מציאות חדש ביהודה ושומרון: אחרי לא פחות מ־50 תקיפות של חיל האוויר מתחילת המלחמה, חוסלו יותר מ־70 מחבלים בגדה מתחילת המלחמה, נוסף על ליווי אווירי חמוש לעשרות מבצעים חטיבתיים. אלו מספרים חסרי תקדים שלא נראו כאן מאז האינתיפאדה השנייה, מול איום המטענים שמקבל ממדים מסוכנים וירידה בכמות הכוחות בשל אילוצי סד"כ.
רוב גדודי המילואים של החטיבות המרחביות באיו"ש שהוקפצו לגזרות הבט"ש שוחררו לביתם אחרי עומס כבד של 4־5 חודשי שירות רצופים מאז 7 באוקטובר. הדילול הזה בכוחות, עם חזרת גדודים סדירים שתמיד קטנים יותר, משפיע על המשימות ומכביד עוד יותר על הלוחמים והמפקדים. כך למשל בחטמ"ר ג'נין נותרו בחודש האחרון עם שליש מהכוחות שהיו לאורך 4 החודשים הראשונים של המלחמה ובחטמ"ר אפרים ירד היקף כוחות בגודל של גדוד וחצי. המתיחות באיו"ש תישאר גם אחרי הרמדאן שיסתיים באפריל, לנוכח המועדים הנפיצים שצפויים לאחר מכן: חג הפסח עם העליות של המתפללים היהודים למקומות קדושים כהר הבית, ימי הנכבה והנאכסה שהשנה יהיו על רקע המלחמה בעזה ויום העצמאות בחודש מאי. לא בכדי יוחזרו כבר בקרוב גדודי מילואים שהשלימו למעלה מ־100 ימי תעסוקה מבצעית או לחימה בעזה בשיא התמרון, כדי להחליף את הגדודים שעכשיו פרוסים בשטח.
לצד עלייה בכל הפרמטרים של הטרור באיו"ש בשבועות האחרונים, הדאגה הגדולה ביותר מגיעה מסוגיית המטענים. בכל מבצע חטיבתי מאתרים וחושפים הכוחות למעלה מ־100 מטעני חבלה שונים במוקדי הטרור, בעיקר במחנות הפליטים. אמנם רובם בייצור עצמי אבל באיכות יחסית גבוהה ובמשקלים שלא נראו זה 20 שנה בגדה: בין 30 ל־150 קילו חומר נפץ. בצבא מעריכים כי זה רק עניין של זמן עד שנראה פיגוע תופת לאור הצפת השטח במטענים, כאשר רק לפני כשבוע נתפס במבצע של אוגדת איו"ש בכפר זיתא מחבל עם מטעני חבלה שעשה את דרכו לעורף ישראל.
מול אילוצי כוח אדם בשל הלחימה בעזה, ריבוי ההתרעות לפיגועים והחשש לקרבות ירושה עם מותו של אבו־מאזן שיאיימו בכאוס על רמאללה וערי הגדה, מגבירים כאמור באוגדת איו"ש את השימוש בכלי טיס תוקפים. לפני 7 באוקטובר חששו מאוד בצבא להפעיל מסוקי קרב וכטמ"מים בגדה כדי לא להסלים עוד יותר את המצב, ותקיפות אוויריות אושרו במשורה, בעיקר במחנות הפליטים של ג'נין ושכם. בחודשים האחרונים המספרים שילשו וריבעו עצמם, עם תא תקיפה שמאויש באוגדת איו"ש סביב השעון בקציני מילואים מתחומי האש והמודיעין, שהובילו למעלה מ־50 תקיפות שבהן חוסלו כ־70 מחבלים מתוך כ־400 מתחילת המלחמה. תקיפות אלו הורחבו גם לגזרות אחרות בגדה וכיום הכלים האוויריים החמושים זמינים לטובת כל מח"ט, כולל בגזרות חברון ובית לחם. בחודשים האחרונים התקיפות האוויריות כללו שימוש בכל הפלטפורמות של חיל האוויר, בשמי הגדה: מטוסי ומסוקי קרב וכטמ"מים מסוגים שונים, גדולים יותר ולא רק מסוג זיק. "עקבנו אחרי המחבל במשך מספר ימים וקיבלנו את ההנחיה מהמטה הכללי", סיפר לידיעות אחרונות סגן א', מפעיל כטמ"מ שחיסל בשבוע שעבר פעיל טרור מרכזי ליד ג'נין, "ידענו מי היה ברכב שלו, ואיפה הבלתי מעורבים וגם תוך שניות ידענו מה היא תוצאת התקיפה. לא פשוט לתקוף ב־18:00 בפאתי השטח המיושב מבחינת נזק אגבי, אבל צברנו ניסיון ומיומנות רבה בכך. שני טילים הספיקו כדי לסכל את כל המחבלים שהיו במכונית ובאופן כללי אין לי מספיק ידיים לספור כמה מחבלים תקפתי כך מהאוויר באיו"ש בתקופה האחרונה". המחבל העיקרי שחוסל בתקיפה זו הוא מוחמד חוואשין, מפקד גדוד במחנה פליטים ג'נין שהיה אחראי על פיגועים רבים בגזרה.
"שנים שלא נכנסו כוחות למחנות הפליטים בשומרון, אז הם עשו את מה שעשו המחבלים בעזה - נערכו להגנה עם המון מטענים מוסתרים, עמדות ירי וחמ"לי תצפית. לכן הגברנו את המבצעים ההתקפיים שם לאחרונה, גם במחנה של טול־כרם", אומרים בצבא ומוסיפים: "הייאוש הכלכלי משפיע על השטח, כי גם ערביי ישראל לא מורשים להיכנס לקנות בשומרון, וזה היה מיליונים שקיררו את השטח והעלו את מחירי ההפסד, לאורך שנים. ניתן לחזור ולהכניסם תחת פיקוח במעברים הרגילים".