לא קל לו, לארנון מילצ'ן, מעמד העדות במסגרת תיק 1000. ההמולה התקשורתית, המפגינים מחוץ לאולם, עיניה הבוחנות של רעיית ראש הממשלה באולם עצמו באנגליה - כל אלה בתוספת השעות הארוכות והמתישות של העדות הם לבטח לא המגרש הביתי המוכר למיליארדר. ניכר על פניו כי היה מעדיף להיות נוכח במקום אחר לגמרי, ולהימנע עד כמה שניתן מהשבועיים הרצופים שנכפו עליו בברייטון.
2 צפייה בגלריה
yk13482759
yk13482759
מילצ'ן מעיד מהמלון בברייטון, ביום השני של העדות | צילום: אלכס קולומויסקי
גם אתמול נכחה שרה נתניהו במלון בעיר ברייטון, אנגליה, במקום בו מעיד מילצ'ן, שעה שראש הממשלה נתניהו צפה בחלק מן העדות מהאולם במחוזי בירושלים. היום תסתיים החקירה הראשית של מילצ'ן ותחל החקירה הנגדית, בתיק שבו נאשם נתניהו במרמה ובהפרת אמונים.
לפי האישום העניק מילצ'ן לנתניהו טובות הנאה – יחד עם בעל הון נוסף, ג'יימס פאקר - בדמות סיגרים, שמפניות ותכשיטים, בשווי כולל של כ־690 אלף שקל. מילצ'ן סיפר על המתנות, אך גם על הפעולות שביצע לכאורה נתניהו עבור מילצ'ן בעת שהיה ראש ממשלה. נתניהו, לפי האישום, היה אמור להימנע כליל מלעסוק בענייניו של מילצ'ן; אך בין 2011 ל־2016 הוא התערב לטובתו בכמה מקרים. הוא פעל לכאורה מול גורמי ממשל אמריקאים, שיעניקו למילצ'ן אשרת כניסת לארה"ב; הוא פנה לשר האוצר דאז, יאיר לפיד, כדי להאריך את משך הפטור מדיווח ותשלום מס הכנסה לתושבים חוזרים, שממנו נהנה מילצ'ן; וב־2015 הנחה נתניהו את שלמה פילבר, אז מנכ"ל משרד התקשורת, לסייע למילצ'ן בענייני רגולציה ובכל הקשור לעסקת מיזוג "רשת" ו"קשת", כדי שתהיה כדאית עבורו כלכלית.
מילצ'ן התלוצץ בפתח הדיון ואמר כי, "נתנו לי הוראות אתמול - בלי מגע עיניים או שפתיים, ובלי להזיז אוזניים". כששרה נתניהו באולם, אמרה התובעת ליאת בן ארי: "אני מבקשת ממי שנמצאת בברייטון לא ליצור קשר עם העד. כדי שלא נהיה בסיטואציה לא נעימה". השופט, משה בר־עם, השיב לה כי "נדמה לי שלא צריך לחזור ולהזכיר את המובן מאליו".
2 צפייה בגלריה
yk13482842
yk13482842
נתניהו בבית המשפט בירושלים, אתמול | צילום: אלכס קולומויסקי
מילצ'ן נשאל תחילה על תכשיט נוסף שנקנה עבור שרה נתניהו ב־2011, על ידי בתו אלינור. הוא ענה על עלותו "כמה אלפי שקלים אני מנחש. אמרו לי לא לנחש, אז אני לא זוכר בדיוק".
מילצ'ן נשאל גם על תכשיטים נוספים שניתנו לשרה נתניהו, גם על ידי איש העסקים ג'יימס פאקר, ולא הוכנסו לכתב האישום. אחד מהם הוא תכשיט בשווי 42 אלף דולר. העד הסביר, וכפי הנראה התייחס לרכישתו, "אני יודע שפאקר מאוד ניסה להתחבר ולהתחבב על בני הזוג נתניהו. במסגרת זאת, לנו הסכום נראה גבוה, לפאקר נראה נמוך - 100 אלף שקל, הוא חושב שזה כלום. הוא רחב לב יותר ממני".
