת שואה שעלתה לארץ עם אמה. היא נהגה לארח אנשים רבים מדי יום, וממנה למד הנכד, שאותו כינתה "ג'ון ג'ון", את חדוות האירוח והבישול.
בחורף הנוח שלנו כיף לשבת באחד מהשולחנות המפוזרים ליד עגלת הקפה. במזג אוויר קפוא או גשום אפשר להתפנק בתוך סגירת החורף המושקעת של המקום, ובה קמין שפולט חום נעים וכרבוליות. מהתנור כאן מגיחות פיצות עם מוצרלה מבעבעת בשלל טעמים ייחודיים (למשל עם חציל שרוף ונגיעות של טחינה וסילאן, 65 שקל).
עוד בהיצע הקולינרי: כריכים מושקעים ביותר (למשל, כריך קטרינה בלחם רוסטיק כפרי עם גבינת קממבר, ממרח ארטישוק, חציל קלוי, רוקט ודבש, 48 שקל לכריך שמגיע עם סלט), טוסטים מקוריים (כמו טוסט מנצ'גו עם הגבינה העוקצנית, עגבנייה וזיתי קלמטה שמגיע גם הוא בליווי סלט, 48 שקל), מבחר סלטים (עלים, קינואה, עגבניות ועוד). באגף המתוקים המפואר כדאי לשים לב לטארט גזר מסקרפונה (38 שקל) עתיר שכבות, כמיטב המסורת בסטארבקס.
ראשון-חמישי בין השעות 16:00-8:30, שישי 14:00-8:00. כשר עם תעודה.
White Witch: סדנאות וטיפולים
אדווה אזולאי היא רוקחת קוסמטית, ארומה-תרפיסטית וקוסמטיקאית, שרוקחת במעבדה הקטנה שלה כשפים של ממש, ומכאן שמה המסחרי – White Witch. "אני סופר-פארם מהלך וזו המעבדה המהממת שלי", היא מכריזה בגאווה, בשערה תקוע עט, לכתיבת מתכונים והגיגים במחברת, ובה אינספור דפים המלאים בכתב יד צפוף.
והמעבדה של אדווה אכן מהממת. שלט קטן עם ציור של מכשפה על מברשת איפור מכוון את הבאים אל הקליניקה, שהייתה פעם יחידת מגורים והיום מלאה במדפים ובהם בקבוקונים קטנים, נרות, כלים וחומרי גלם מהם נוצרים כאן תכשירים שונים. שביל עץ בסגנון בית קטן ערבה מוביל לכניסה. מהחלונות הרחבים נטולי התריסים נשקף נוף של עצים וצמחים בשלכת צבעונית יפהפייה.
אדווה, ילידת כפר דניאל, המתגוררת בסמוך היא קוסמטיקאית מ-2009. "נכנסתי לזה כשהייתי בהיריון ורציתי להיות אמא עם ערך מוסף, אז התחלתי להכין כל מיני סרומים לעצמי", היא מספרת בעודה מעמידה על הכיריים סיר שאינו מיועד לבישול מרק. היום היא מעניקה מגוון טיפולים מפנקים לעור, ומארחת סדנאות רוקחות, סדנאות סבונים, ובחנוכה גם סדנאות ליצירת נרות. במהלך הסדנה מכינים דאודורנט, קרם פנים ועוד. "הסדנאות שלי מחברות את המטבח לעולם היופי. זה מקום טיפולי שבא לחבר את מערכות הגוף ולחזק את ה-Well Being, שחסר לרובנו".
בתיאום מראש, מחירי הסדנאות מתחילים ב-200 שקל למשתתף. 054-4357801. אתר: whitewitch.co.il
Wild Bread: לחמים עסיסיים
הישראלים אוהבים מאפיות, ועוד יותר הם אוהבים מאפיות ביישובים קטנים ופסטורליים, ובעיקר הם אוהבים מאפיות ביישובים קטנים שהגיעו מהעיר הגדולה. וזה הסיפור של מאפיית Wild Bread. התור הארוך שהשתרך באופן כמעט קבוע מחוץ למאפייה בתל-אביב נדד בעקבותיה לכפר דניאל, והמעריצים ממשיכים להגיע מרחבי הארץ.
