הרופאים לוחצים, וייתכן שכבר היום תודיע ההסתדרות הרפואית על שביתה במערכת הבריאות עוד השבוע. המטרה ברורה: להחריף את ההתנגדות להתקדמות החקיקה לעבר הקריאות השנייה והשלישית של ביטול עילת הסבירות. משמעותה של השבתה כזו: עבודה במתכונת חירום בלבד בקופות החולים ובמרכזי הבריאות ברחבי הארץ. הבוקר תתקיים ישיבה של הנהגת הר"י בנוגע להמשך הצעדים, ואתמול כבר הודיע הארגון לבתי החולים כי הרופאים יוכלו לערוך היום אסיפות הסברה על ההשלכות של ביטול עילת הסבירות, בגיבוי שלו וכחלק מיום השיבוש המתוכנן.
ההתלבטות המרכזית כעת היא האם לשמור על אופציה להסלמה, ולהתחיל את המחאה המאורגנת בצעדים מדודים כמו שיבוש פעילות באופן נקודתי למספר שעות בלבד, או מראש להחליט על השבתה מלאה ומקיפה יותר. רוב הרופאים, ובהם ראשי האיגודים המקצועיים, תומכים בצעדים ארגוניים ובהשבתת המערכת כולה. כבר בשבוע שעבר נערך כינוס חירום של רופאים במוזיאון תל־אביב ובו נמתחה ביקורת חריפה נגד ההסתדרות והעומד בראשה, פרופ' ציון חגי, בטענות להתמהמהות בפעולה ישירה והיעדר נקיטת עמדה ברורה במאבק נגד ביטול עילת הסבירות. רופאים רבים סבורים כי לעילת הסבירות תפקיד חשוב בהגנת המערכת הרפואית ובשמירה עליה מקצועית ואתית. גם אתמול – בכינוס מיוחד שנערך בכפר המכביה, וגם בכנס החירום בשבוע שעבר, הוצגו בפני הרופאים שורת של השלכות אפשריות של ביטול עילת הסבירות על מערכת הבריאות, וזאת נוכח הסמכויות הרחבות של שר הבריאות, ובהן גם סמכויות למינויים רגישים במערכת.
עשרות רופאים קיימו אתמול אסיפת מחאה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, בקריאה להשבית את מערכת הבריאות. את האסיפה הוביל ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, שנאם ואמר כי "זוהי הדקה ה־90. ביטול עילת הסבירות יפגע אנושות ביכולתנו לשמור על המקצועיות והמצוינות של מערכת הבריאות ולא נאפשר זאת, גם במחיר של שימוש באמצעים ארגוניים. אם לא נוכל לבקש סעד מבתי המשפט כשיפגעו בהכשרת הרופאים ובעצמאות המקצועית בטיפול בחולים, לא נוכל לשמור על מערכת בריאות הפועלת על פי עקרונות הצדק, השוויון והעזרה ההדדית".
לדבריו של ד"ר צבי פישל, היו"ר היוצא של איגוד הפסיכיאטריה, "בכנס החירום של הר"י כל הקולות שהושמעו היו תמימי דעים שהמשך ההתקדמות בחקיקה מהווה פגיעה אנושה ברפואה. אנו קוראים לממשלה להביט החוצה ולראות את הנזק הקשה מכל, השסע שנוצר בעם והאמירות האלימות שלא נשמעו כמוהן. הפסיקו לאלתר את הצעדים החד־צדדיים. השופטים, היועצים המשפטיים, הטייסים, הרופאים - אינם אויבים. בינתיים אנחנו נדחקים לצעדים חמורים, כי אין ברירה אחרת".

שיבוש גם בדיגיטל

הפגנות ברציפים, מחאות בבתי אבות - וגם שיבושים "בדרך חדשה": אנשי מחאת ההייטק הודיעו כי במקביל למחאות המתוכננות היום ברחבי הארץ, בכוונתם לקיים יום שיבוש מקביל במרחב הדיגיטלי.
לדבריהם, הם הקימו "מטה שיבוש טכנולוגי" שיוביל את הפעילות. במחאת ההייטק שומרים על עמימות בנוגע לצעדי השיבוש המתוכננים, אולם מטעם המחאה נמסר כי "כמו ברחובות ובכבישים, בשעת החירום שבה אנחנו נמצאים המחאה צריכה להיות מורגשת גם במרחב הדיגיטלי".
הם הוסיפו כי, "הצעדים המתוכננים ישפיעו, באופן חוקי, על אפליקציות ואתרים פופולריים הנמצאים במכשיר הנייד ובמחשב של כל ישראלי, כדי שלפחות לכמה דקות ביום כל אזרח יהרהר בחורבן הדמוקרטיה שהממשלה מתכננת עבורו".

הקרב על רציפי הרכבת

לפי הודעת מארגני המחאה, ב"יום השיבוש" היום יתקיימו בשעה 16:30 הפגנות בחמש תחנות רכבת. "נגיע בהמונינו למחאה חוקית, דמוקרטית, עיקשת ואפקטיבית ברציפי רכבת ישראל: חיפה מרכז השמונה, בנימינה, הרצליה, תל־אביב השלום ותחנת לוד", כתבו.
בניסיון למנוע את ההפגנות, שרת התחבורה מירי רגב פנתה במכתב ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה, בעקבות מה שכינתה "הכוונה מחר של פורעי החוק, המתכננים בביריונות להשבית את תנועת הרכבות בישראל בניגוד לחוק".
אחרי העברת המכתב, הוסיפה שרת התחבורה: "מעניין אותי לדעת מה יהיה התירוץ החדש של היועמ"שית להפרת החוק הברור והחד־משמעי, ואיך היא מתכוונת להצדיק עמידה תוך סיכון חיי אדם על מסילות הרכבת, חסימת רציפים וכרגיל שיבוש שגרת האזרחים. נמתין, אולי נופתע".
ממובילי המחאה, "כוח קפלן", נמסר בתגובה להודעת רגב: "לאחר הניסיון להשתלט על הרשות השופטת ועל התקשורת החופשית, הממשלה מנסה גם לפגוע בזכות ההפגנה. ההפגנות ברכבת יתקיימו בהתאם לחוק ובכדי לשמור שספר החוקים הישראלי לא יהיה הספר לדיקטטור המתחיל".

המשטרה נערכת למהומות

ראשי רכבת ישראל נמצאים בקשר עם המשטרה ויודעים שתפקידם יהיה לשמור על הבטיחות. גורמים ברכבת אמרו כי אם תהיה בעיה כלשהי, ייתכן שיחליטו לא לעצור רכבות בתחנה. במשרד התחבורה ביקשו להיערך בתחנות הגדולות להסעות ולשאטלים, ויתגברו את מוקדי המידע. בתחנות שבהן יתקיימו הפגנות יהיה שוטר שיישב ברכבת, ונציג של הרכבת יישב בחפ"ק המשטרה.
במשטרה נערכים גם לתרחיש הקיצוני ביותר של סגירת שערי הרכבת. גורם בכיר בארגון אמר כי "ההערכה היא שהמפגינים מבינים שחסימת הרכבת ופגיעה בנוסעים פוגעת בהם ומעוררת כעס".
לפי הערכת המשטרה, המפגינים יציפו את תחנות הרכבת מבחוץ, יגיעו ברכבות, יירדו מהן באחת מאותן חמש תחנות - ויעוררו רעש מחריש אוזניים בתופים ובמשרוקיות. הגורם אומר כי המשטרה תאפשר מחאה, אולם תדאג שהנוסעים יוכלו לעלות לרכבת ולצאת מהתחנה.