"אחד האיומים הגדולים ביותר ביהודה ושומרון הוא ירי על הצירים מרכב חולף", אמר גורם צבאי בכיר אחרי הפיגוע הקטלני בדרום הר חברון, שבו נרצחה בת שבע ניגרי ז"ל. "לא מטענים, לא רקטות קיקיוניות ולא דברים אחרים". והעובדות מדברות בעד עצמן - גל הטרור הנוכחי מתאפיין בריבוי פיגועי ירי, והצירים ביהודה ושומרון הפכו למסוכנים יותר מתמיד.
חלקים נרחבים בצירי יהודה ושומרון, צירי התנועה שעליהם נוסעים הישראלים, סמוכים מאוד לכפרים ולערים הפלסטיניות, מה שמאפשר למחבלים גישה נוחה ואפשרות הימלטות מהירה. בכמה מקרים, כמו בפיגוע האחרון בהר חברון, המחבלים ככל הנראה שרפו את רכבם זמן קצר לאחר שביצעו את הפיגוע ונטשו אותו כדי להעלים כמה שיותר פרטים מזהים. "יש אפשרות לאבטח את הכבישים", אמר גורם בהתיישבות. "מה שאנחנו רואים כעת זה חוסר הרתעה. המחבלים מקבלים אומץ, יורים המון קליעים ועוזבים את הזירה רק אחרי שהם פוגעים בישראלים חפים מפשע". צה"ל פרס כוחות לאורך הצירים כדי לנסות להתמודד עם התופעה, אבל כפי שהסביר גורם ביטחוני, הקושי מורגש: "אי־אפשר לשים חייל בכל 100 מטר על הצירים ביהודה ושומרון. מנסים, בעזרת מודיעין והיסטוריה גזרתית, לפרוס את הכוחות באופן שייצר הכי הרבה הגנה. זה לא פשוט. יש מורכבות בהגנה על צירים מסוימים". נכון להיום, 23 גדודים פרוסים בכבישי יהודה ושומרון, מספר השיא היה 26 גדודים. לפני שצה"ל התחיל במבצע שובר גלים באזור יהודה ושומרון במארס בשנה שעברה, הוצבו 13 גדודים בצירים.
גורמים בצה"ל אמרו כי איסוף נשקים הוא כלי חשוב לסיכול פיגועי ירי. "המטרה - לבצע עוד פשיטות על מחרטות כדי לאסוף נשקים - עוד מבצעים כמו בית וגן, עוד פעולות מהסוג הזה", אמר גורם צבאי.
אלפי כלי נשק תקניים, רובם מסוג אם־16, נכנסו לשטחי יהודה ושומרון בין השנים 2015 ל־2021. רק בשנה שעברה הונח חוסם עורקים חלקי על התופעה, עם עיבוי הפעילויות נגד התופעה בבקעה ובערבה. לפי נתוני אגף המודיעין, בכל רחוב פלסטיני בממוצע יש נשק חם. לא פלא שכל מבצע מעצרים פשוט יחסית, בעיקר בצפון השומרון, כולל ירי של מחבלים לעבר הכוחות, בניגוד למרבית המבצעים עד לפני כשנה וחצי, שעברו יותר בקלות.
אם יש למערכת הביטחון נחמה קלה, היא בקושי של החמושים בגדה להשיג תחמושת, שמוזרמת לתוך הגדה בעיקר בעזרת כנופיות של ערביי ישראל שגונבים ארגזי קליעים ממחנות צה"ל. צה"ל מנסה להיאבק בתופעת הנשקים הלא חוקיים בגדה, אך כל מבצע לתפיסת נשקים, כמו זה שהיה במחנה ג'נין, נחשב לטיפה בים.