מאחורי מעוז הפחמימות הריחני הזה עומדים תום מעוז ואייל פרוינד, טבחים במקצועם, שמאחוריהם קריירות קולינריות מפוארות בארץ ובעולם. כעת הם מתרגמים את הידע והניסיון לתוך מבחר לחמים ארטיזנליים עסיסיים. הלחמים עברו תהליך של התססה של 48 שעות, ורק השמות שלהם פותחים את התיאבון, עוד לפני שלקחתם ביס: "לחם איטלקי וינטג'", "לחם פיצוחים ענק", "לחם קאנטרי", "פוקאצ'ה רומאנה" ועוד.
אבל זו לא רק מאפייה אלא גם מקום נעים לבראנץ', שמוגש כאן בין השעות 15:00-10:00. זה המקום לדגום מנות מיוחדות כמו פרוסת לחם פרא ועליו גבינת בושה וזילופי דבש. יש כאן גם פריטים אינסטגרמיים כמו קרואסון ג'לאטו, מאפה חמאה מדופף עד דק ממולא כדור גלידה ענק תוצרת בית שעליו נמזג רוטב מתוק. ואפשר גם להסתפק רק בקרואסון או במאפים מתוקים אחרים. רק תזדרזו, כי בסוף תולים כאן שלט שמכריז: "נגמרו הלחמים להיום".
מתחם הצורפים בכפר דניאל, פתוח בימים שלישי-חמישי בשעות 16:00-10:00, שישי 15:00-10:00. 053-4566778
שרה גולד: סיורי ליקוט
סיורי ליקוט אפשר לעשות כל השנה, אבל החורף הוא העונה המומלצת ביותר לחוויה. זו הזדמנות לשלב בין האהבה לטבע לבין האהבה למטבח. יוצאים לשדה או ליער, צועדים על אדמה רטובה, מרופדת בשכבת עלי שלכת, שומעים פכפוכי מים ונחשפים לתגליות שעשויות להפוך אחר כך לסלט או לתבלין. במהלך סיורי ליקוט מאתרים צמחי בר המיועדים למאכל, מקבלים הדרכה וגם מתכונים.
שרה גולד מגמזו מספרת שכילדה, לא היו לה משחקים. "הטבע תמיד עניין אותי. אני זוכרת את עצמי רצה עם עשבים בידיים", היא צוחקת. בהמשך למדה מיקרוביולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, ניהלה מתנ"ס ולפני 17 שנה הקימה אתר מגדיר צמחים בשם "צמח השדה".
"אני חקלאית בנשמה, אוהבת אדמה", מעידה גולד, שמציעה סיורי ליקוט שאורכים לא פחות מארבע שעות. הסיור שלה מתאים למבוגרים, בעיקר לקבוצות קטנות. הוא מתחיל בהסבר מהו בכלל ליקוט (מושג מהמשנה), עובר דרך כללי הליקוט (לא גונסים ממטעים, לא נוגעים בצמחים מוגנים וכו'), ממשיך בטיול בשדות של גמזו ומסתיים בביתה של גולד, בהפיכת השלל למוצרי מאכל, ולא רק.
מכינים למשל סלט עם רוטב של חרדל בר שטוחנים במכתש ועלי. או מטגנים קציצות חובזה. מכינים חליטה מזוטה לבנה, דבש חרובים, ליקר מפירות הדר או משרה צמחים שמן זית שטוב לטיפול בעקיצות ובשפשפות. בעונת המסיק חוזרים הביתה עם זיתים.
סיורי ליקוט של שרה גולד, מגיל 16, מיועד ל-12‑18 משתתפים. 150 שקל לאדם. פרטים באתר צמח השדה
BeerBazaar: בירה ושוק איכרים
BeerBazaar היא מבשלת בירה שחובבי המשקה הענברי מכירים היטב. באוקטובר 2023 עברה המבשלה למשכנה הנוכחי בכפר דניאל, 20 דקות מתל-אביב ו-20 דקות מירושלים. עם פרוץ המלחמה הוסב מרכז המבקרים במקום ליריד חקלאי התנדבותי בשיתוף עמותת לקט ישראל. היריד ממשיך להתקיים כל יום שישי, הזדמנות לשתות בירה, לעשות שוק, לאכול טוב בפוד-טראקים וליהנות מהאווירה.
