קמלה האריס הפכה ביום שישי באופן רשמי למועמדת המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, ותודיע עד מחר, ואולי כבר היום, במי בחרה כסגן שלה.
בסוף השבוע ערכה האריס שיחות אישיות עם ששת המועמדים הסופיים. כולם מביאים איתם יתרונות וחסרונות אלקטורליים, והקמפיין של האריס הצליח להימנע באופן מרשים מהדלפות לגבי ההעדפות שלה. אך בשווקי ההימורים, הפרשנים והרשתות החברתיות ההערכה הגורפת היא שג'וש שפירו, המושל היהודי של המדינה החשובה ביותר לניצחון דמוקרטי בבחירות — פנסילבניה — הוא הפייבוריט.
שפירו, 51, יהודי מקיים מצוות ואב לארבעה, היה, בדומה להאריס לפני שנבחר, התובע כללי של מדינתו (הוא בפנסיבלניה, היא בקליפורניה). במהלך בחירות האמצע ב-2022, הוא נבחר לתפקיד מושל המדינה החשובה וגיבש במהרה תדמית של ביצועיסט אפקטיבי. הוא הפך לשם מוכר מחוף לחוף בקיץ שעבר, אחרי שאחד הגשרים העמוסים בפילדלפיה קרס. שפירו נכח במקום בכל יום לאחר מכן, הצליח להביא לפתיחת נתיבים חלופיים בתוך שבועיים בניגוד לכל הערכות המומחים, ועם חידוש התנועה הפך לכוכב מיידי ברמה הלאומית.
מאז אחוזי התמיכה שלו בפנסילבניה, השווה 19 אלקטורים קריטיים בבחירות הכלליות, נמצאים באופן קבוע מעל ל-60 אחוז. אך הנוכחות שלו ברמה הלאומית, שמגיעה בשבועיים האחרונים לשיא בגלל זינוק שמו בבורסת המועמדים לתפקיד, היא גם הודות לכישורים הרטוריים שלו. חלק מהכישורים האלה הם יכולת לנאום ולתקשר היטב עם מצביעים, בין היתר על ידי שילוב הומור וקריאות לפעולה בנאומיו למצביעים. שפירו זוכה כבר כמה שנים להשוואות ליכולות הרטוריות של ברק אובמה, ומעריצים ברשת מדי פעם מעלים קטעים שבהם הם מכנים אותו 'ברוך אובמה'. הוא מזכיר אותו בשפה, בתנועות הגוף וביכולת לעלות לגבהים של כומר בכנסייה. בסוף השבוע אמר סגנו המיועד של טראמפ, ג'יי-די ואנס, כי שפירו הוא "חיקוי זול של אובמה".
חיקוי או לא, שפירו מביא איתו גם מטען עודף שהאריס תצטרך לקחת בחשבון — והוא קשור ליחסו החם לישראל. שפירו לא מסתיר את יהדותו וגאה בה, ונלחם במשך שנים במחרימי ישראל כולל ב"בן אנד ג'ריס" העולמית. הוא כינה את ה-BDS כ"קשורים בשורשיהם לאנטישמיות". הצד השמאלי במפלגה הדמוקרטית מנהל בשבועיים האחרונים קמפיין אגרסיבי נגדו. למרות שעמדותיו לגבי הסכסוך דומות לאלה של כל שאר המועמדים לתפקיד, שפירו מסומן כיוון שהעביר ביקורת קשה מאוד על המפגינים הפרו-פלסטינים בקמפוסים, כולל השוואות שלהם לקו-קלוקס-קלאן, והיה אחד התומכים הווקאלים בזכותה של ישראל להילחם בעזה. מאידך, הוא קרא לבנימין נתניהו "אחד המנהיגים הגרועים אי פעם".
כך או אחרת, האריס תצטרך להחליט אם הסיכון להרחיק חלק מהבסיס הדמוקרטי הפרו-פלסטיני — שחזר אליה אחרי פרישת ביידן — גדול או קטן מהסיכוי שג'וש שפירו המוכשר יביא לה ניצחון בפנסילבניה ואת הכרטיס לבית הלבן. וייתכן שיש חשש נוסף בבחירה בו, שעליו חושב כל מועמד כשהוא בוחר את סגנו: שהוא עשוי להאפיל עליה.







