התקפות החות׳ים מתימן על ספינות בים האדום כבר אינן סתם מטרד לא מזיק. כעת ממשל ביידן שוקל ברצינות תגובה – ובין יתר האפשרויות נמצאת "תקיפה משמעותית".
באתר "פוליטיקו" דווח כי לפי שני מקורות בממשל, גורמים בממשל ביידן שוקלים "תקיפה משמעותית". מדובר בשינוי ביחס למדיניות ההכלה עד כה מול מעשי התוקפנות החות'יים מאז פתיחת המלחמה.
בשבת ביצעו החות'ים, המורדים הפרו־איראניים השולטים בפועל בצפון תימן, ושהכריזו מלחמה על ישראל, התקפות נוספות על ספינות מסחריות. לאמריקאים נמאס: הפנטגון העביר בימים האחרונים את נושאת המטוסים דווייט אייזנהאואר מהמפרץ הפרסי למפרץ עדן, והכין שורת תוכניות תקיפה אפשריות לביצוע מיידי. הפנטגון גם העביר שלוש משחתות נוספות לים התיכון, שמצטרפות לנושאת המטוסים ג׳ראלד פורד שנמצאת באזור כבר שבועות.
ממשל ביידן העדיף עד כה שלא להגיב צבאית להתקפות של החות'ים על ספינות מסחרית, כדי לא לעורר חזית נוספת עם איראן כשהמזרח התיכון במצב כה נפיץ. אבל עלייה משמעותית בהתקפות בימים האחרונים מותחת את הסבלנות האמריקאית לקצה.
בשבת בבוקר הפילה המשחתת USS Carney, הפועלת בים האדום, 14 מל"טים ששוגרו משטח שבשליטת החות'ים בתימן. המשחתת הבריטית HMS Diamond, שהגיעה לאחרונה לאזור כדי לסייע בהגנה על ספינות מסחריות, הפילה אף היא רחפן חות'י. ביום שישי תקף מל"ט חות'י כלי שיט עם דגל ליבריה וגרם לשריפה. באותו יום שיגרו החות'ים גם שני טילים בליסטיים לעבר מיצר באב אל־מנדב. אחד מהם פגע בכלי שיט נוסף ששט תחת דגל ליבריה.
אחד הגורמים המרכזיים לשינוי הגישה האמריקאית הוא ההחלטה של "מארסק", חברת הספנות הגדולה בעולם, לעצור ביום שישי את כל המשלוחים דרך מיצר באב אל־מנדב, מעבר חיוני למשלוחי מטענים ואנרגיה בין הים האדום למפרץ עדן. "בעקבות שורת תקריות והתקפות, הנחינו את כל הספינות באזור שאמורות לעבור דרך מיצר באב אל־מנדב להשהות את נסיעתן עד להודעה חדשה", מסרה החברה.
חוץ ממארסק כיבו מנועים גם חברות ספנות צרפתיות, סיניות וגרמניות. מארסק וחברת הפאג־לויד הגרמנית היו הראשונות להודיע כי יפסיקו לשוט בים האדום. שלשום הודיעו שתי חברות הענק MSC ו־CMA CGM כי הן משהות גם כן את השיט באזור.
אמש הצטרפה אליהן ענקית הספנות OOCL מהונג קונג, שהפסיקה כל שיתוף פעולה ושינוע סחורות המיועדות לישראל, במה שמהווה תקדים מסוכן. OOCL למעשה מודיעה על החרמה של ישראל ספציפית, ולא על עצירת כל התנועה שלה בים האדום.
יג'ון סטאופרט מלשכת הספנות הבינלאומית אמר כי התקפות החות'ים כבר משפיעות על הסחר העולמי: "חברות גדולות מבצעות מעקפים שיוסיפו ימים ולפעמים גם שבועות למסע. זה יעכב את הגעת הסחורה לשווקים. זו לא בעיית סחר ישראלית, זו בעיית סחר עולמית".
ולא רק ארה"ב: גם שרת החוץ הצרפתייה קתרין קולונה אותתה אתמול כי ייתכן כי יהיה מענה צבאי בינלאומי, וצרפת תיקח בו חלק. "המתקפות הללו לא יכולות להישאר ללא תגובה", אמרה, "אנחנו בוחנים מספר פתרונות אפשריים, כולל מילוי תפקיד הגנתי כדי למנוע מזה לקרות".
בשבוע שעבר אמר ראש המל"ל צחי הנגבי כי נתניהו הודיע לביידן ולקנצלר גרמניה אולף שולץ כי אם לא יפעלו נגד החות'ים, ישראל תיאלץ לפעול צבאית.







