איראן חשפה החודש את הכטב"ם החדש מתוצרתה, שמסוגל לטענתה לפגוע במטרות בישראל - כך חשף בסוף השבוע "וול סטריט ג'ורנל".
את הכטב"ם החדש, שזכה לשם "עזה" כמחווה איראנית למלחמה של חמאס נגד ישראל, הציגה איראן ביריד יצוא נשק שהתקיים בדוחא שבקטאר. לדבריה, הכטב"ם מסוגל לטוס למרחק של כמעט 2,000 קילומטר ולשאת 13 פצצות מונחות.
1 צפייה בגלריה
yk13853971
yk13853971
(הכטב”מ החדש | צילום: סוכנות הידיעות האיראנית)
לפי "וול סטריט ג'ורנל", מה שמדאיג את הקהילה הבינלאומית הוא העובדה שהאיראנים מציגים את כלי הטיס הזה באופן פומבי בשוק הנשק הבינלאומי. איראן מפתחת מזה שנים רבות מל"טים יעילים ומתקדמים יותר ויותר, כמו גם את ארסנל הטילים הבליסטיים, טילי השיוט ושלל נשק מדויק נוסף, שכבר הופץ על ידי האיראנים לשלוחות שלה במזרח התיכון ובמיוחד לרוסיה במלחמתה נגד אוקראינה.
כעת, לאור הסרת הסנקציות הבינלאומיות של האו"ם שפגו בסוף השבוע שעבר, האיראנים יכולים בלי בעיה להציע את מרכולתם בשוק הבינלאומי ואין מניעה שימכרו את הטילים והמל"טים החמושים שלהם לכל מדינה או גורם ברחבי העולם. הסנקציות האלה היו, לפי הדיווח, חלק מהסכם הגרעין של הנשיא לשעבר ברק אובמה משנת 2015.
אלא שמאז הסרת משטר הסנקציות, אחרי פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין, האיראנים הגבירו מאוד את מכירת והפצת הנשק שלהם בזירה הבינלאומית. כך הפך הכטב"ם התוקף המתאבד "שאהיד-136" לאחד מכלי הנשק הנפוצים שהרוסים מפעילים נגד מטרות באוקראינה. לאחרונה גם פיתחו האיראנים, לפי הדיווח, כטב"ם מהיר ומתקדם יותר מדגם "שאהיד-238", שנמכר גם הוא לרוסים.
אחד המומחים שהתראיין ל"וול סטריט ג'ורנל" ניסה להרגיע ואמר כי "נראה כי הכטב"ם הזה יכול לשאת משמעותית פחות טילים ופצצות מאשר האיראנים טוענים". ואולם, האמריקאים מודאגים מכך שאיראן הפכה לשחקנית רצינית בשוק הכטב"מים.