"לאחרונה התגברו המתקפות על מערכת אכיפת החוק ושומרי הסף במדינה. תוקפים את היושרה שלנו כאילו אנחנו מוטים לצד זה או אחר, מונעים משיקולים זרים. הטענות מקוממות וחסרות יסוד". כך אמרה אתמול היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה בנאום שנשאה בכנס הפרקליטות.
1 צפייה בגלריה
yk13512731
yk13512731
גלי בהרב־מיארה | צילום: יואב דודקביץ
"זהו ניסיון ציני ובוטה לקעקע את הלגיטימיות של מערכת אכיפת החוק", הוסיפה בהרב־מיארה, שעומדת בשבועות האחרונים תחת מתקפה של הקואליציה בעקבות עמדותיה בסוגיית האכיפה מול המחאות נגד המהפכה המשפטית. במערכת המשפטית אף העריכו כי הממשלה בהובלת ראש הממשלה בנימין נתניהו שואפת להדיח אותה מתפקידה.
בהתייחס לתיקים שעוסקים במחאה נגד המהפכה המשפטית אמרה היועמ"שית כי "מופעל עלינו לחץ לקבל החלטות מסוימות בתיקים קונקרטיים שאתם מנהלים או בתיקי חקירה שאתם בוחנים. גם בייעוץ המשפטי מופעל עלינו לחץ להטות את שיקול דעתנו המקצועי ולהפר את חובתנו כשומרי סף. אני לא אירתע, ואני יודעת שפרקליט המדינה אינו נרתע גם הוא".
בהרב־מיארה אמרה עוד: "כוח שלטוני בלתי מבוקר מאפשר פגיעה בזכויות הפרט והתעלמות משלטון החוק. הוא סולל את הדרך להשחתת מידות השירות הציבורי. הקושי היסודי הוא כי בישראל אין מערכת בלמים ואיזונים מספקת המובנית בחוק. במצב הזה, אפשרותה של מערכת המשפט למנוע פגיעה בזכויות הפרט או להגן מפני ניצול לרעה של הכוח השלטוני מבוססת על מה שאכנה 'ערובות מוסדיות'".
על רקע "יום ההתנגדות" ברחבי הארץ שבה וחזרה בהרב־מיארה על עמדתה בנוגע לשורת החוקים שנועדו להחליש את מערכת המשפט. לדבריה, "בחודשים האחרונים הונחו הצעות חוק שמטרתן שינוי עמוק במבנה המשטרי של מדינת ישראל. במסגרת תפקידינו בחנו את השינויים המוצעים. ערכנו בחינה של המבנה הקיים, השווינו לנעשה בעולם, הצגנו את זה בפני שר המשפטים ובכנסת".
בסוגיית ביטול עילת הסבירות אמרה היועמ"שית כי "פעולה בסבירות היא חובה בסיסית של השלטון במערכת יחסיו עם הפרט. חובתו של השלטון לפעול בסבירות היא ערובה מרכזית לשמירה על שלטון החוק וההגינות השלטונית. הצעת החוק לא מציגה ערובה חלופית, ואינה נותנת מענה כלשהו לשורה של סוגיות רגישות בפעילות הרשות המבצעת".
"ביטול חובת הסבירות של הממשלה ושריה עלול להביא לכך שכל החלטה של שומר סף שבה הוא עמד על דעתו המקצועית מול הדרג הנבחר תהיה גם ההחלטה האחרונה שלו", אמרה בהרב־מיארה. "מדובר בפגיעה אנושה במערכת החיסונית של הממשלה מפני החלטות שרירותיות".