× × ×
מילצ'ן סיפר על החברות עם נתניהו ואיך הושפעה, לתחושתו, בעקבות המתנות שנתן: "לא השפיע. לא עבר בראשי שיש בעיה עם החברות שלנו. לי אין מושג מה, כמה ואיך. כשהתחילה החקירה התחלתי להבין שהיה מוגזם".
בן ארי רעננה את זיכרונו מתוך החקירה פעמים רבות. "אמרת בחקירה 'יש מצב שתגידו לנתניהו שאני עדיין רואה בו חבר?'. החוקר אומר לך 'למה זה כל כך חשוב לך?', ואתה עונה 'אני רוצה שיבין שהועמדתי בפני עובדות, שלא יכולתי לשקר'. החוקר: 'כי לא משקרים'. מילצ'ן: 'שלא בגדתי, שלא שיקרתי'. אתה מאשר את הדברים?". מילצ'ן אישר. הוא גם אישר דברים שאמר בחקירה, שאם היה אומר “לא” לבקשות המתנות, "יכול להיות ש...שהייתי אורח פחות רצוי בבלפור".
התובעת בן ארי שאלה, "למה שימשה המסה העיקרית של הסיגרים שקניתם בבית ינאי?", ומילצ'ן השיב: "למר נתניהו". בהמשך נשאל מילצ'ן מדוע לא סירב מעולם לבקשות למתנות מצד בני הזוג נתניהו. "היינו חברים ושמחתי לתת להם מתנות", הוא אמר.
× × ×
מילצ'ן סיפר על חשיבות הקשר עבורו עם נתניהו: "היחסים שלי עם ראש הממשלה ורעייתו היו חבריים, אבל בגלל שהוא גם ראש ממשלה, הוא חלק מהלגו שניסינו לחבר עם הירדנים והמצרים והפלסטינים. אי־אפשר לעשות את זה בלי ראש ממשלת ישראל, וזה מה שעבר בראש. לא המתנות. אבל אם הן עשו מצב רוח יותר טוב לראש הממשלה - זה עזר".
תחילה מילצ'ן שלל את הטענה למתנות הדדיות בינו לנתניהו: "לא קיבלתי מעולם מתנות מנתניהו", אבל הוא אישר בחקירה שלא זכר מתנות משרה וקיבל ממנה רק מתנות סמליות, כמו סיכת ראש הממשלה, אבל אז הוסיף: "אני יודע שגברת נתניהו נתנה מתנות לאמנדה, אבל אני לא מודע למי ומה ואיך", אמר.
מילצ'ן סיפר על הבעיות שהיו לו עם הוויזה לארצות־הברית. "בעקבות התוכנית ‘עובדה’, יכול להיות שדיברתי יותר מדי בתוכנית. כשבאתי לחדש את הוויזה, חידשו לי לשנה בלבד וזה הטריד אותי, ואז הסבירו לי שהתוכנית טילטלה אותם קצת (את האמריקאים) ואז פניתי לכל העולםֿ. דיברתי עם כל העולם ואחותו - כולל נתניהו. הייתי די במצוקה וכל אחד שחשבתי שיכול לעזור, שאלתי וביקשתי. פניתי לרון דרמר, נתניהו, מישהו שהיה בלשכה של ראש הממשלה, נדמה לי גם גיל שפר". מילצ'ן אמר שכשביקש סיוע מנתניהו, רה"מ אמר לו לפנות לשגריר ארה"ב בישראל. “נתניהו אמר שהוא יתקשר אליי, או שאני אתקשר אליו. הוא (נתניהו) לא עזר לי, הוא לא היה יכול באותה תקופה. הוא אמר 'תתקשר לשגריר’", העיד.
מילצ'ן אישר כי זכור לו מקרה שבו הגיע למעון ראש הממשלה בבלפור עם שמפניה וסיגרים, וכי באותו מפגש שאל את נתניהו מה עם הוויזה שלו, והאם יש חדש בנושא. בתגובה נתניהו קרא לארי הרו, (ראש לשכתו) כדי לברר.
