המשלחת הישראלית שיצאה לדוחא שבקטאר הסכימה לפשרה שהציעו האמריקאים לגבי מספר האסירים המחבלים שישוחררו מהכלא - וכעת ממתינים לתשובת חמאס.
במהלך השיחות בדוחא, בהשתתפות בכירים ישראלים, ראש ה־CIA, ראש ממשלת קטאר ומשלחת בכירה ממצרים, התגלו פערים משמעותיים בנוגע לסוגיית המפתחות של האסירים — כמה אסירים ישוחררו תמורת כל חטוף. ארה"ב הניחה על השולחן הצעת פשרה בסוגיה הזאת, ישראל השיבה בחיוב להצעה האמריקאית, ועתה ממתינים לתשובת חמאס בסוגיה.
1 צפייה בגלריה
yk13852597
yk13852597
(מזכיר המדינה בלינקן ביציאה מפגישה עם משפחות חטופים בתל אביב | צילום: Evelyn Hockstein, רויטס)
סוגיית המפתחות היא אחת משתי נקודת המחלוקת במשא ומתן לצד חזרת התושבים לצפון עזה. ישראל מסרבת לבטל את המסדרון שמחלק את הרצועה ומתעקשת לשמור על השליטה עליו. אתמול הוחלט כי צוות הבכירים — ראש המוסד, ראש השב”כ וניצן אלון — ישובו לישראל, אך בישראל אומרים שהדבר לא מעיד על משבר. בשל קשיי תקשורת מעריכים שייקח לפחות יומיים עד שסינוואר יענה.
גורמים שמעורים במגעים אומרים, כי יש חילוקי דעות משמעותיים במשא ומתן ואין עוד פריצת דרך. בכירים בישראל אומרים, כי עדיין לא ידוע אם ניתן יהיה לסגור עניינים בדוחא. "זה תלוי בחמאס", אמרו. הבכירים העריכו שהסיכויים לעסקה הם “פיפטי פיפטי”.
באל־ג'זירה דווח מפי מקורות כי ישראל דחתה את דרישת חמאס להפסקת המלחמה, נסיגת כוחות צה"ל מהרצועה וחזרת העקורים העזתים לבתיהם. לפי הדיווח, במסגרת עסקה בת שלושה שלבים שמציעה ישראל - שבה ישוחררו בשלב הראשון 40 חטופים ישראלים - כ־2,000 עקורים עזתים יחזרו מדי יום לצפון הרצועה, כשבועיים לאחר תחילת הביצוע. בנוסף הסכימה ישראל לשחרר חמישה אסירי עולם בעבור כל חיילת, לעומת דרישת חמאס לשחרור 30 אסירי עולם, ולגרשם מהארץ. לפי הדיווח, ישראל דורשת לקבל את גופותיהם של הדר גולדין ואורון שאול בתמורה לשחרור אסירים מעסקת שליט שנעצרו מחדש.
גורם בהנהגת חמאס אמר לאל־ג'זירה כי עמדתה של ישראל שהועברה על ידי המתווכים המצרים והקטארים שלילית מאוד ונועדה לחסום את ההסכם ולסיים אותו.
בתוך כך, למרות הטענות הישראליות על המתנה לתשובת חמאס, גורם בכיר הבקיא במשא ומתן טוען כי “מדובר על הסחת דעת והטעייה של התקשורת הישראלית והציבור הישראלי מצד ממשלת ישראל, כאילו היא עושה הכל כדי לסגור את עניין עיסקת החטופים כמה שיותר מהר, וכאילו זה הכל תמיד בצד של החאמס. הוא מסרב, הוא משהה, הוא מטעה, ברצותו - יש עיסקה וברצותו - אין עיסקה. וכאילו זה משחק של צד אחד בלבד ולעמדותיה ולנכונות שלה להתגמש, שלא לדבר על הזמן שלוקח לה לעשות זאת, של הממשלה, ממשלת ישראל, אין שום חלק פה".
ליציאת המשלחת הישראלית לדוחא קדמה דרמה מאחורי הקלעים, כאשר נתניהו סירב בתחילה להרחיב את המנדט של צוות המו"מ לפני יציאתו לקטאר. מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, שהגיע לביקור בזק נוסף בישראל, נפגש עם חברי קבינט המלחמה, וקרא להם "לתת הזדמנות אמיתית למו"מ, כיוון שחמאס בכיוון הנכון". בלינקן הוסיף בפגישה כי אובדן הלגיטימציה של ישראל יגבר כל עוד לא תקודם חלופה שלטונית. לדבריו, בישראל יודעים שחיסול חמאס זה גם במעשה מדיני ולא רק צבאי, לכן יש לפעול בנושא "היום שאחרי".
לאחר הפגישה של חברי קבינט ניהול המלחמה עם בלינקן התכנס שוב הפורום. לבקשת שר הביטחון גלנט, יו"ר ש"ס אריה דרעי הוזעק לפגישה. לאחר דיון התקבלה החלטה פה אחד להרחיב את המנדט - גם אם לא בהיקף שהצוות ביקש. עם זאת, המנדט שקיבל הצוות הוא ריאלי ומאפשר התקדמות.
לאחר הפגישה של בלינקן עם נתניהו, שבה התמקדו בסוגיית המו"מ לשחרור חטופים, אמר מזכיר המדינה כי "בשבועיים האחרונים הייתה התקדמות במשא ומתן ונסגרו פערים, אך החלקים האחרונים הכי קשים. יש עוד עבודה רבה לעשות, עבודה קשה, אבל אנחנו נחושים לעשות את זה". גורם מדיני טען כי מטרת ביקורו של בלינקן היא לשכנע את ראש הממשלה בנימין נתניהו לאפשר מעבר בטוח של עזתים בחזרה לצפון הרצועה.
לאחר הפגישות עם נתניהו וחברי הקבינט, בלינקן נועד עם שתי משפחות חטופים בעלי אזרחות אמריקאית שביקשו ממנו "לעשות הכל כדי להחזיר את כולם הביתה". בתום הפגישה יצא בלינקן מהמקום, לחץ את ידיהם של בני משפחות חטופים שהמתינו בחוץ ושוחח איתם גם כן. "אמרנו לו שאנחנו סומכים עליהם שיעשו הכל להחזיר אותם הביתה", אמרה יפעת קלדרון, בת דודה של עופר קלדרון שעדיין מוחזק בשבי חמאס.
בתוך כך, ממשל ביידן מודאג מכך שישראל עושה "טעות אסטרטגית גדולה" בהכחשת "נזק גדול, אולי דורי" למוניטין של ישראל ברחבי העולם בעקבות מלחמתה בעזה, כך על פי מזכר של משרד החוץ האמריקאי שנחשף ב־NPR, רשת הרדיו הציבורית של ארה"ב.
לפי התזכיר, סמנכ”ל משרד החוץ וראש המערך לדיפלומטיה ציבורית במשרד החוץ עמנואל נחשון לא הסכים עם ההערכה האמריקנית, לפיה המוניטין העולמי של ישראל נפגע. לדבריו, סקרי דעת קהל מצאו ש”רוב שקט” של אנשים בארה”ב ובאירופה ממשיכים לתמוך בישראל, והאשים את האלגוריתם של טיקטוק, שלטענתו מעדיף תוכן פרו-פלסטיני, בהפניית צעירים נגד ישראל.