התקפות החות'ים על ישראל ועל אינטרסים ישראליים, בעיקר בים, הופכות ממטרד שנכון היה להכילו בתחילה לאיום אסטרטגי בהתהוות. המיליציה החות'ית, ששולטת בחלק מתימן וזוכה לתמיכת איראן וחיזבאללה, מבקשת בפעולותיה ליישר קו עם הציר בראשות איראן ולגלות סולידריות עם הפלסטינים, וכן להראות שהם כבר אינם רק מיליציה מקומית אלא שחקן אזורי לכל דבר, על רקע המשא ומתן שלהם עם סעודיה על הסדר ארוך טווח.
יש לומר את האמת: ישראל תתקשה להציג מענה צבאי שיגבה מהחות'ים מחיר משמעותי על שעשו, או שירתיע אותם באופן אפקטיבי כך שלא ימשיכו לעשות. פעולה בזירה התימנית מורכבת לא רק בשל הקושי המבצעי והמודיעיני, אלא גם בשל הצורך לפעול כחלק מקואליציה הפועלת באזור. כשם שנגד ישראל פועל ציר של מדינות, ישראל פועלת כחלק מקואליציה אזורית - ועליה לקחת בחשבון את האינטרסים והרגישויות של שחקנים נוספים.
כישלון החות'ים עד כה לפגוע בישראל באמצעות טילים וכטב"מים המריץ אותם למצוא דרכי פעולה אחרות. הפעולה בים משמעותה בפועל הטלת מעין סגר ימי על ישראל. אולם, יחד עם ישראל נפגעות מדינות נוספות, קרובות ורחוקות. הכוחות האמריקאיים, הבריטיים, הצרפתיים, הסעודיים ואחרים מתמודדים עם האיום האווירי מכִּיוּוּן החות'ים ומיירטים את הטילים והכטב"מים, כך נותר מצידם האיום הימי, וככל שגובר החשש של איראן מהיחלשות חמאס, כך גובר הלחץ על החות'ים להגביר את התקפותיהם.
נכון לשים את האיום החות'י בפרופורציה: הוא חמור, אך אינו משתווה לאיום מצד חמאס, ובוודאי לא לאיום מצד חיזבאללה. תגובה צבאית ישראלית עלולה להביא את החות'ים לפעול נגד מדינות המפרץ, וכך לגרום להתלקחות מחודשת במלחמת תימן ואף להתלקחות אזורית רחבה יותר, שבה תואשם ישראל. היא עלולה לגרור גם תגובה מצידם נגדנו, וחוזר חלילה - מה שיוביל לאסקלציה שקשה יהיה לשלוט בה, שתסיט משאבים וקשב הנדרשים להתמודדות בזירות חשובות יותר.
ישנו קושי להרתיע את החות'ים, שהראו נכונות לפעול נגד כוחות חזקים מהם לאורך זמן. גם הנוכחות הצבאית האמריקאית מולם והפעולות העלומות נגד מטרות של החות'ים בתימן בשבועות האחרונים עדיין לא הביאו אותם לחדול מהתקפותיהם. גם בשל כך, נכון לפעול ולמסגר את האירועים בים האדום ככאלו שמונחים לפתחה של הקהילה הבינלאומית כולה, שהרי מדובר בנתיב שיט מרכזי, ולהביא מדינות דוגמת סין - שגם אינטרסים שלה עלולים להיפגע - כדי שתפעיל לחץ על איראן והחות'ים. בכל מקרה, עלינו להתייעץ עם מדינות המפרץ המכירות את הזירה טוב מאיתנו, וביכולתן גם להציע לחות'ים גזרים כדי לשכנעם לחדול מהתקפותיהם.
יש לפעול אצל האמריקאים כדי שיחזירו את החות'ים לרשימת מדינות וארגוני הטרור, ולעבות את המענה הימי הבינלאומי בים האדום. ספק אם לאיראן שליטה על החות'ים כפי שיש לה על חיזבאללה, אך ניתן לקשור אותה לפעולותיהם ולאיים עליה בגביית מחיר. לא נכון שישראל תפעל נגד איראן באופן ישיר, אך ישראל יכולה לפעול בתימן, וייתכן שנכון לפעול, לו רק כדי שבאזור יראו וייראו.
ד"ר יואל גוז'נסקי הוא מומחה למדינות המפרץ, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל־אביב, ולשעבר בכיר במל"ל






