גיוס תלמידי הישיבות יגיע בשבוע הבא לפתחו של בג"ץ, ולקראת הדיון הדרמטי הגישה המדינה אתמול את תשובתה בנושא. היועמ”שית גלי בהרב־מיארה הודיעה במסגרת התגובה כי צה"ל יידרש לגייס חרדים החל מ־1 באפריל אם לא יקודם חוק גיוס חדש.
בהרב־מיארה ציינה בתגובת המדינה כי "שאלת ההסדר שיחול לאחר סיום תוקפה של החלטת הממשלה מצויה בימים אלו בשיח בדרג המדיני ובשדה הפוליטי, ונעשים מאמצים גדולים לשם קבלת החלטות בהקדם על ידי הגורמים".
1 צפייה בגלריה
yk13811542
yk13811542
(צילום: שאול גולן)
הוראת השעה שנקבעה בחוק ותוקפה יפוג ב־31 במרס קובעת כי לא יינקטו הליכים לשם גיוסם של תלמידי הישיבות, ככל שיציגו בפני רשויות הגיוס אישורים בדבר לימודיהם בישיבה.
בתגובה לעתירות בנושא, ציינה היועמ"שית כי "ממשרד ראש הממשלה וממשרד הביטחון נמסר כי הגם שלא התגבש עד כה הסדר חקיקתי בנוגע לתלמידי הישיבות ובוגרי מוסדות לימוד חרדיים, הרי שמתקיים בעת הזו שיח אינטנסיבי בין כל הצדדים הרלוונטיים, בניסיון להגיע למתווה אפשרי שיכלול התייחסות הן להארכת תוקפה של החלטת הממשלה והן להשלמת חקיקה בכנסת של הסדר חדש. אולם, לעת הזו אין עדיין מתווה ממשי שניתן להצהיר עליו, ובהתאם לשנמסר ממשרד ראש הממשלה וממשרד הביטחון בהודעת המדינה מיום 15 בפברואר מדובר בסוגיה רגישה ומורכבת מאין כמוה, בייחוד בעיצומה של מלחמה ובתקופת כהונתה של ממשלת חירום לאומית. על כן, בשים לב לאופיו של השיח המתקיים, אף עוד לא ניתן לנקוב בלוח זמנים סופי לקבלת החלטות בסוגיה".
בהרב־מיארה מסבירה בתגובתה כי "בשים לב למועד פקיעתן הצפוי הקרוב ממילא של הוראות השעה, והעובדה שחודש וחצי הם תקופה ארוכה דיה שעשויים לחול בה שינויים כאלה ואחרים, ומשהדרג המדיני מסר כי מתקיים שיח בנושא בין כל הצדדים הרלוונטיים... תבקש המדינה כי בית המשפט הנכבד יורה למשיבים להגיש הודעה מעודכנת עד ל־24 במארס, קרי כשבוע לפני מועד פקיעת תוקפה של החלטת הממשלה... עם פקיעת תוקפה של ההחלטה, וככל שלא יוארך תוקפה, לא יהיה מקור סמכות חוקי המאפשר הימנעות גורפת מהליכים לגיוס בני הישיבות. כלל גורמי המדינה המוסמכים יהיו מחויבים לפעול בהקשר להליכי הגיוס בהתאם לדין".
לאחרונה הוגשו שורת עתירות נגד אי־גיוס תלמידי ישיבות. לפי העתירה של התנועה לאיכות השלטון, יש לבטל את החלטת הממשלה, מיוני בשנה שעברה, שקבעה כי לא יינקטו הליכים לשם גיוסם של תלמידי ישיבות לאחר שפקע מועד חוק הגיוס.
העותרים טוענים כי ההחלטה מנוגדת לחוק שירות הביטחון, שקובע הליכים שוויוניים כלפי כל מי שמיועד לגיוס, ויוצרת הסדר פטור חדש בחוסר סמכות ובניגוד לעקרון שלטון החוק. ההחלטה, מוסיפים העותרים, גם מנוגדת להלכה של בית משפט העליון ששר הביטחון לא יכול ליטול על עצמו את הסמכות להכריע בנושא ללא הסדר חוקי. בעתירה נוספת של אחים לנשק, הם מבקשים שהממשלה, צה"ל והיועמ"שית יסבירו מדוע לא תהיה אכיפה בנושא של גיוס תלמידי ישיבות. כמו כן הם מבקשים צו בייניים בטענה ש"הממשלה נקטה מהלך עוקף בג"ץ כדי לאפשר את המשך הפטור של תלמידי הישיבות והחרגתם מכלל הגיוס באוכלוסייה". עותרים נוספים מיוצגים על ידי עו”ד דפנה הולץ לכנר.