הקורונה והמשבר הכלכלי משפיעים גם על גניבות רכב: ברבעון השלישי של השנה נרשמה עלייה של 46% בגניבות עם שיתוף פעולה בין הגנבים לבעל הרכב, עובד המשתמש בו, או אדם אחר שיש לו גישה למפתח ולקוד כמו עובד מוסך. כך עולה מנתוני חברת איתור והשבת הרכב הגנוב פוינטר מקבוצת PowerFleet. "המצב הכלכלי הקשה והעליה באחוז המובטלים הביא ככל הנראה אנשים רבים לידי 'מימוש נכסים'", אומר אילן גולדשטיין, מנכ"ל פוינטר.
1 צפייה בגלריה
 "משחטת רכב" - לכאן מגיעים לעיתים כלי רכב גנובים
 "משחטת רכב" - לכאן מגיעים לעיתים כלי רכב גנובים
"משחטת רכב" - לכאן מגיעים לעיתים כלי רכב גנובים
(פוינטר)
מתוני החברה עולה כי אירועי ביום גניבה במטרה להונות את חברת הביטוח היוו ברבעון המקביל אשתקד 13% מהגניבות, וברבעון האחרון הגיעו ל-19%. גולדשטיין: "אנחנו יודעים לזהות באמצעים טכנולוגיים מתי נסיבות הגניבה הופכות אותה לחשודות, וכאלה שאנחנו ממליצים לחברת הביטוח לבדוק לעומק.
"למשל, כאשר מייד עם זיהוי הגניבה אנחנו מתקשים בשעה הראשונה לאתר את בעל הרכב. או כשאנחנו מבקשים ממנו את שני זוגות המפתחות המקוריים של הרכב והוא מתחיל לגמגם. הרבה פעמים מדובר ברכב מדגם לא כל כך סחיר, שבכל זאת 'נגב' בזמן שמודעת המכירה שלו כבר זמן רב באוויר".
במקביל מזהים בפוינטר מעבר לגניבה באור יום, במקום בלילה. זאת מכיוון שבעקבות הסגר ירדה מאוד התנועה בכבישים בלילות, עד כדי כך ששעות החשכה שבעבר היו נוחות יותר לביצוע גניבה, הפכו לבעייתיות וכל רכב שנראה הופך חשוד ויעד לבדיקה משטרתית. מנתוני פוינטר עולה גידול של כ-50% בגניבות בשעות היום. בעבר, השעות 02:00 עד 05:00 היו הפופולריות לגניבה, כיום החליפו אותן שעות אחר הצהרים המאוחרות.
שיטת הגניבה המובילה עדיין היא שכפול מפתח בתהליך הגניבה, תוך כדי התחברות לשקע ה-OBD (ר"ת של On Board Diagnostics) אשר באמצעותו מתחברים למחשב הרכב. הגנבים מקודדים מפתח חדש ומוחקים את המפתחות הקיימים. כ-47% מסך ניסיונות הגניבה שנרשמו ברבעון האחרון התבססו על שיטה זו. לעומת 45% ברבעון המקביל אשתקד.
ב-22% מהגניבות החליפו שלפו הגנבים את מחשב הרכב וחיברו אחר אותו הביאו עימם במקומו, וב-10% פרצו לבית הבעלים וגנבו אותו. מדובר על ירידה של 33% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אז עמד השיעור של 15%, זאת בשל העובדה שבעלי רכב נמצאים יותר בבית ומקשים על פריצה. ב-2% מהאירועים נגב הרכב באמצעות שוד של כלי מונע.
בחלוקה אזורית ירד חלקו של מחוז המרכז בגניבות מ-35% ל-27%, ואילו איזור השרון טיפס למקום הראשון עם 32% מהגניבות, לעומת 28% לפני שנה. גידול של 36% ל-16% מהגניבות נרשם בשפלה. בירושלים (10%), הצפון (7%) והדרום (9%) לא נרשם שינוי.