עכשיו זה רשמי: אחרי תקופה רוויה במחלוקות מהותיות, חלקן התפתחו לעימותים מתוקשרים ואפילו לנתק - השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ורב־ניצב יעקב שבתאי סיכמו אמש רשמית כי המפכ"ל לא יכהן שנה נוספת בתפקידו. בזה הרגע ניתן האות לתחילת המרוץ לתפקיד השוטר מספר אחת, כשהבחירה תהיה בידיו של השר בן גביר. בנוסף, השניים סיכמו אמש על סבב המינויים במשטרה - שכולל גם את העברתו של מפקד מחוז תל־אביב, עמי אשד, לתפקיד ראש אגף ההדרכה. המינוי, שנחשב ל”שנמוך” של אשד ונתפס כצעד פוליטי בעקבות התנהלותו בהפגנות נגד המהפכה המשפטית, עשוי להוביל לפרישתו.
במקום עמי אשד, ניצב פרץ עמר ימונה למפקד מחוז תל־אביב. אמש הוחלט גם על מינויו של ניצב יורם סופר לתפקיד הפרויקטור למאבק בפשיעה בחברה הערבית. לתפקיד מפקד מג"ב ימונה תת ניצב יצחק בריק, שיקודם לדרגת ניצב.
2 צפייה בגלריה
yk13486136
yk13486136
צילום: רפי קוץ
ההחלטה לקיים סבב מינויים חצי שנה לפני סיום כהונתו של שבתאי באה לשדר מסר שלמרות שהמפכ"ל הולך הביתה, המשטרה ממשיכה לעבוד כרגיל. מנגד, הסבב תוקע את המפכ"ל הבא עם סגל פיקוד בכיר שהוא לא מינה ולא בטוח שזה ההרכב שהיה רוצה לצידו כדי לשקם את הארגון, על רקע גל ההתפטרויות והפשיעה הגואה.

המועמדים להחלפת המפכ"ל

מתחילת הקדנציה, בן גביר הצהיר כי הוא “לא מתכוון להיות עציץ במשרד”. הוא דרש לראיין בעצמו את הניצבים המועמדים להחליף את שבתאי, אחרי שטען שהמינויים של המפכ”ל הם בסגנון “חבר מביא חבר”. המפכ”ל שבתאי התעקש על מינוי ניצב אמיר כהן, איש אמונו, כשלפתע השר בן גביר שלף את הטיעון שהוא חסר ניסיון במשטרה הכחולה הקלאסית.
אחד המועמדים להחליף את שבתאי הוא ניצב סופר - שמונה כאמור לפרויקטור למאבק בפשיעה בחברה הערבית. סופר, כיום מפקד מחוז חוף, נמצא בקשרי עבודה טובים עם בן גביר. "סופר הפגין יכולת גמישות מדהימה מאז שבן גביר נכנס לתפקיד", אמר בכיר במשטרה. הוא אף התייחס לטענות של אלימות משטרתית בהפגנות מתנגדי המהפכה המשפטית בכרכור ובקיסריה, ואמר כי סופר "מתחנף לבן גביר". בשנת 2022 מחוז החוף "זכה" במקום הראשון והמפוקפק מבין מחוזות המשטרה עם 39 מקרי רצח, מתוכם 29 רציחות בחברה הערבית. חוקרי המחוז פענחו חמישה מקרי רצח במגזר היהודי ושישה מקרים במגזר הערבי. 28 תיקים נותרו לא מפוענחים - והשנה לא חל שיפור בכך.

2 צפייה בגלריה
|
|
|
(צילומים: חיים הורנשטיין, משטרת ישראל, דוברות משמר הגבו)
סמפכ"ל המשטרה ניצב אבשלום פלד נחשב אף הוא למועמד בעל סיכוי גבוה לרשת את שבתאי. קצינים מספרים על יחסים טובים בין השר לפלד: "בן גביר ביקש משבתאי למדר את ראש אגף התכנון דני קריבו מדיוני התקציב ולהתנהל ישירות בנושא מול הסמפכ"ל אבשלום פלד, יש ביניהם אמון ויחסים טובים. פלד שירת בעבר כמפקד מרחב חברון במשטרה ולא מן הנמנע שבן גביר יבקש למנות אותו לתפקיד".
אפשרות נוספת היא שהמפכ"ל הבא יהיה קצין שפרש מהמשטרה וכעת ישוב למטה הארצי ללשכת המפכ"ל. אחד השמות שעולים שוב ושוב בהקשר זה הוא ניצב בדימוס יורם הלוי, שבתפקידו האחרון היה מפקד מחוז ירושלים. הלוי נחשב לקצין מנוסה ומקצועי שפיקד על כמה מחוזות במשטרה, אך הכרזה על מינויו עשויה להיתקל בקשיים משפטיים. ב־2018 פרש מהמשטרה לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט קבע כי יהיה קושי להגן על מינויו בבג"ץ בשל בעיית משמעת בעברו. אז הוא טען כי יהיה מוכן לעמוד מול כל טענה, וכי לא דבק בו רבב. על פי הערכות, הלוי מעוניין בתפקיד.
גם ניצב דורון ידיד, מפקד מחוז ירושלים לשעבר שפרש מהמשטרה לאחר שלא נבחר לתפקיד המפכ"ל, מועמד לתפקיד הפעם. "ידיד מעוניין בתפקיד ובגלל זה הוא הקפיד לא להתראיין מאז שפרש מהמשטרה", אמר קצין בכיר. "החיסרון שלו זה שהוא מונע מאגו וסובל מיחסי אנוש לא טובים וזה עלול לפגוע בו".
שני שמות נוספים שעלו כמועמדים למפכ"ל הם מפקד מחוז מרכז ניצב אבי ביטון ומפקד מחוז ירושלים ניצב דורון תורג'מן. אפשרות נוספת שנמצאת על הפרק, אם כי בסיכוי נמוך יותר, היא גיוס קצין צה"ל בדרגת אלוף לתפקיד מפכ"ל המשטרה. בשלב זה בן גביר עדיין בוחן את העניין, והסיכוי לכך נראה נמוך.