עוד מתקפות מצד החות'ים נגד ספינות בים האדום, עוד חברות ענק מפסיקות לשוט בו - וכעת יש גם מי שמסרב לקחת מטען ישראלי. המורדים בתימן, בעלי בריתה של איראן שמנסים לאכוף "מצור ימי" נגד ישראל בגלל המלחמה בעזה, אישרו אתמול דיווחים על מתקפות נוספות מצידם בים האדום, כאלו שמעוררות חשש מפגיעה בכלכלה העולמית בשל שיתוק נתיב הסחר הקריטי הזה - שמביא גם לשיתוק התעבורה בתעלת סואץ.
עד כה 55 ספינות שינו את מסלולן ובמקום לעבור דרך התעלה בחרו בנתיב הארוך יותר סביב יבשת אפריקה. כל זאת אחרי שספינות ומכליות דלק הותקפו והצוותים ספגו איומים שלפיהם "אם תשוטו לכיוון הישות הציונית, נתנקם בכם".
שורה של ענקיות בתחום ההובלה הימית כבר הודיעו שיפסיקו לשוט בים האדום. אליהן הצטרפה אתמול גם ענקית הנפט הבריטית BP. מדובר בתאגיד השלישי בגודלו בעולם בתחום הנפט, הגז הטבעי והפטרוכימיה. זמן קצר לאחר מכן מסר גם תאגיד הענק אוורגרין, השישי בגודלו בעולם בתעשיית הספנות, הודעה דומה - והוסיף כי הספינות שלו יפסיקו לקבל מעתה מטען ישראלי.
כדי להגיע ליעדיהן אוניות רבות יידרשו כעת לעשות מסע ארוך הרבה יותר ולהקיף את יבשת אפריקה, באופן שמעלה חשש מהגדלת מחירים לא רק בישראל אלא גם בעולם. למצר באב אל־מנדב, שמחבר את הים האדום לים הערבי, יש חשיבות אסטרטגית - ודרכו מועברת עשירית מכלל הנפט שמסופק דרך הים, כששווי הסחורות שמועברות דרכו נאמד בטריליון דולר בשנה.
לאיום החות'י התייחסו ראש הממשלה נתניהו ושר ההגנה האמריקאי אוסטין, במהלך פגישתם בקריה. "זהו איום על חופש השיט של העולם כולו. זה לא אינטרס ישראלי בלבד, אלא אינטרס של כל העולם המתורבת", אמר נתניהו לאוסטין, שהזהיר מצידו מהסיוע האיראני לחות'ים. "בים האדום אנחנו מובילים כוח משימה רב־לאומי כדי לתמוך בעיקרון הבסיסי של חופש השיט. תמיכתה של איראן בהתקפות החות'ים על כלי שיט מסחריים חייבת להיפסק".
לטענת החות'ים הם תקפו עם כטב"מים שתי ספינות בים האדום, אחת מהן מכלית בבעלות נורבגית בשם Swan Atlantic שמובילה ביו־דיזל, וספינת משא בשם MSC Clara. דובר הכוחות החות'יים, יחיא סריע, טען שהמתקפות שוגרו אחרי שהספינות לא נענו לקריאות ברשת הקשר.
ברקע ההחרפה באיומים, ארה"ב מגבשת הקמה של כוח ימי בינלאומי שיסכל את מתקפות החות'ים. לפי הדיווחים היא גם שוקלת לתקוף יעדים בתימן - ואף קירבה לים הערבי את נושאת המטוסים "אייזנהאואר".








