"הגיע הזמן לעצור את זה אחת ולתמיד. אנחנו נתמקד באוכלוסיות החלשות עד שנוודא שנעקור מהשורש את התופעה העגומה הזו". כך אמר אתמול ראש מינהל אכיפה במשרד העבודה, אייל יסת, בנוגע ל"עושק הקופאיות" בדיון בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת. הדיון התקיים בעקבות חשיפת ynet כיצד רשתות שיווק, תחנות דלק וחנויות בקניונים דורשות מקופאיות ומקופאים לשלם מכספם הפרטי על חוסרים בקופות.
יו"ר הוועדה, ח"כ ישראל אייכלר, הבהיר כי המהלך החשוב ביותר והמתבקש בהקדם הוא לנסח תיקון בחוק הגנת השכר ולהגדיר במדויק מהו "חוב" שניתן לנכות משכרו של העובד בתלוש השכר, למשל הלוואה שהעובד קיבל, ולהסיר לאלתר את כל מה שמתייחס לניכוי שכר במציאת חוסרים בקופה. בנוסף ביקש היו"ר ממשרד העבודה לפקח ולדווח לוועדה בעוד חודש על הפעולות שהם מתכוונים לנקוט בעניין הספציפי של ניכוי משכר העובד בכל הקשור לחוסרים.
יסת ציין כי תשולב בהקדם הבהרה מסודרת בסוגיה כדי שעובדים שנתקלו בתופעה זו יידעו שהם יכולים להתלונן גם ללא חשיפת הפרטים שלהם. לדבריו, "יצאו כבר 4 כתבי אישום נגד מעסיקים כאלו. קיבלנו לאחרונה לא מעט תלונות לא רק מסופרים, אלא נגד עוד סוגי נותני שירות ועבודות". הנציגה היחידה מרשתות השיווק שהגיעה לדיון, מנהלת משאבי אנוש ברשת רמי לוי, ציינה כי אין להם ברירה אחרת אלא לנכות מהעובדים את החוסרים במקרה של חוסרים בסכומים של יותר מ־50 שקל ואחרי נוהל בדיקה מסודר לטענתה.