1 חבוש באפוד מגן בפגישה עם חיילים בצפון הרצועה, או עם עניבה בהודעות מוקלטות, נתניהו חוזר ואומר שבמלחמה מול עזה "הולכים עד הסוף". למה הוא מתכוון? האם הסוף שלו זהה לתוצאה שאליה שואפים להגיע גם גנץ ואיזנקוט, או החונכים האמריקאים של קבינט המלחמה?
גם אצלנו וגם בזירה הבינלאומית גובר החשש שנתניהו מתכוון להמשיך במערכה ללא תאריך סיום, משום שהוא מתחפר ביעדים שלא ניתנים להשגה. מיטוט חמאס כמשל. ככל שהמלחמה נמשכת, אחדים משותפיו חותרים להגיע להסכמה שבמילים מכובסות מדברת על שלב ג' במלחמה כבר עכשיו, ומשמעותה בין היתר שחרור אלפי חיילי מילואים והנחיה לצבא להמשיך בפעילות כירורגית עד לחיסול מוטת הכנפיים של סינוואר ושותפיו.
באחד השלבים הבלתי נגמרים של המלחמה בווייטנאם נשאל סנאטור אמריקאי איך מסיימים את המלחמה. הוא ענה: "נודיע שניצחנו, ונצא מהמקום המקולל הזה". אצלנו הסיפור יותר מסובך: הווייטנאם שלנו זה כאן, ולכן בכל תרחיש נידרש להישאר שם, גם אם לא תרצו לשמוע על כך - לנצח.
2 בתחקיר מצמרר שהתפרסם ב"ניו־יורק טיימס" נחשף כי ב־7 באוקטובר, בבור במרכז הפיקוד של המטכ"ל ובכל היחידות בצה"ל, שררה אפלה מוחלטת בכל הנוגע למתקפת חמאס. ברדק מוחלט. איש לא ידע ואיש לא היה מוכן לתרחיש הזה. האלוף במילואים יעקב עמידרור מצוטט בתחקיר: "הצבא לא מתכונן למשהו שהוא חושב שהוא בלתי אפשרי".
המסקנה שלי: אסור להמתין לסיומה של מלחמה שלא תסתיים בעוד חודשים ואולי אפילו שנים. חייבים לחקור מיד. אבל מעבר לחקירות ולבחינת הכשלים בצבא, חייבת להתקיים הכרזה של המערכת הפוליטית על סוף שלטונה של הקואליציה שהביאה עלינו את אסון 7 באוקטובר. תיקון עד הסוף, הפיכה של כל המרצפות. למען אלה שנלחמו, נהרגו, נפצעו או פונו מבתיהם.
3 "אנחנו במוכנות גבוהה", אמר הרמטכ"ל הלוי בהערכת מצב בצפון. אם אתם מוכנים, אומרים לו ראשי הרשויות בצפון, אז תגנו עלינו.
עדיין מוקדם להשיב על השאלה מי ניצח בצפון, חיזבאללה או אנחנו - אבל אם הצד הישראלי ינחית מכה שתגרום לאייתוללות בטהרן להצטער על כך שעודדו את נסראללה להתגרות בנו, נדע שרכשנו שנים אחדות של שקט מצפון.
ועצה: אל תבנו על עמוס הוכשטיין, הנציג של ארצות־הברית והמתווך בינינו לבין לבנון.
4 גיא חן שירת בשב"כ כמפעיל סוכנים במשך 22 שנים. בספר שפירסם, "מחבראת", הוא מאיר פינות אפלות בחיי מפעיל שמתקיים בשני עולמות: השקר מול הפלסטינים שמשתפים איתו פעולה, שמסייע למנוע פיגועים, והשקר בעולמו הפרטי מול משפחתו ועמיתיו.
בקורס של רכזי שב"כ אומר להם המדריך: "הדמות החדשה שלכם תצטרך לעיתים קרובות להתנהג בניגוד לערכים האישיים שלכם: היא תצטרך לשקר, לרמות, להונות ולשטות באנשים". הם חיים בקרבנו, אחרי שהקריבו את חייהם למען הבטחת ביטחוננו. לחן ולחבריו אנחנו חייבים הרבה מאוד.
5 בראיון ל"ידיעות אחרונות" מנמק הסופר אלי עמיר את מקורות השנאה של העולם המוסלמי כלפינו, ומשיב על השאלה שלא מרפה ממני מאז 7 באוקטובר. "המוסלמים לא מצליחים להבין איך היהודים, שהיו תחת סוליות הנעליים שלהם במדינות ערב, הצליחו לנצח במלחמות, ועוד מעט 80 שנה יש להם מדינה שהיא החזקה במזרח התיכון", הוא אומר. "זה מטריף את דעתם והקנאה אוכלת את ליבם ולא נותנת להם מנוח".
שנים סיקרתי את המשא ומתן מול הפלסטינים, ומדי פעם נסעתי עם אחדים מהם לעזה ובחזרה. לא הפסקתי לחשוב מה הם חושבים עלינו. אלי עמיר צדק: יש להם במה לקנא.






