אליהו הכהן, חוקר הזמר העברי וחתן פרס ישראל שהנחה בעברו תוכניות רדיו וטלוויזיה, הלך לעולמו בבית החולים שיבא בתל השומר והוא בן 88.
הכהן, שכונה "הכהן הגדול של חקר תולדות הזמר העברי", ונחשב לאנציקלופדיה מהלכת בתחומו ערך והגיש עשרות תוכניות רדיו וטלוויזיה המביאות את סיפורו של היישוב היהודי בארץ דרך שירים ופירסם ספרים ומאמרים רבים.
הוא הותיר אחריו אישה, שתי בנות ושלושה נכדים.
הכהן נולד ב־1935 בנוה צדק. ביסודי למד בתחכמוני ואחר כך בתיכון חקלאי בפרדס חנה. בצבא שירת בהדרכת נוער בגדנ"ע, שם הכין שירונים לשימוש המדריכים.
אחד מהם התגלגל לידיו של איש קול ישראל מאיר הרניק, שהזמין את הכהן להגיש תוכנית רדיו. אחרי התוכנית, שנקראה "יין ישן נושן", הגיש הכהן תוכניות רבות, בהן חשף את מקורות השירים, השמיע הקלטות נדירות ואירח מלחינים.
בהמשך השתתף בתוכניות רדיו וטלוויזיה רבות בהן "שרתי לך ארצי", לצידו של המחזאי, הפזמונאי והמתרגם דן אלמגור, "על הדשא", ו"אנחנו שרים לך". במסגרת התוכנית "יין ישן נושן" ראיין הכהן את ותיקי היישוב שזכרו את השירים מבית הוריהם.
בשנות ה־60 המשיך להגיש תוכניות נוספות, כמו "מי יודע?" על מקור השירים והתפתחותם, ו"יפים הלילות בכנען" על האופן שבו משתקפים נופי הארץ בזמר העברי.
תרומתו המחקרית של הכהן הייתה עצומה. הוא זיהה את יוצריהם של שירים רבים שנחשבו "עממיים", והאיר את הנסיבות בהם חוברו. הכהן חקר בין השאר את תולדות "התקווה", סקר את ראשית ההקלטות של הזמר העברי, ומצא כמה פזמונים לא ידועים של נתן אלתרמן. בשנים האחרונות פירסם סדרת מאמרים בבלוג "עונג שבת" של פרופ' דוד אסף.
ב־2013 הוענק לו פרס ישראל על מפעל חיים תרומה לחברה ולמדינה על תרומתו לתרבות העברית בחקר השיר והפזמון.
בביתו ברמת־גן הייתה ספרייה בת עשרות אלפי כותרים, חלקם עתיקים במיוחד. בעבודתו הרשמית היה איש מחשבים, שעבד עשרות שנים בחברת י.א מיטווך ובניו, נציגי NCR בישראל, שם עסק בהתקנת מכונות הנהלת חשבונות, מיון וסליקה וכספומטים.







