רמדאן בצל המלחמה משפיע לא רק על תושבי רצועת עזה אלא גם על תושבי הגדה המערבית שחיים בצל מצב כלכלי קשה ואפילו עוני.
"יש הרבה אבות שאין להם כסף להאכיל את ילדיהם. אני מובטל, משותק כלכלית, רמדאן הגיע בזמן הכי לא נכון שיסלח לי האל", אומר בכאב ג'מיל מוחמד שעד לפני 7 באוקטובר עבד אצל קבלן ישראלי בראשון־לציון והיום הוא חסר כל עבודה. "עולמנו חרב, אני מתוסכל ורואה רק שחור. אני שומע את הסיפורים על האנשים מעזה שאיבדו הכל וזה עושה לי רע. גם אצלנו המצב קשה והוא אף יחמיר עוד יותר", הוא מוסיף.
1 צפייה בגלריה
yk13835557
yk13835557
(רחובות עצובים ברמאללה, אתמול | צילום: WAFA)
שאהר סעד, יו"ר ארגון הפועלים הפלסטינים, עומד חסר אונים מול כ־190 אלף פועלים שלפני המלחמה עבדו בישראל באופן מסודר. "כרגע כולם מובטלים", הוא אומר, "אין חלופות לעבודה בישראל. אין מספיק מקומות עבודה", אומר סעד.
המופתי של ירושלים והשטחים הפלסטיניים, השייח' מוחמד חוסיין, אומר כי "האנשים שלנו מזדהים עם המצב בעזה ובערי הגדה. השנה לא יהיו חגיגות וקישוטים בשערי אל־אקצא, אבל למרות כל התנאים הקשים העם שלנו חוגג את כניסתו של חודש רמדאן המבורך." עיריית רמאללה דואגת מדי שנה לקשט את רחובות העיר בפנסי רמדאן ובסממנים שמייחדים את החודש הקדוש, אלא שהשנה נותרו השווקים ריקים מקונים.
גם שכם שנחשבת למעוז המסעדות, הקניות והבילויים במיוחד בחודש רמדאן, מושפעת מהאווירה העכורה. "יש הרבה מחסומים בקרבת העיר שמפריעים למבקרים לבוא אלינו, וזה גורם לשיתוק כלכלי מוחלט", מספר איימן עטאללה בעל רשת מסעדות בעיר. בתקופות רמדאן קודמות היו מסעדותיו עמוסות וכיום הוא אינו יודע אם יפתח אותן לאחר שכבר פיטר את רוב עובדיו ונותר עם צוות של 8 עובדים במקום 80.