אגף התנועה במשטרה מתכוון להמשיך ולהפעיל את מערכת מצלמות המהירות הנייחות מסוג א3 לפחות עד שנת 2026, למרות בעיית האמינות שלהן. כך עולה מעדותו של סנ"צ רומן ברונשטיין, ראש יחידת א3 באגף בשבוע שעבר בבית המשפט לתעבורה באשדוד. ברונשטיין הוסיף כי לאחר תום החוזה ב-2023 עם חברת מל"ם תים המפעילה את המצלמות עבור המדינה, בשווי המוערך בכ-30 מיליון שקל לשנה, נשקלת העברת הפעלתן לידי המשטרה.
1 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
המשפט באשדוד, אותו מנהלים בפני השופטת ליאת שמיר-הירש עורכי הדין תומר גונן, כפיר דור, ערן בר אור ויוסי יעקובי, מרכז דו"חות מהירות שקיבלו תשעה נהגים ונהגות, בניסיון שיזמה המשטרה לקבלת את הכשר בית המשפט לאמינות המערכת, שניפקה מאז 2013 מאות אלפי דו"חות מהירות לנהגים.
במהלך עדותו של ברונשטיין נחשפו גילויים חדשים ומטרידים לגבי ניסוי האמינות שערך הטכניון עבור המשטרה עוד במהלך המשפט בעכו, שהוסתר מבית המשפט: למרות שהטכניון היה גורם בלתי תלוי שביצע את הניסוי, לאחר שסדרת ניסויים ראשונה חשפה בעיית אמינות סדרתית במערכת ופערים של עד 21.7 קמ"ש בינה לציוד המדידה, התייצב נציג הטכניון לדיון עם ראש אגף התנועה דאז, דורון ידיד, שנזף בו על אופן ביצוע הניסוי. ידיד הורה להם לשנותו כדי לקבל את התוצאות שלהן ציפה. אנשי הטכניון צייתו.
המשפט יצא לדרך לאחר שורת אירועים שהציפו את בעיית חוסר האמינות של המערכת מתוצרת גאטסו ההולנדית. לפני שלוש שנים, במשפט תקדימי קודם שניהל אותו צוות עורכי דין, קבע השופט יעקב בכר כי המשטרה לא הצליחה להוכיח את אמינות המערכת. זאת לאחר שהתברר כי ניסוי לבחינת אמינות למערכת שעליו הסתמכו המשטרה ומכון התקנים, מעולם לא התקיים, כי מ"מ מנכ"ל המכון שיקר בפני בית המשפט לגביו, וכי ראש מחלקת תביעות באגף התנועה, נצ"מ שרית פיליפסון, הסתירה מבית המשפט פרטים בנושא. בהמשך הודחה מתפקידה, וישנה המלצה להעמידה לדין.
עורכי דינם של הנהגים הציגו לבית המשפט באשדוד מסמכים המגלים שבסדרת הניסויים הראשונה למכמונת המהירות הפופולרית, התברר כי בהשוואת מדידות המהירות של הא3 לאלה של מכשיר ה-VBOX שבהם השתמשו אנשי הטכניון, התברר כי אם הרכב הנמדד לא נסע במהירות קבועה בזמן הבדיקה, מדדה המכמונת המשטרתית מהירות גבוהה משמדד מכשיר הבדיקה. ובדיון שהתקיים ב-10 ביולי 2018 עם ניצב ידיד, נזף ראש האגף בנציג הטכניון, והאשימו כי "הבדיקה התבצעה באופן שגוי ובלי להבין את אופן המדידה של מערכת א3 וכך התקבלו תוצאות שגויות במדידת המהירות בבלימות ובתאוצות".
סנ"צ ברונשטיין האשים בדיון כי מכשיר ה-VBOX מודד מהירות אחידה, בזמן שמערכת הא3, המורכבת משתי לולאות מתכת בכביש, מודדת את המהירות הממוצעת בין שתיהן, וכך אינה מושפעת מבלימה או האצה. לדבריו, כאשר שונה בניסוי אופן הפעלת מכשיר המדידה כך שיחקה את אופן פעולת מכמונת המהירות ההולנדית, היו התוצאות דומות.
למרות זאת בחרה המשטרה להשמיט מהתוצאות הרשמיות את התוצאות שקיבלה מאותו ניסוי, בבדיקת אמינות מדידות מכמונת מהירות נוספת, ה"דבורה", המבוססת על מכ"ם ומותקנת בניידות. זאת למרות שלפי דברי הקצין הושגו תוצאות דומות לאלה שהשיגה ההשוואה לא3: דמיון בנתונים בעת מדידת רכב במהירות קבועה, ופער כאשר מדובר ברכב מאיץ או בולם.
מה עשתה המשטרה כאשר גילתה כי המהירות שמודדת מכמונת המהירות שלה לרכב הנע במהירות משתנה אינה חופפת לנתוני מכשיר המדידה? הפסיקה להשתמש בדבורה, הגבילה את השימוש בה, או דרשה הבהרות מהיצרן? לא, העלימה את הנתונים.
"ראינו שזה לא רלוונטי אז הורדנו את השימוש בדבורה הנוסף ל-VBOX", הודה סנ"צ ברונשטיין. "לא הטרידו אותנו התוצאות ולא המשכנו לחקור אותן כי יצרן הדבורה מדבר על הפעלתו במהירות קבועה וכאן עשינו ניסוי שהוא בניגוד להוראות היצרן, מראש הודענו לטכניון שכל ניסוי שהיה עם הדבורה לא יכלל בניסוי ולא יירשמו התוצאות".
עו"ד תומר גונן אמר אתמול כי, "הרעיון שמשטרת ישראל מזמינה גוף בלתי תלוי לבצע בדיקת אמינות למערכת אכיפה וכשהתוצאות לא יוצאות כפי שהם רוצים מזמן ראש אגף התנועה את אותו גוף בלתי תלוי ונוזף בו בגין אותן תוצאות, זה דבר שהוא לא תקין בלשון המעטה, וחבל שהוא נעשה, מערכת אכיפה אסור לה לשגות בצורה כזאת ולכן טוב תעשה המשטרה אם תפסיק את פעולת המערכת שלדעתי מפיקה תוצאות שגויות".