עם החרפת המצב ההומניטרי ברצועת עזה בעקבות המלחמה, מועלות בישראל שורה של יוזמות שמטרתן להביא להקלה במצב ולהפחתה בלחץ הבינלאומי. במסגרת מאמצים אלה, בשבועיים האחרונים מתקיימים מגעים בניסיון למנות את ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, לתפקיד מתאם פעולות הומניטרי ברצועת עזה, כך פורסם לראשונה ב־ynet.
הגדרת התפקיד והסמכויות של בלייר אינן ברורות עדיין, אך הוא מיועד לעסוק בהרחבה במצב ההומניטרי ברצועה, בדגש על מתן טיפול רפואי ותרופות, ועל האפשרות לפינוי פצועים וחולים מהרצועה. בכיר ישראלי מסר כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מעוניין במינוי של בלייר, ששימש במשך שנים כשליח הקוורטט למזרח התיכון.
ממשרדו של בלייר נמסר: "מר בלייר מחזיק משרד בארץ, והוא ממשיך לעבוד בנושאים הקשורים בישראל ובפלסטינים. הוא מנהל שיחות עם אנשים באזור ובמקומות אחרים כדי לראות מה ניתן לעשות, אך לא הוצע לו והוא לא קיבל 'תפקיד'".
המאמצים מרוכזים בידי משרד הבריאות ומשרד הביטחון, המעורבים עמוקות בניסיונות להוביל להקלה הומניטרית ברצועת עזה, בין היתר כדי להעניק לגיטימציה גוברת לפעילות הישראלית במסגרת המלחמה ולהפחית מהלחץ הבינלאומי הגובר. במשרד הבריאות סייעו בשלל יוזמות במהלך השבועות האחרונים, כולל הקמת בתי חולים שדה בצד המצרי והבאת ספינת בית החולים של צרפת, שאמורה לעגון לא רחוק מחופי עזה.
משרד הביטחון וצה"ל מעורבים אף הם, לאחר שהשתרשה ההנחה כי לגיטימציה תקנה לצבא זמן להביס את חמאס ברצועה, וכי לגיטימציה מצריכה מניעת משבר הומניטרי.
בתוך כך, מזכ”ל האו”ם אנטוניו גוטרש מתח פעם נוספת ביקורת חריפה על ישראל בריאיון ל־CNN, שבו אמר כי “המתקפות הברבריות של חמאס לא מצדיקות עונש קולקטיבי” נגד תושבי רצועת עזה. כשנשאל אם עובדי האו”ם ברצועת עזה נמצאים במקום בטוח ענה גוטרש כי “ההפך הוא הנכון”, והוסיף: “איבדנו 101 עובדים בעזה עד כה, והמספרים עולים מדי יום. אתם לא יכולים לדמיין מה זה לנהל ארגון שבו נהרגו כל כך הרבה אנשים שפעלו רק כדי לדאוג לצרכים הומניטריים”.
גורם בממשל ביידן אישר ל־NBC שמתקיימים דיונים על עסקה לשחרור 80 נשים וילדים חטופים מעזה. העסקה תכלול שחרור נשים ונערים פלסטינים מהכלא הישראלי. הוא הוסיף כי ארה"ב בוחנת עוד אופציות והבהיר: אין ודאות שתושג עסקה.







