בכנסת נערכים הבוקר לדיון סוער במיוחד בוועדת החוקה. תחת הכותרת "ציון במשפט תיפדה - מחזירים את הצדק למערכת המשפט", תועלה בה לדיון הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות שמקודם על ידי יו"ר הוועדה שמחה רוטמן. בשל החשש מהתנגדות בית המשפט העליון ושל היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה, הוחלט בהתייעצות בין שר המשפטים יריב לוין לבין רוטמן להעביר את ההצעה כיוזמת הוועדה, ובכך להניע מיד את החקיקה.
בחוות הדעת שתוצג הבוקר בפני הוועדה, כותבת היועצת המשפטית כי "ביטול העילה ישלול אמצעי חיוני לביקורת על מעשי המינהל כמגן מפני קבלת החלטות הפוגעות בזכויות הפרט, לא תקינות, שרירותיות, ובלתי סבירות באופן קיצוני, יפגע קשות באיזונים ובבלמים המתקיימים בין רשויות השלטון וישליך על עילות וכללים רבים בתחום המשפט המינהלי". עוד הדגישה היועמ"שית בחוות הדעת שהוצגה בעבר גם בפני יוזם החקיקה, שר המשפטים יריב לוין: "ביטול העילה כפי שמוצע אינו הולם את חובותיה היסודיות של המדינה כלפי הציבור".
2 צפייה בגלריה
yk13479916
yk13479916
צילום: קובי קואנקס
הצעת החוק בה תדון הוועדה היום היא בפועל תיקון לחוק יסוד: השפיטה. על פי ההצעה, שתוכן לקריאה ראשונה מטעם הוועדה, בג"ץ לא יוכל להתערב בסבירות החלטות על מדיניות של ראש הממשלה, שריה וראשי רשויות, אבל יוכל להתערב בסבירות החלטות פקידי הממשלה כאשר הן פוגעות בזכויות אדם. זאת בהתאם לנוסח המוצע כי "על אף האמור בחוק היסוד, מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון, לא ידון ולא ייתן צו נגד הממשלה, ראש הממשלה, שר משריה או נבחר ציבור אחר כפי שייקבע בחוק, בעניין סבירות החלטתם".
תיקון החוק מתבסס על "מתווה סולברג", המכונה כך בשל הרצאה שנשא שופט העליון נועם סולברג בשנת 2019 ובה קרא לצמצם את השימוש בעילת הסבירות. על פי "מתווה סולברג", הפתרון לקשיים איננו בביטול עילת הסבירות, אלא בהבחנה בין דרג "נבחר" לדרג "מקצועי". לקראת הדיון, אמר יושב ראש הוועדה רוטמן: "ההצעה לתיקון עילת הסבירות, שהונחה על שולחן ועדת החוקה, עולה בקנה אחד עם הצעותיו של השופט סולברג ועם מצע הבחירות של רבים באופוזיציה ובראשם גדעון סער".
2 צפייה בגלריה
yk13479516
yk13479516
צילום: אלכס קולומויסקי
על אף פיצוץ השיחות בין הקואליציה והאופוזיציה, בבית הנשיא טענו כי בנושא עילת הסבירות הושגה התקדמות ניכרת. על פי הנוסחה שעובדה שם, החלטות מדיניות של הממשלה ושריה לא יהיו כפופות לביקורת בג"ץ בעוד החלטות דרג מקצועי במשרדים שיש בהן פגיעה מהותית בזכויות אדם תהיה כפופה לביקורת שיפוטית, לרוב של בתי המשפט המינהליים במחוזי.
גורם משפטי בכיר הבהיר כי על פי נוסח החוק החדש, מינויים של שרי הממשלה לא ייפסלו בעילת הסבירות. לדבריו, החוק ינוסח כך שגם במקרים כמו זה שבו ח"כ אריה דרעי לא נפסל לכהונה בעילת הסבירות, אלא בעילת ה"השתק המשפטי" - מינויו המחודש לא ייפסל.
לצד צמצום עילת הסבירות, ובעקבות הניצחון המוחץ של עמית בכר בבחירות לראשות לשכת עורכי הדין, בקואליציה נערכים גם לנטרול כוחה של הלשכה בוועדה לבחירת שופטים. לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו עיכב עד כה את הצעת החוק לביטול השתתפות נציגי הלשכה בוועדה, היא תאושר היום בוועדת השרים לחקיקה לקריאה טרומית. עם זאת, היא צפויה להיות מוקפאת עד להחלטה אחרת. על פי ההצעה, שהגיש ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד תוקם "מועצת עורכי דין" שתעסוק רק בהיבטים מקצועיים ואתיים של חבריה. עוד לפי ההצעה, שר המשפטים ימנה לתפקיד יו"ר המועצה אדם הכשיר לכהונה בבית משפט מחוזי. בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "אין כל תכלית למעורבותו של איגוד מקצועי בהליך הבחירה של שופטים".