הדיון בעתירות נגד התיקון לחוק יסוד: השפיטה, בנוגע לביטול עילת הסבירות, יתקיים כפי שנקבע מראש ביום שלישי הקרוב, 12 בספטמבר. כך קבע אתמול בג"ץ, בהחלטתו לא לקבל את בקשת הממשלה, לדחיית הדיון בעתירות לחודש הבא.
הממשלה ביקשה את הדחייה אחרי שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה פירסמה את עמדתה לבג"ץ לקראת הדיון ההיסטורי, בהשתתפות כל 15 שופטי העליון, וקראה לפסול את ההצעה בשל "מצב חריג שבו התיקון פוגע ביסודות המשטר הדמוקרטי".
בטיוטת הבקשה, שהוגשה על ידי עו"ד אילן בומבך, נטען: "היועצת המשפטית לממשלה הגישה תשובה המחזיקה 148 עמודים וכוללת 440 סעיפים. משיבי הממשלה אמורים להתייחס בתשובתם גם לדבריה של היועמ"שית, והזמן לא מאפשר זאת. יש לדחות את הדיון בכמה שבועות, על מנת שיהיה זמן לתשובה הולמת, בנסיבות חריגות מאוד בהן עמדת היועמ"שית איננה משקפת את עמדת הממשלה, ולמעשה אף מחזקת ותומכת בעותרים. בתיק החשוב והמכריע מכולם - לוח הזמנים בהול ומזורז מכולם. אין שום דבר דחוף בעתירות האלה, ושום אסון לא היה קורה אם הדיון בהן היה מתקיים בעוד שלושה, או ארבעה, או חמישה חודשים".
על אף הנימוקים בבקשה נקבע שהדיון לא יידחה, אך לממשלה ניתנה האפשרות למסור את תגובתה לעתירות עד ליום ראשון בשעה 18:00, ולא עד יום שישי הקרוב ב־10:00, כפי שנקבע תחילה. "ככל שיהיה צורך בכך, נשקול לאפשר השלמת טיעון בכתב לאחר הדיון", נמסר.
דיון משמעותי אחר שבג"ץ דווקא הסכים אתמול לדחות הוא הדיון בעתירות שהוגשו על ידי יש עתיד והתנועה לאיכות השלטון, לגבי אי־כינוס הוועדה לבחירת שופטים. הדיון היה עתיד להתקיים מחר, כשברקע עמדתה הנחרצת של היועמ"שית, שלפיה יש לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כבר עתה.
על אף עמדת היועמ"שית הודיע אתמול בג"ץ שהוא מקבל את בקשת שר המשפטים יריב לוין והממשלה - ודחה את הדיון ל־19 בספטמבר.
אתמול נחשף ב־ynet שבמסגרת מתווה הפשרה שגיבש הנשיא יצחק הרצוג סביב הקפאת קידום המהפכה המשפטית, נכלל גם סעיף הגנה על היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה, שישמור על סמכויותיה וימנע את פיטוריה. הסעיף יביא לכך שלא תשונה כל חקיקה או הסדר קיים שמסדירים את הסמכויות והמבנה הארגוני של משרד היועץ המשפטי לממשלה, או הסדר הקובע את דרכי מינוי והפסקת הכהונה של היועמ”שית ופרקליט המדינה, עמית איסמן.







