הרחובות מדממים: ארבעה בני אדם נוספו אמש למניין הנרצחים בחברה הערבית, שעלה אתמול ל־158 בני אדם מתחילת השנה. אירוע הירי באבו סנאן, בו נרצחו אתמול ארבעת הגברים, התרחש פחות מיממה אחרי שמנכ"ל עיריית טירה, עבד אלרחמן קשוע, נרצח ביריות בעיר.
הארבעה היו בשטח חקלאי באבו סנאן, כשרעול פנים ירה לעברם מטווח אפס. קצת אחרי השעה 19:00 בערב, הוזעק צוות מגן דוד אדום למקום, ואחרי פעולות החייאה נקבע מותם בזירה. אחד מהנרצחים, גאזי סעב (53), אב לשלושה שהתמודד לבחירות לרשות המקומית שבגליל המערבי. מלבדו, נרצחו קרובי משפחתו, זהר סעב (45), ששירת ביחידת המסתערבים (ימ"ס) לפני כשני עשורים, אמיר סעב (28) שהתחתן לפני כשנה, וחלבי סלמאן (66), חקלאי שעבד במטע זיתים. "הנרצחים היו אנשים מכובדים עם שם טוב ורקע מכובד, הם עבדו לפרנסתם", אמרו במשפחה. "לא מאמינים שדבר כזה קרה אצלנו הדרוזים".
2 צפייה בגלריה
yk13561085
yk13561085
(צילום: שרון צור)
גאזי סעב, נשוי ואב לשלושה, היה קצין בדרגת סרן בצה"ל ושירת בלבנון לפני שעבר לשרת כמפקד מעברים במג"ב ירושלים, משם השתחרר בדרגת רב־פקד ובתקן סגן־ניצב. רק בחודש שעבר קרא בפוסט בחשבון הפייסבוק שלו לעצור את האלימות המשתוללת. "לאחרונה, חלה הסלמה יוצאת דופן באלימות ובפשיעה בכפרים שלנו. מעשי אלימות אלו חצו כל גבול ואיננו יכולים לשתוק עוד. תפסיקו את האלימות, אנו מאוד עצובים על מה שקורה בארצנו האהובה. אני פונה אליכם, אל תנהגו באלימות כי אין סיבה להרוג, יש דרכים אחרות להתמודד. אנו מקווים שהאלימות תיעלם מכפרינו". אשתו של גאזי היא סגנית מנהל חטיבת הביניים באבו סנאן. תושב הכפר סיפר: "זה בית ברמה גבוהה, ילדים טובים ומחונכים מאוד. בחיים לא התעסקו בפלילים. כל אחד מאתנו היה יכול למצוא עצמו הקורבן למעשה הטבח הזה. הרוצח עשה פה טבח. ירה לכולם בראש. איבדנו פה את הביטחון".
בזירת הרצח התפתחו מהומות ענק, כשפורעים ידו אבנים לעבר כוחות המשטרה שהגיעו למקום. הגישה לזירה נחסמה למשך זמן מה. "התושבים היו בסערת רגשות גדולה מאוד, הם לא התכוונו לפגוע בנו אלא כעסו. חיכינו עד שיירגע כאן ונוכל להיכנס בצורה בטוחה", סיפר אחד השוטרים. עם הדיווחים על האירוע, הוקפצו למרכז הרפואי לגליל בנהריה כוחות רבים של משטרה ויס"מ כדי להגן על הצוותים הרפואיים והשוהים במקום, ולמנוע התפרעויות מצד מלווי הפצועים.
2 צפייה בגלריה
yk13560648
yk13560648
גאזי סעב
(ללא)
המשטרה בחנה מספר כיווני חקירה, כשבראשם האפשרות שמדובר בסכסוך בין ארגוני פשע. אופי הפעולה, בינתיים, נראה מתאים לסכסוכים בין ארגוני הפשע השונים, שכבר גבו בעבר מספר קורבנות רב בבת אחת - כמו הרצח ביפיע בחודש יוני האחרון. במשטרה שוללים קשר בין הבחירות לרשויות המקומיות לבין הרצח.
נשיא המדינה, יצחק הרצוג, הגיב אמש לאירועים: "כל אזרח בחברה הערבית בישראל חי היום בפחד נורא, באבל כבד ובחרדות איומות. כל אחד מהנרצחים הוא עולם ומלואו למשפחתו ואוהביו. זהו מצב חירום שמחייב צעדים נחושים של המדינה כדי למגר את הפשיעה והאלימות, ולמנוע את אבדן החיים. תנחומיי למשפחות האבלות מהימים האחרונים - מטירה ועד אבו סנאן".
בהודעה שפרסם ראש הממשלה נתניהו אתמול אחר הצהריים, אחרי הרצח של מנכ"ל עיריית טירה, הוא אמר: "זו חציית קו אדום. הרציחות האלה, ארגוני הפשע, הפרוטקשן, להשתלט על עיריות, זה דבר שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו. אנחנו נפעיל את כל האמצעים - כולל השב"כ, כולל המשטרה, כל האמצעים, כדי לנצח את הפשיעה הזאת. חיסלנו את הפשיעה המאורגנת בחברה היהודית בישראל, אנחנו נחסל את הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית בישראל. כל אזרחי ישראל חייבים לחיות בביטחון ולא תחת צל של איום הטרור הפנימי".
יושב ראש המחנה הממלכתי בני גנץ מתח ביקורת על נתניהו וממשלתו: "ארבעה נרצחים, ארבע משפחות אבלות - וראש הממשלה משאיר את הטיפול באתגר הלאומי שמולנו בידי בן גביר. ‏החברה הערבית בקריסת מערכות, וראש הממשלה עסוק בהצהרות ריקות מתוכן. ‏אין כאן פתרונות קסם. נדרשת מדיניות נחושה ואחראית של הממשלה כולה שתגובה בפעולות בשטח.‏ אי אפשר להשאיר אתגר לאומי בסדר גודל כזה בידיו של בן גביר. ‏ראש הממשלה - האחריות עליך".