נושא אחר שנטען שקודם הוא פטור ממס לתושבים חוזרים. התובעת שאלה: "עם מי עוד שוחחת?" "חושב שהזכרתי את זה לביבי. אמרתי לו איך מאריכים את זה. אמר שצריך לדבר עם לפיד". מילצ'ן סיפר ששוחח עם לפיד על פטור ממס לתושבים חוזרים ועל חקיקה בנושא. "בנושא הזה לא קרה כלום. אני בא אליו לבית, באתי למרתף, ראיתי שהוא אמר שהוא זרק אותי מכל המדרגות". בפגישה, לדבריו, "לפיד אמר לי 'תשמע, אני לא מכיר את החוק הזה'". התובעת בן ארי שאלה: "מה הייתה ההיכרות עם לפיד?", ומילצ'ן השיב: "היה חבר טוב, עבד אצלי, כמו שראיתם בתמונה. היה חלק מהמשפחה".
עו"ד בן ארי שאלה את מילצ'ן על כך שנתניהו ניסה לסייע לו לכאורה במיזוג בין “רשת” ל”קשת” כשמילצ'ן היה מבעלי ערוץ 10 דאז. "הרעיון היה שלי, הפסדתי 50 מיליון דולר בערוץ 10. ערוץ 10 היה גמור, האפשרות היחידה לקיים טלוויזיה נורמלית מבחינה עסקית הייתה מיזוג", אמר. אז סיפר כיצד פגש את מנכ"ל משרד התקשורת בביתו בבית ינאי, "לגבי פילבר, אני חושב שנתניהו הציג לי אותו, יכול להיות שהכרנו בבלפור. בבית ינאי דיברנו אני ופילבר על המיזוג, לבדוק את הרגולציה ואם מותר ואיך מקדמים את זה".
עמית חדד התפרץ בשלב מסוים: "זה לא ייאמן, כל חקירה צריך לרענן זיכרון". מילצ'ן השיב: "אתה עושה ממני אידיוט שלא זוכר כלום".
מילצ'ן סיפר בעדותו כי הכיר לנתניהו את המיליארדר ג'יימס פאקר, "ידעתי שאם אכניס את משפחת פאקר לישראל זה יעזור לנו בכלכלה. הבאתי אותו לארץ. הוא יצא מהפגישה עם נתניהו ואמר, 'זה האיש הכי מרשים שאי פעם הכרתי'. הוא התאהב בישראל וקנה בית בקיסריה. הוא רצה לקבל דרכון ישראלי. היה מעריץ גדול של ביבי והתחבר גם ליאיר".
× × ×
מילצ'ן נשאל על רעיון מיזם עסקי שהיה לו עם המיליארדר ההודי ראטן טאטא - מיזם שאמור היה להיטיב כלכלית עם מילצ'ן, ושבו היה מעורב גם נתניהו. "טאטא הקים בהודו משהו מדהים - רכב שיעלה רק 3,000 דולר. אמרתי לו שזה יכול להיות רעיון, לעשות דבר כזה בגדה המערבית עם הפלסטינים, מיזם שלום אמיתי וכלכלי. נתניהו חשב שזה רעיון מצוין, והכרתי לו את טאטא. טאטא התחייב להשקיע. ישבנו על מפות עם נתניהו וכמה קציני צה"ל, איפה אפשר להקים את זה. נתניהו אמר 'יאללה, תעשו את זה', אבל זה נפל בגלל האביב הערבי. אם זה היה מצליח מבחינה עסקית - אז בהחלט גם היה פה פן עסקי, אבל זה לא מה שדחף אותנו לזה".
עו"ד בן ארי עברה לעסוק בתיק 2000 (שיחות נתניהו־מוזס). מילצ'ן סיפר בעדותו על ארוחת ערב שבה היה נוכח לפני עשר שנים, עם בני הזוג נתניהו ושלדון ומרים אדלסון, בעלי השליטה בעיתון "ישראל היום". לדבריו, "זה היה בבלפור. היו להם תלונות לגבי הבשורה ש'ישראל היום' הפך מ'ביביתון' ל'אנטי ביבי', אני מצטט. שרה אמרה ששופכים את דמה. היא אפילו הציעה להחליף את העורך של העיתון. בשלב מסוים שרה התקיפה אותם ואמרה, 'הדם עליכם, על ידייך מרים (אדלסון). זה הגיע לרמה כזו שמרים ביקשה לעזוב". הם ניסו למצוא נוסחה ש’ישראל היום’ לא יפגע ב’ידיעות’, ולהפך".