במוצאי יום כיפור הכריז שר החוץ אלי כהן כי לאחר שעמדה בכל הדרישות, ישראל הצטרפה לתוכנית הפטור מוויזה. "תוך שבועות בודדים יוכלו ישראלים לבקר בארה"ב ללא צורך בהמתנה ארוכה לוויזה. זה הישג מדיני", אמר והודה לנשיא ארצות־הברית ג'ו ביידן, לבלינקן ולשגריר היוצא טום ניידס. האמריקאים, בתגובה, זעמו.
ארה"ב אמנם הודיעה לכהן באופן בלתי פורמלי כי היא צפויה להודיע מחר על כניסת ישראל לתוכנית היוקרתית, אבל לא אהבו שהוא מדבר בשמם ומקדים את ההכרזה הרשמית. דובר מחלקת המדינה של ארה"ב, מתיו מילר, אמר אתמול בלילה כי "מזכיר המדינה אנתוני בלינקן והשר להגנת המולדת אלחנדרו מיורקס יתייעצו ויודיעו על החלטתם בימים הקרובים".
גם דובר שגרירות ארה"ב בירושלים מסר אתמול בבוקר שהשניים יקבלו החלטה בימים הקרובים, והבהיר כי "תוכנית הפטור מוויזה לא הושלמה סופית, והצהרת משרד החוץ הישראלי הייתה מוקדמת לחלוטין". הממונה על השגרירות האמריקאית בישראל, סטפני האלט, אף קיימה שיחת הבהרה עם ראש מטה שר החוץ, יוסי עמרני, והביעה מורת רוח מההודעה הישראלית.
אך חרף ההכחשה האמריקאית הרשמית, נראה כי הפטור יוכרז רשמית ביום חמישי, ולפי הערכות, ההחלטה צפויה להיות מיושמת בפועל החל מחודש נובמבר. הודעת ארה"ב חייבת להגיע עד סוף השבוע, אז מסתיימת השנה הפיסקלית האמריקאית, וכל האינדקציות מראות כי ישראל עמדה בתנאים ולמעשה יצאה מגדרה על מנת לעמוד בכל הדרישות האמריקאיות.
משרד החוץ, נזכיר, הודיע כי ביטול הוויזה יוכרז "עוד השבוע", ו"אזרחי ישראל המחזיקים בדרכון ביומטרי יוכלו לטוס לארה"ב באשרה אלקטרונית מוזלת, והפטור יתרום לכלכלה בכלל ולתיירות בפרט, תוך הורדת בירוקרטיה ועלויות". כיום חברות במועדון הפטור 40 מדינות בלבד - וישראל תהיה המדינה ה־41.
לפני כשבועיים נכנס לתוקף שלב חדש בתוכנית הפטור מוויזה, שעשוי היה להוות אתגר לשב"כ. לפי השלב החדש, אמריקאים תושבי עזה יכלו להיכנס לישראל ללא בעיה במעמד של תייר, להסתובב בה במשך 90 יום ואף לנחות ולהמריא בנמל התעופה בן־גוריון וממנו. יש לציין כי מדובר במספר מצומצם מאוד של עזתים, לפי ההערכה בישראל כ־200 בלבד, שנחשבים כאלה ש"אינם מהווים איום ביטחוני". בנוסף התוכנית חלה גם על פלסטינים־אמריקאים בפזורה.
ההקלות החדשות לפלסטינים היו כחלק ממזכר ההבנות שנחתם ב־20 ביולי. עוד טרם הסכימה ישראל למזכר, בשירות הביטחון הכללי הסתייגו ממנו - ובכלל גורמי הביטחון לא התלהבו מהצעדים שדרשו האמריקאים מישראל. עם זאת, לבסוף הושג מתווה מוסכם על גורמי הביטחון - ובירושלים - שם נחושים להשיג לישראל את הפטור המיוחל - יישרו קו.
לפני חודש הבהיר סגן דובר מחלקת המדינה האמריקאית: “אנחנו דוחפים את הדברים האלה ועוסקים בהם כי הם אינטרס שלנו”.








