"הם נכנסו, ואנחנו ברחנו למטבח ונעלנו את עצמנו שם. שמנו ארון מול הדלת כדי שיהיה קשה לפרוץ אותה. הם לא הצליחו וכל אחד מאיתנו תפס כלי חד בהמתנה לקרב". כך, עדיין נרעש ומזועזע, תיאר אתמול סם, אחד מעובדי מועדון "בי־סייד" שבדרום תל־אביב, את מה שעבר עליו שלשום, כשמתנגדי משטר מאריתריאה פרצו לתוך המועדון שבו נערך אירוע שאירגנה שגרירות אריתריאה בישראל.
יום אחרי העימותים הקשים בין מתנגדי המשטר באריתריאה לתומכיו, רחוב יד חרוצים בדרום תל־אביב התנהל אתמול בנוהל של "יום אחרי פיגוע". זגוגיות של כמה מהחנויות והמסעדות עדיין היו מנופצות, וכתמי דם קרוש כיסו חלקים מהמדרכות. "יש לנו מספיק צרות משלנו, למה אנחנו צריכים גם את הצרות שלהם באפריקה?", סינן אתמול אבי, שעובד באזור והציץ לתוך אחת המסעדות שניזוקו בהתפרעויות.
אחמד מחמוד אחמד הוא האחראי על מצלמות האבטחה במועדון "בי־סייד", שבו תוכנן להתקיים האירוע. "לילה לפני כן התקשרו אליי מהמשטרה, כי אחד השומרים שם לב לרכב חשוד בקרבת המועדון עם נהג רעול פנים, והם ביקשו ממני את ההקלטות של המצלמות", סיפר אתמול. שלשום בבוקר, מביתו בחולון, הוא כבר צפה באמצעות המצלמות כיצד המועדון נחרב תוך דקות בודדות.
"זה היה כמו סרט", תיאר. "ראיתי את ההמולה בחוץ, בזמן שבפנים התארגנו לאירוע. פתאום השוטרים נסו פנימה, ואחריהם ההמון. הם נכנסו עם צינורות ואבנים במטרה לגרום נזק, עם רעל בעיניים, ובין מכה לכיסא או למנורה, הם עלו על שולחן וצילמו סלפי". חלק מהמתפרעים גם שידרו את ההתפרעויות בשידור חי בפייסבוק, כדי להראות אותן במולדתם, אריתריאה.
דני נוריאל, בעלי המועדון, היה אתמול המום. "זה לא מתעכל, לא מה שקרה ולא כל הביטולים שיש עכשיו קדימה. אני בהלם מוחלט", אמר. "פוגרום כזה? זה משהו חסר היגיון בכל קנה מידה. אני עושה בערך 12 אירועים בשנה עם שגרירות אריתריאה, מעולם לא נכנסתי לתוכן האירוע ולא ידעתי אם זה אירוע של חג, כנס עבודה, או משהו פוליטי".
לדברי נוריאל, בשבוע שעבר הוא נקרא לתחנת המשטרה המקומית שעידכנה אותו כי על פי ההערכות שלה "צפוי בלגן". "הם ביקשו אבטחה מתוגברת, מצלמות גדרות ומחסומים, וכך עשינו", סיפר. "למרות זאת, כנראה שאף אחד לא ציפה למה שקרה. זה היה חריג. הם באו עם סכינים, גרזינים, אלות ואבנים, בפנים גלויות מול 200 שוטרים ויס"מניקים. עכשיו, אחרי שזה קרה, מבינים שיש בעיה. מתי היו ככה יריות ברחובות תל־אביב?".
אולגה איסייב, הבעלים של מסעדת "בריא בר", שצמודה למועדון ה־"בי־סייד", הביטה דקות ארוכות בנזק שנגרם לחזית המסעדה שלה. "זו תחושה קשה", תיארה. "לשבת בבית ולראות דרך המצלמות איך הורסים לך עסק שבנית כמה שנים, ואתה לא יכול לעשות שום דבר מלבד לחכות עד שתקבל אישור מהמשטרה לבוא. כשהגענו הכול היה שבור, מלא באבנים וזכוכיות".
שאול לוי, בעליה של מסעדת "בכור את שושי" המפורסמת, ישב אתמול במסעדה והביט אל הרחוב מבעד מה שהייתה אמורה להיות הוויטרינה שלו. מצלמות האבטחה של המסעדה תיעדו שלשום כיצד עשרות מתפרעים משליכים מכל הבא ליד, כולל אפילו קורקינט חשמלי, על חלון המסעדה ומנפצים אותו לרסיסים. "אחד העובדים שלנו, שהיה כאן שלשום, תיאר לי את הקטסטרופה", סיפר לוי. "זכוכיות בכל מקום, דם והרס. הוא ברח על נפשו, ואנחנו הגענו לכאן רק בערב כדי לנקות ולסדר בתקווה שיהיו היום לקוחות".
כמה מהלקוחות אכן הגיעו אתמול למסעדה, וחלקם אף ישבו עם לוי בניסיון להבין מה התרחש במקום. הרוב, עדיין העדיפו להזמין טלפונית. "אנשים מפרגנים, דואגים ושואלים מה אפשר לעשות", תיאר. "לנו היה ברור שהיום נפתח ונתנהג כרגיל, לא נחשוש".








