השבוע לפני חמש שנים נכנס ג'מאל חאשוקג'י, עיתונאי סעודי תושב ארה"ב, לקונסוליה של ערב־הסעודית באיסטנבול לקחת מסמך שלו נזקק כדי להתחתן עם ארוסתו הטורקית. הוא מעולם לא יצא. בקונסוליה חיכתה לו חוליית חיסול סעודית, שחנקה אותו וביתרה את גופתו במסור. סוכנויות המודיעין האמריקאיות קבעו כי זו הייתה הוראה ישירה של יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן. היה ברור אז שיגיע עונש אמריקאי חמור, אבל הוא מעולם לא הגיע. חמש שנים אחרי, לא רק שבן סלמאן, וערב־הסעודית בכלל, לא שילמו כל מחיר, הם חזקים מתמיד, רואים את ראשי העולם המערבי עולים לרגל בזה אחר זה כדי לנשק את הטבעת.
הרצח של חאשוקג'י אירע כשדונלד טראמפ היה בבית הלבן, והיה ברור כי הוא יתעלם ממנו. טראמפ עשה, עושה ויעשה עסקים פרטיים עם הסעודים, וזה לא שבאופן כללי אכפת לו מזכויות אדם, חופש עיתונות ודמוקרטיה. זה אמור היה להשתנות כשג'ו ביידן נכנס לבית הלבן. ערב־הסעודית הייתה נושא מרכזי בקמפיין של 2020, וביידן אמר כי הוא מתכוון להפוך את בן סלמאן ל"מנודה" בעולם. הוא אכן התנהל כך בערך שנה, אבל בקיץ 2022 נסע לביקור בערב־הסעודית, החליף אגרופים ידידותיים עם MBS, ובזאת הסתיימה רשמית ומעשית העמידה בפינה של מי שהורה לרצוח עיתונאי תושב ארה"ב.
חברות מעמק הסיליקון, דרך וול סטריט ואפילו ארגונים ללא מטרות רווח התייצבו מיד כדי לנקות את התדמית של MBS. גם ארגוני תקשורת אמריקאיים קמו מהר מהאבל על חאשוקג'י וחזרו להשתתף במסיבות סעודיות בוושינגטון וניו־יורק - השמפניה יקרה, הקוויאר משובח, המטוסים הפרטיים מרגישים כמו חלליות. במקביל גם הוציא MBS בשנים האחרונות יותר משישה מיליארד דולר על השקעות בקבוצות כדורגל וטורנירי גולף, והוא מזרים מיליארדים לחברות טכנולוגיה אמריקאיות.
ואולי הכי חשוב, בן סלמאן חזר מהדלת הראשית להיכלות וושינגטון. מגובה בידי שורה של אוהדים אמריקאים שמקדמים אותו כ"רפורמיסט", הוא קרוב לחתימה על הסכם צבאי חסר תקדים בין ערב־הסעודית לארה"ב, בתמורה לנורמליזציה עם ישראל. ארה"ב מעולם לא הצליחה, ואפילו לא ממש ניסתה, להיגמל מההתמכרות הכלכלית שלה לערב־הסעודית. וביידן, כמו כל נשיא אמריקאי, שם את האינטרסים האמריקאיים מעל הכל, אבל לפחות במקרה הזה אין באמת הבדל בין הנשיא שניסה לשרוף את הדמוקרטיה האמריקאית לנשיא שבא כדי להציל אותה - שניהם נכנעו לכספומט הסעודי.
בוושינגטון הבירה נקרא הרחוב שמחוץ לשגרירות ערב־הסעודית דרך ג'מאל חאשוקג'י. בצד השני של אמריקה, מול הקונסוליה הסעודית בלוס־אנג'לס, יש שלט קטן צמוד לעמוד תנועה ועליו כתוב: כיכר ג'מאל חאשוקג'י, עיתונאי ולוחם למען זכויות אדם ודמוקרטיה שנרצח בידי ממשלת ערב־הסעודית. עובדי הנציגויות הרשמיות של ערב־הסעודית מקבלים בכל יום תזכורת למה שהמדינה שלהם עשתה, וזה כנראה לא נעים להם, אבל זה גם המחיר היחיד ששילמה ערב־הסעודית על ביתור עיתונאי של "הוושינגטון פוסט", שכל חטאו היה כתיבת מאמרי ביקורת על ממשל רצחני.