אוכל: "קבב אמונה" הוא מוסד אוכל מיתולוגי שהוקם בסוף שנת 58' בידי שמעון (קבבי) אמונה בעיר העתיקה של באר-שבע, ופועל עד היום באותו מקום. שמעון, יליד העיר אבאדאן אשר באיראן, על הגבול העיראקי, עסק שם בתחום הנפט וגם סחר בבדים. הוא ניסה את מזלו בתחום זה גם כשעלה ארצה עד שהחליט להתחיל ולעשות קבב. היו לו תשוקה לאוכל ולאנשים, מתכון טוב לקבב וגם קצת חוש עסקי לזהות את הצורך של אנשים לאכול בסמוך לשוק הישן של העיר. מהר מאוד החלו נוהרים תושבי האזור, מהבדואים דרך המושבניקים וכמובן תושבי באר-שבע, אל דוכן קטן עם מנגל פחמים שבו צלו קבב, שיפודי כבד בקר ולב בקר.
המסעדה, שקמה מאוחר יותר, שוכנת בדיוק באותה נקודת התחלה, אבל התרחבה עם השנים לשני חללים ממוזגים ונעימים שבהם מקבלים את פניהם של לקוחות קבועים עם ילדיהם ונכדיהם, כמו גם חיילים רבים העוברים בעיר, וחובבי קבב שעולים לכאן לרגל. הקבב נותר אותו קבב בדיוק, על פי אותו מתכון סודי שייחודו בבחירת הנתחים המתאימים וטחינתם, ביחס השומן-בשר, התיבול ואומנות הצלייה.
2 צפייה בגלריה
yk13973080
yk13973080
(צילום: דוד קישקה)
אמנון אמונה, הבן של שמעון, מנהל את העסק שאביו הקים ב-40 השנים האחרונות, וזוכר את עצמו במקום מאז שהיה ילד. הוא איש נעים ואדיב שאוהב את עבודתו ואת העובדים שלו, וזה ניכר באווירה שבמקום.
הקבב נצלה כשבעה סנטימטר מעל לגחלים לוחשות של עץ הדר, תחת ידיו המקצועיות ופיקוחו של נדב שמש, הגריל-מן של המקום ב-20 השנים האחרונות.
2 צפייה בגלריה
yk13973059
yk13973059
צילום: דוד קישקה
גודלו של הקבב מעט גדול יותר מאצבע וזה מאפשר צלייה אחידה ומיטבית. האמת, זה גם ממש נעים לאכול קבב בגודל הזה. הטעם, הדחיסות והעסיסיות נהדרים, ומנה אחת כוללת ארבע יחידות של קבב.
אני ממליץ להזמין מנת קבב בצלחת לצד סלט של פעם - עגבניות חתוכות, בצל ופטרוזיליה, עם לאפה חמה היישר מהמאפייה השכנה. הדור הצעיר אוהב גם חומוס וצ'יפס ושיפודי פרגית שמוציאים במקום, אבל עיקר העניין כאן הוא לגמרי הקבב המיתולוגי.
רחוב: רחוב קק''ל, אחד הרחובות המרכזיים בעיר העתיקה של באר-שבע, החל להיבנות בשנת 1900, תחת השלטון העותמאני ובסגנון שתי וערב, המאפשר שיטוט קל ומרתק באזור זה של בירת הנגב.
יש כאן מבנים היסטוריים מרשימים דוגמת בית מרקחת הנגב, שהיווה את הבית הדו-קומתי הראשון בשכונה ושהפך בשנת 1948 לבית המרקחת הראשון בנגב.
לא רחוק נמצא גם בית המושל, שנבנה ב-1906 כמשכנו של מושל באר-שבע ובהמשך שימש את צה''ל לפני שהפך לבית העירייה הראשון של העיר. היום שוכן בו מוזיאון הנגב לאמנות, המציג תערוכות מתחלפות, ובחצר מתקיימים גם מופעי תרבות (לאלו שעוד יספיקו, הערב מתקיים מופע של רותם כהן).
באותו מתחם של המוזיאון נמצא המסגד הגדול שבנו הטורקים ואשר היווה את המסגד הראשון בנגב ונבנה בהשראת איה סופיה המוכר מאיסטנבול. כיום משמש המבנה המרהיב כמוזיאון לתרבות האיסלאם ועמי המזרח.
ברחוב האבות תמצאו את בית האמנים, מבנה אבן יפה, שהיה ביתו של ד''ר ראובן ריכרד מאיר, הרופא היהודי הראשון של באר-שבע, והיום מציגים בו אמנים שונים מהנגב. בהמשך הרחוב, במספר 63, שוכנת הצלמנייה - מרכז בינ''ל לאמנות הצילום. יש כאן אוסף של למעלה מ-3,000 מצלמות עתיקות, אוסף תמונות ארכיון של העיר וגם כיתת לימוד, ומומלץ לתאם הגעה לסיור מודרך. כמובן אחרי הקבב.
קבב אמונה. קק"ל 58, באר-שבע. טלפון: 08-6278865