כאילו לא היו מספיק צרות ביחסים של ישראל עם ארצות־הברית בתקופה האחרונה, הממשל האמריקאי הורה לכל הסוכנויות האמריקאיות להפסיק את שיתוף הפעולה המדעי־טכנולוגי עם ישראל מחוץ לקו הירוק.
בכך, מבטל ממשל ביידן החלטה שהתקבלה על ידי הנשיא טראמפ לאפשר לראשונה העברת תקציבי מחקר ופיתוח מקרנות אמריקאיות למכונים ואוניברסיטאות ביהודה ושומרון. רה"מ נתניהו והשגריר האמריקאי דאז דיוויד פרידמן חתמו על ההסכם הזה באוקטובר 2020 באוניברסיטת אריאל.
גורם במשרד החוץ האמריקאי אמר, כי ארה"ב מעריכה מאוד שיתוף פעולה מדעי וטכנולוגי עם ישראל, וכי שיתופי הפעולה יימשכו. הגורם הוסיף כי הנחיה זו משקפת את עמדת ארה"ב ארוכת השנים, ולפיה "הבחירה הסופית של האזורים הגיאוגרפיים שהיו תחת הממשל של ישראל לאחר ה־5 ביוני 1967 היא עניין של מעמד הקבע", וכי "אנו פועלים לקראת משא ומתן על פתרון שתי מדינות שבו ישראל חיה בשלום ובביטחון לצד מדינה פלסטינית בת־ קיימה". הגורם הדגיש, כי מדובר בעצם חזרה למדיניות ארה"ב המקורית. ההחלטה דווחה לראשונה ב"כאן חדשות".
מי שצפויה להיפגע מההחלטה היא אוניברסיטת אריאל, שהגישה באחרונה בקשות לקבל תמיכות לפרויקט מדעי מקרן המדע הדו־לאומית ישראל־ארה"ב. ארה"ב עידכנה את ישראל בהחלטה, שהתקבלה אמנם לפני ההחלטות האחרונות על בנייה בהתנחלויות, אך לפי הערכות הדלפתה בעיתוי הזה מהווה מעין כרטיס צהוב לישראל על רקע ההודעה על בניית אלפי יחידות דיור חדשות ביהודה ושומרון – שמרגיזות מאוד את הממשל האמריקאי.
שר החוץ אלי כהן הצהיר כי ההחלטה שגויה וכי הוא מתנגד לה: "במקרים דומים בעבר ממשלת ישראל דאגה לתת שיפוי מלא לגורמים שנפגעים מההחלטות האלו".







