החיוך הרחב של כרמל מעודה בבוקר להורים, החום שבו קיבלה את הפעוטות, הכל השתנה תוך שניות כשהדלת נסגרה. את השינוי החד, קלטו היטב מצלמות האבטחה. בשחור־לבן הם תיעדו זוועות בלתי נתפסות שהתרחשו בפעוטון "בייבי לאב". סרטונים שגם המנוסים שבחוקרי המשטרה התקשו לצפות בהם. למרבה הצער, היא לא הייתה היחידה ולא האחרונה.
את מעודה, את אילנה קובר מאילת, שמואשמת במאות מקרי התעללות ועוד רבות אחרות ‑ תיעדו מצלמות הגן, שהותקנו בו מתוקף החוק מ־2018, שקבע לראשונה חובה להציב מצלמות במעונות לגיל 3-0. כעת, ברקע ההצעה לתיקון החוק שיחייב התקנת מצלמות גם בגנים לגיל 3 עד 6 ‑ מתברר כי המצלמות אכן הוציאו לאור את המעשים הקשים שהגננות והמטפלות הסתירו, והפעוטות לא יכלו לספר.
מסמך חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצביע על עלייה של 140% במספר התיקים שנפתחים על אלימות בגנים. בזכות התיעוד מהמצלמות, מצליחה המשטרה גם לסגור פחות תיקים ולהגיש יותר כתבי אישום. וכך, שיעור התיקים שנסגרו בין 2018 ל־2022 בגיל 5-3 (66%) כפול מאלו שנסגרו בגילאי 3-0 (33%). המגמה מגיעה לשיא ב־2022, רק 6% מהתיקים בגיל 3-0 נסגרו, לעומת 38% בגילים 5-3.
כאמור, גם בהגשת כתבי האישום חלה עלייה משמעותית. בעוד בגיל 3־5, הוגשו ב־2022 רק ארבעה כתבי אישום בתיקים של אלימות בגני ילדים, זינק מספר כתבי האישום בתיקים שבהם מעורבים תינוקות ופעוטות בני 3-0 זינק ועמד על 54. מספר התיקים המוגשים בכל קבוצת גיל דומה, והפערים נוצרים בשל יישום חוק המצלמות שסיפק לפרקליטות תשתית ראייתית להגשת כתב אישום.
למרות שהוביל לחשיפה של מקרי התעללות, חוק המצלמות גם שם חוצץ בין ההורים למצלמות במעונות. זאת מאחר וחל איסור על המעון ועל הורי הפעוטות לצפות בצילומים. חוץ מהרחבת חובת התקנת המצלמות בגיל 3־5. הצעת החוק של ח"כ כץ תאפשר להורים צפייה במצלמות האבטחה אונליין.
ואכן, מהנתונים עולה עוד כי בכשליש (34%) מהמקרים שבהם נפתחו מצלמות לנוכח בקשת הורים ‑ נפתחו תיקי חקירה משטרתיים בעקבות הממצאים. במעונות הפרטיים המספר עולה ל-70% מהמקרים. על פי הנתונים שהתקבלו בחמש השנים בין 2018 ל-2022, נפתחו על ידי המשטרה בסך הכל 298 תיקים בגין חשד לפגיעה בתינוקות ובפעוטות בגיל לידה עד שלוש ו-338 תיקים בגין חשד לפגיעה בילדים בני 5-3. בסך הכל נפתחו 611 תיקים, אך כ־4% מהם עוסקים בנפגעים משתי קבוצות הגיל גם יחד. העבירה השכיחה ביותר בתיקים שנפתחו היא עבירה של תקיפה, ואחריה עבירות של התעללות פיזית או נפשית. עבירות תקיפה וגרימת חבלה/חבלה חמורה שכיחות גם הן. רק כ־2% מהתיקים עוסקים בעבירות מין.
המסמך נכתב לבקשתו של יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ (הליכוד), שהוא גם היוזם של התיקון לחוק המצלמות, ולדבריו מוכיח עד כמה השינוי נחוץ. "ההצעה שלי באה לתקן את הלקונות שקיימות היום בהגנה על ילדינו הקטנים במסגרות. אמשיך להילחם מול כל מי שיעמוד בדרך לעשיית הצדק. ביטחון ילדינו מעל הכל". מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד הביעה התנגדות בשבוע שעבר להצעת החוק, והבהירה כי היא רואה בחומרה כל ניסיון של הממשלה לכפות בחקיקה הצבת מצלמות בגני ילדים. לדבריה, הדבר יביא לירידה ניכרת באיכות ההוראה, ויוביל כבר בטווח הקצר למחסור חריף בגננות. "הסתדרות המורים לא תעמוד מנגד ולא תפקיר את הגננות לניסיונות חקיקה פופוליסטיים".
גם חברו של כץ בליכוד, שר החינוך יואב קיש, הביע התנגדות מרומזת יותר לתיקון: "נושא המצלמות בגנים הוא מורכב ורגיש מכל הבחינות. במשרד החינוך מתבצעת עבודה לתיקון חוק המצלמות לגיל 3-0 בלבד, ועל כך נעדכן באופן מסודר".







