לצד מסרים לרוסיה ואזהרה ממשבר האקלים, נשיא ארצות־הברית ג'ו ביידן התייחס אתמול בנאומו בעצרת האו"ם גם לישראל. ביידן אמר שימשיך לפעול ללא הפסקה להסכם שלום בין ישראל לפלסטינים, שמבוסס על פתרון שתי המדינות. הוא ציין שארה"ב פועלת למען נורמליזציה בין ישראל למדינות ערביות, במטרה להפוך את המזרח התיכון לאזור מגובש ויציב יותר.
ביידן הדגיש שתהליך הנורמליזציה והקשרים הכלכליים של ישראל עם שכנותיה מביא השפעות חיוביות, גם במקביל לתהליך לביסוס "שתי מדינות לשני עמים". הוא הזכיר את הודעתו בפסגת ה־G20 שנערכה החודש, שם הכריז על מסדרון מסילות רכבת ונתיבי סחר שיקשר את הודו עם המזרח התיכון ואירופה - ויעבור בסעודיה, איחוד האמירויות, ירדן וישראל. לדבריו, הפרויקט שיחבר למעשה את ישראל לסעודיה על רקע המגעים לנרמול היחסים, יגדיל את היקף ההשקעות באסיה ובאירופה.
1 צפייה בגלריה
yk13600002
yk13600002
(צילום: Susan Walsh, אי-פי)
שר החוץ אלי כהן מסר בתום נאומו של ביידן: "אני מברך את נשיא ארצות־הברית על מאמציו לקדם שלום ונורמליזציה במזרח התיכון ולקדם את תוכנית החיבור בין מדינות המפרץ, דרך סעודיה וירדן ועד לישראל. חיבורים חסרי תקדים אלו יחזקו את המזרח התיכון והמרחב כולו. ארצות־הברית וישראל הן בנות ברית שחולקות ערכים משותפים ותפיסת עולם משותפת, נמשיך לחזק את יחסינו ולעבוד בשיתוף פעולה בכל הזירות".
בנאומו, גינה ביידן את התוקפנות של רוסיה באוקראינה ואמר כי המלחמה הזו היא "רק באשמת רוסיה". ביידן הבטיח שארצות־הברית תמשיך לעמוד לצד "העם האוקראיני האמיץ".
הוא הקדיש פרק זמן נרחב בנאום לבעיית שינוי האקלים ולצורך להגן על מדינות דמוקרטיות ולטפח אותן.
אלא שלסוגיה האיראנית, אחת הסוגיות החשובות והבוערות, בחר ביידן להתייחס בכמה מילים בלבד. יממה אחרי שאיראן שיחררה חמישה אמריקאים עצורים במסגרת עסקה עם ארצות־הברית, הנשיא אמר כי טהרן "לעולם לא תשיג נשק גרעיני", ובכך חתם את דבריו בנושא.