איראן הרשמית מגנה את "פיגוע הטרור הכפול" שאירע אתמול בצהריים בבית הקברות של מחוז כרמאן, במרחק של כ־700 מטרים מקברו המפואר של מי שהיה מפקד כוח "אל־קודס", קאסם סולימאני.
שני הפיצוצים, שגבו את חייהם של לפחות 103 איש, ועל פי חלק מהדיווחים אף של כ־200, התרחשו בדיוק ביום השנה הרביעי לחיסולו של סולימאני, שנודע כמקורבו של שליט איראן עלי חמינאי, וחוסל בידי יחידת עילית אמריקאית בנמל התעופה של בגדד, בעיראק. אמש מיהר חמינאי להתחייב: "תהיה תגובה קשה לפיגוע".
בעוד שאיראן הרשמית סירבה לנקוב בזהות האחראים ונתלתה בתירוץ שלפיו "עלינו להשלים את חקירת האירוע", אנשי אקדמיה, עיתונאים בכירים ומומחי ביטחון מקומיים קשרו את הפיגוע הכפול לישראל ולארצות־הברית.
לטענתם, ארגוני "מוג'אהדין חאלק" ו"אנסאר אללה", שמושבם הקבוע באפגניסטן ובפקיסטן, שלחו חוליות טרור שהסתננו לאיראן, מצוידות בתוכנית לבצע פיגוע רב־נפגעים ליד קברו של סולימאני. "זה לא מקרה שהפיגוע התבצע אחרי שני החיסולים שביצעה ישראל בסוריה ובלבנון בימים האחרונים", הסביר פרופ' עז א־דין בתום, מאוניברסיטת טהרן. הכתב הוותיק של ערוץ אל־ג'זירה בטהרן, עבד אל־קאדר פאיז, ציטט אתמול גורמי ביטחון ומשטרה בכירים בטהרן שהפנו אצבעות מאשימות כלפי ישראל. "אחרי שישראל נכשלה בעזה", אמר ראש משרד אל־ג'זירה. "התבצעו שני חיסולים, בדמשק ובביירות, ועכשיו עוברים לטהרן. כך נתניהו מנסה להרים את הראש".
משתתפים באירוע אמרו אתמול לערוצי התקשורת האיראנים ולכתבי אל־ג'זירה שכוחות הביטחון לא היו ערוכים לאפשרות של פיגוע, ולפיכך לא הסתמנה פריסת כוחות מיוחדת בעלייה לקבר סולימאני.
בתקשורת האיראנית הובלטו אתמול שמותיהם של ארגוני "מו'אהדין חאלק" ו"אנסאר אללה" כמי "שנמצאים על הפיי־רול הקבוע של ישראל וארצות־הברית". לטענת מקורות אנונימיים מכוחות הביטחון והמשטרה באיראן, התוכנית להטמנת מזוודות הנפץ – או מטעני החבלה הגדולים שהתפוצצו בתוך "ים של בני אדם" – נהגתה בידי בכירים במוסד הישראלי וה־CIA האמריקאי.
שר הפנים האיראני, אחמד וואחידי תיאר את שרשרת הפיגועים: "הפיצוץ השני התרחש במהלך פינוי נפגעי הפיצוץ הראשון". לטענתו, לשלטונות איראן יש מידע לגבי זהות מבצעי הפיגוע ומתכנניו: "נפרסם את המידע כשתושלם החקירה", התחייב שר הפנים, "והתגובה של איראן לפיגוע תהיה מכריעה וניצחת".
מנגד, נשיא איראן איברהים ראיסי, העדיף לא לחכות לסיום החקירה והאשים מיד:
"אנחנו מזהירים את ישראל, שתשלם את מחיר פיגוע הטרור בכרמאן. ישראל עוד תתחרט".
דובר מחלקת המדינה של ארצות־הברית הבהיר אמש: “ארה”ב לא מעורבת בפיגוע הזה, ואין כל אינדיקציה שישראל מעורבת”.
בחודש יולי האחרון הודיעו גורמי ביטחון באיראן שעצרו חוליית טרור ש"קשורה לישראל". גורמי הביטחון האיראניים טענו אז שחברי הרשת שנעצרו חשפו בחקירותיהם שתיכננו שורת פיגועים ברחבי איראן, בין השאר הטמנת חומרי חבלה ליד קברו של סולימאני, כדי לייצר פיגוע המוני.