"עברנו לפה מקריית-גת שבוע לפני תחילת המלחמה", מספר סער בורגר, האחראי על האירועים במקום, על ההתאמות שנאלצו לעשות בצל המציאות החדשה. "רוב העובדים התגייסו למילואים. אז הרמנו שוק חקלאי מהצפון ומהדרום שממשיך עד היום".
חוץ מימי שישי החווייתיים, מתקיימים במקום פעילויות גם בשעות הערב, למשל הופעות חיות מדי יום חמישי בליווי אוכל פוד-טראק, וכמובן שאפשר להגיע ליהנות מ-12 בירות המיוצרות כאן. זוהי מבשלת קראפט (כלומר בוטיק) וככזו היא מציעה בירות טריות ולא מסוננות. בהיצע: בירת אייל קלילה, בירה בווארית קלאסית, בירת לאגר, סטאוט ועוד. יש גם סדרת קוקטיילים בפחיות שמיוצרת בשיתוף מזקקות ישראליות.
פתוח בראשון-שלישי מ-18:30, רביעי-חמישי ושבת מ-19:00, ובשישי 15:00-10:00. פרטים באתר המבשלה
Benno: מסעדה ומעדנייה
במרחק דקות אחדות של נסיעה מגמזו וכפר דניאל, בכניסה למושב בית נחמיה, נמצאת Benno - מסעדה ששווה ביקור לא רק בזכות המטעמים הנפלאים אלא גם בזכות מפעל ההתנדבות המרשים שפעל כאן בראשית המלחמה, בימים שבהם מוסדות אזרחיים נכנסו לוואקום שיצרה המדינה.
מאיר קרנש, הבעלים, התחיל כשוטף כלים וטבח בפאב בצפון, למד בקורדון בלו, עבד ב"כתית" עם מאיר אדוני, התמחה במסעדת מישלן בפרובאנס. בקורונה הוא פתח כאן מסעדה בשרית שבמלחמה עברה הסבה למרכז לוגיסטי ממני יצאו עד אפריל 70 אלף ארוחות למפונים ולחיילים. ביולי האחרון המקום נפתח מחדש בקונספט חדש: מסעדה חלבית בסגנון איטלקי עם מעדנייה צמודה.
במעדנייה תצוגה מפתה ביותר של שלל מוצרים מארץ המגף, בהם שימורי עגבניות, רטבים, קמח ייעודי לאפיית לחם, פסטות, גבינות, לחמים, שמן זית, ריבות, זיתים ועוד. בלוטות הטעם נכנסות להילוך גבוה כשרואים מה יוצא כאן מהטאבון, שיוצר בנאפולי בעבודת יד ויובא למקום.
בטמפרטורה של עד 550 מעלות נרקחות כאן שלל מנות בכלי חרס, שמגיעות לשולחן מבעבעות וריחניות. למשל לזניית קרם פולנטה מנצחת מתירס טרי עם פטריות, פרמז'ן, מוצרלה ומוסקרפונה (60 שקל). או לזניה יוונית עם תרד, מנגולד, פטה, מוצרלה, מנצ'גו, מסקרפונה ורוטב עגבניות (57 שקל). מהטאבון הזה יוצאות גם פיצות, קלצונה, פוקאצ'ות, ואפילו הקינוחים. בגזרה זו כדאי לשים לב לכנאפה בסגנון איטלקי עם מוצרלה פרסקה ומסקרפונה (36 שקל). הישיבה היא בחוץ, בין עצי פרי, והמנות נדיבות ומתאימות לחלוקה.
פתוח בימים ראשון-חמישי בשעות 22:00-8:00, שישי 8:00-14:30. כשר.
פורסם לראשונה: 00:00, 13.01.25