גורמי ביטחון מצריים אמרו אתמול לסוכנות הידיעות רויטרס שחמאס והג'יהאד האיסלאמי דחו את ההצעה המצרית שלפי אחד מרכיביה יוותרו על השליטה ברצועת עזה תמורת הפסקת אש קבועה.
גורם בחמאס שביקר בקהיר לאחרונה סירב להגיב ספציפית להצעה, אבל חזר על עמדת הארגון: "אחרי שהתוקפנות תיפסק והסיוע יוגדל, נדון בעסקאות שבויים נוספות".
עיקרי היוזמה המצרית כוללים בשלב הראשון בין שבועיים לשלושה של הפסקת אש ושחרור של 40 חטופים - נשים, מבוגרים וחולים. בתמורה, לפי היוזמה שנדחתה, ישראל תשחרר בתמורה 120 מחבלים פלסטינים, בדגש על נשים וילדים. בשלב השני תהיה הפוגה נוספת, לשחרור חיילות וגופות חטופים שנרצחו בשבי בתמורה לשחרור מחבלים, ובמקביל שיח על היום שאחרי המלחמה.
בשלב השלישי תיסוג ישראל מהרצועה - והלחימה תיפסק. החיילים והגברים ישוחררו - וישראל תשחרר בתמורה מחבלים. באותו שלב תוקם גם ממשלה של טכנוקרטים (ממשלת מומחים שאינה פוליטית), שתהיה אחראית בין השאר על עזה.
בישראל אמרו כי היוזמה המצרית, שארגוני הטרור דחו, מהווה פתח למשא ומתן בין הצדדים. עם זאת, ישראל הבהירה כי לא תהיה מוכנה לקבל את תנאי השלב השני והשלישי, שכוללים הקמת ממשלה פלסטינית חדשה בעזה ובגדה, נסיגה של צה"ל מהרצועה ועסקה כוללת שבמסגרתה ישוחררו כל החטופים שייוותרו אז בשבי חמאס (חיילות, חיילים וגברים) בתמורה לשחרור מחבלים "כבדים".
על פי ההערכה הרווחת, ישראל לא תסכים לתנאים בבסיס ההצעה - שדורשת את הפסקת המלחמה לפני השמדת היכולות של חמאס. גורמים שמעורים בפרטים אומרים כי ההצעה המצרית נועדה מלכתחילה כדי לייצב את קהיר כמתווכת רלוונטית, וכי מדובר בעניין של "אגו בין־ערבי" ותחרותיות עם קטאר.
בינתיים, גם התיווך הקטארי לא מתרומם בגלל הדרישות של חמאס.