בממשל האמריקאי מוטרדים כבר תקופה ארוכה מהעוצמה הטכנולוגית המרוכזת שבידיו של אילון מאסק, אבל הגילוי על כך שהוא מנע במו ידיו התקפת נגד אוקראינית נגד רוסיה זיעזע גם את תומכיו בוושינגטון.
בסוף השבוע נחשף כי בשנה שעברה סיכל מאסק מתקפה אוקראינית על צי הים השחור של רוסיה, כשסירב לאפשר לאוקראינה להשתמש ברשת הלוויין שלו כדי להנחות מל"טים. הסיפור עורר תגובות זועמות בקייב ובעיקר חידד את הדאגה מהכוח העולמי שנמצא בידיו של מולטי־מיליארדר אחד. מיכאילו פודוליאק, יועצו הבכיר של הנשיא וולודימיר זלנסקי, האשים שלשום את מאסק שאיפשר תוקפנות רוסית. "בגלל החלטתו של מר מאסק, אזרחים, ילדים, נהרגים", כתב פודוליאק בפלטפורמה ששייכת למאסק, "זה מחיר הקוקטייל של בורות ואגו גדול".
1 צפייה בגלריה
yk13585422
yk13585422
(צילום: GONZALO FUENTES, רויטרס)
הצבא האוקראיני הסתמך במידה רבה על לווייני Starlink שבבעלות חברת SpaceX של מאסק לתקשורת, מאז שרוסיה השביתה את שירותי האינטרנט של אוקראינה כחלק מהפלישה שלה בתחילת 2022. אבל בספטמבר שעבר הוא חסם את הרשת לפני ניסיון תקיפה אוקראיני על בסיס הצי הרוסי בסבסטופול שבקרים, השטח האוקראיני שרוסיה סיפחה באופן לא חוקי.
לפי הספר החדש של הביוגרף וולטר אייזקסון, מאסק שוחח עם שגריר רוסיה בארה"ב, אנטולי אנטונוב, שאמר לו שתקיפה בקרים "עלולה להוביל לתגובה גרעינית". לא ברור מי יזם את השיחה בין מאסק לאנטונוב, והאם מאסק חשף את המתקפה המתוכננת בפני השגריר הרוסי. בספר נכתב כי מאסק התייעץ עם ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי של ביידן, ועם הגנרל מארק מילי, יו"ר המטות המשולבים.
האמריקאים והאוקראינים מודאגים זמן רב מהכוח שמחזיק האדם העשיר בעולם במלחמה הזו. מאסק הודה במשך חודשים שהוא בקשר עם גורמים רוסיים כמו גם אוקראיניים, מה שמעלה חששות לגבי היותו מושפע מהקרמלין. הוא כבר הציע אלמנטים של הסכם שלום, שמבחינת אוקראינה שווה לכניעה מוחלטת.
מאסק הודה שלשום בנכונות הסיפור שנמצא בביוגרפיה חדשה שלו שמפרסם העיתונאי וההיסטוריון, וולטר אייזקסון. בסוף השבוע כתב בטוויטר כי "אם הייתי מסכים לבקשת האוקראינים, אז SpaceX הייתה שותפה מפורשת לפעולה מלחמתית גדולה ולהסלמת הסכסוך".