אז זהו, שזה לא רק דיון פוליטי – זה גם דיון על הבריאות שלנו.
ביטול עילת הסבירות הוא צעד מסוכן למערכת הבריאות ומסוכן מאוד למטופלים. מהלך כזה עלול להביא עלינו שינויים שאנחנו, כרופאים, לא יכולים להשלים איתם. במידה רבה, תפקידה של עילת הסבירות הוא לעצור ולחדול פעולות מסוכנות – כמו מינויים לא מקצועיים.
1 צפייה בגלריה
yk13510700
yk13510700
ד"ר דן מיליקובסקי
לנו, כרופאים, אין ברירה אלא לנסות לעצור את השינוי הזה. אם צעדי המחאה לא עבדו עד כה, יש צורך להשתמש בכלי ההשבתה. אין בכוונתנו להפסיק את העבודה, אלא לעבור למתכונת חירום. כן, זו שעת חירום, ולא, השביתה אינה פוליטית. אנחנו עושים את תפקידנו ומגנים על מערכת הבריאות ועל החולים. אם ביטול עילת הסבירות והרפורמה יתקדמו ותהיה אפליה בטיפול בגלל לאום, העדפה מינית, זהות מגדרית או כל סיבה אחרת – תיגרם פגיעה איומה בחולים. אם הרפורמה הזו תימשך וייעצרו כספים של מענקי מחקר (ואנחנו כבר רואים את זה קורה) – ייפגעו חולים.
דמיינו מצב בו מינוי במערכת הבריאות, כזה שאמור להיות מקצועי ואיכותי, נעשה על סמך קירבה לשר. או שמתקבלת החלטה על העדפת תרופה כדי להיטיב עם מגזר כזה או אחר. מהלכים כאלה בדיוק אפשר לבלום היום באמצעות עילת הסבירות. מי שרוצה לבטל את עילת הסבירות, אפשר רק לחשוד בו שהוא רוצה לעשות דברים שאינם סבירים.
לא נפגע בהליכים דחופים בהשבתה ונטפל במצבים אקוטיים, אבל כן – יכול להיות שאדם שחיכה כמה חודשים לתור, ייאלץ לקבוע מחדש. זה מאוד עצוב, אבל יהיה עצוב יותר אם חס וחלילה מערכת הבריאות בישראל תיפגע מן היסוד ותעבור סירוס של רפואה מתקדמת, או שתעניק טיפול רק לקבוצה מסוימת באוכלוסייה. לא נוכל להרשות לעצמנו לפעול נגד צו מצפוננו ולעבוד במערכת שמפלה מטופלים על סמך המוצא, אורח החיים או ההעדפות שלהם. זו קטסטרופה.
כן, זו שעת חירום, ולא, השביתה אינה פוליטית. באמצעותה אנחנו מגנים על המטופלים. אם ביטול הסבירות יקודם ותהיה אפליה בטיפול בגלל לאום, העדפה מינית או זהות מגדרית – זו תהיה פגיעה איומה בחולים