במושב החורף של הכנסת, שייפתח בחודש הבא, צפוי חוק הגיוס להיות אחת הסוגיות הרגישות והמורכבות ביותר. בזמן שראשי המפלגות החרדיות מתכוונים להתעקש על העברתו ללא פשרות, כפי שלטענתם סוכם עימם בהסכמים הקואליציוניים, חלקים רבים בחברה צפויים להתנגד לו בכל תוקף.
אמש, בטקס "אמץ לוחם" של האגודה למען החייל, שנערך בבסיס הקריה בתל־אביב, הציג
2 צפייה בגלריה
yk13583045
yk13583045
(הרמטכ"ל הלוי, אתמול | צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל, רב־אלוף הרצי הלוי, עמדה נחרצת של צה"ל. "עמדתנו ברורה - גיוס לכולם", אמר הלוי. "מול סימני השאלה, אני רוצה להציב סימני קריאה. מדינת ישראל חייבת למען ביטחונה להמשיך לקיים את מודל צבא העם, שמחייב גיוס מכמה שיותר חלקים באוכלוסייה הישראלית".
הלוי הסביר: "בהתאמות הנכונות, יש מקום ויש דרך ליישם זאת בחברה הישראלית המתפתחת. במשך 75 שנה – זה סוד כוחו של צה"ל. בייחוד בימי מחלוקת בחברה הישראלית, צה"ל הוא הפתרון המאחד והמלכד, ויש בו מקום לכולם".
2 צפייה בגלריה
yk13582804
yk13582804
השר גולדקנופף | צילום: עמית שאבי
(עמית שאבי)
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שצפה את הסערה שצפויה סביב העברת החוק, ניסה כבר לפני
לפני כמה שבועות לרכך את המתווה המבוקש, אך נתקל בסירוב מצד המפלגות החרדיות שהתעקשו: חוק הפטור מגיוס יעבור בדיוק כפי שמופיע בהסכם הקואליציוני, כולל פסקת התגברות - וזה יהיה הדבר הראשון שהכנסת תקדם לאחר חזרתה מפגרת הקיץ באוקטובר.
אמש, בראיון ל"כיכר השבת", התייחס לנושא יו"ר יהדות התורה, שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, ואמר שחוק הפטור מגיוס צריך לעבור בכנסת בכנס החורף: "כשהגיע התקציב התחילו להסביר לנו שיש 'עליהום' ויש הפגנות ויש את כל הדברים האלה. ניסינו להסביר לגדולי ישראל, לא השתכנעו. אני מודיע לך, גדולי ישראל לא השתכנעו להזיז, שאנחנו נסכים להזיז את חוק הגיוס. רצו שזה יעבור דווקא עם התקציב. הבעיה הייתה שהתקציב כבר היה כמו שאומרים ברגע האחרון, ולכן עכשיו צריך את חוק הגיוס. זה עבודה. עכשיו אנחנו עובדים על זה".
כשנשאל האם במידה שלא יעבור חוק גיוס לא תהיה ממשלה, השיב: "יכול להיות כן, כך נראה". כשנשאל על התקדמות במהפכה המשפטית אם לא יעבור חוק הגיוס השיב: "זו התחייבות של הליכוד אלינו שלא יעבור שום דבר אחר. יעבור חוק הגיוס, יש לי חתימה פה בכיס, של מזכיר הממשלה".
בטקס "אמץ לוחם" אמש התייחס הרמטכ"ל בנאומו גם לצעירים ששוקלים לא להתגייס, בין השאר בצל סערת מכתבם של תלמידי גימנסיה הרצליה בתל־אביב. "מול צעירים השוקלים לא להתגייס, האמירה היא ברורה: אנחנו נחיה כאן, במדינת ישראל, תמיד", אמר הרמטכ"ל. "לשם כך עלינו להגן. כל מי ששוקלים לא להתגייס, ישאלו את עצמם מה יהיה אם כולם ינהגו כמותם. בימים של מחלוקת, קשה ככל שתהיה, אסור לאבד כיוון. צה"ל הוא המקום הנכון להיות בו".