אוכל: מסעדת הלנה בנמל קיסריה חוגגת 20 שנה וזו הזדמנות להגיע אליה וליהנות מחויה נהדרת. המסעדה, בהובלת השף עמוס שיאון, מציעה תפריט מסקרן ומגוון עם תפיסה קולינרית, ידע וטכניקות שמורגשים בצלחת ועם נוף שאין שני לו בארץ. השילוב של סביבת הים, העתיקות וההיסטוריה של המקום עם הרצון של השף לבשל מטבח מקומי ועונתי הופך כאן לשפת המקום ומרגיש כל כך נכון ואמיתי. מרגישים את זה מיד במנה של פלמידה לבנה כבושה בסלק וערק עם קריתמון ימי מוחמץ שמוגשת אל השולחן והיא יפה ומפתיעה כמו שהיא טעימה ומקורית. הדג מטופל כאן במקצועיות ויצירתיות, משאיר את הכבוד לחומר הגלם אבל מזכיר שיש כאן שף בבית, והקריתמון הימי - צמח בר הגדל בחולות וסלעי כורכר באזור ושעמוס נוהג ללקט, משתלב נהדר במנה. במסגרת הליקוטים של עמוס וצוותו וההשפעות של המטבח הערבי המקומי, יוצע כאן, ממש בשבוע הבא, מאפה פטאייר במילוי עלי מלוח קיפח, שמלקטים באזור, שיוגש עם שמנת של פעם ופלפל חריף מותסס.
2 צפייה בגלריה
yk14169940
yk14169940
(דוד קישקה @kichkadavid)
גם מנת הבוריק במילוי השרימפס, הארטישוק הירושלמי וחלמון הביצה יוצאת מן הכלל, ומהווה דוגמה למטבח הישראלי העכשווי שמתקיים כאן.
מנה נהדרת נוספת היא גבינת המנורי, שעטופה בעלה תאנה וממתק דלעת, צלויה בטאבון ומוגשת על יוגורט עיזים. גבינת המנורי רכה ועדינה, מקורה במרכז וצפון יוון והיא מיוצרת על בסיס נוזלי החלב שמתקבלים בתהליך ייצור גבינת הפטה.
במנות העיקריות תמצאו מנות דגים מצוינות דוגמת פילה מוסר ים צלוי על רוטב בויאבז, פילה סלמון נורווגי על ריזוטו חיטה ירוקה, ויש גם ניוקי מצוין ובשרים טובים.
2 צפייה בגלריה
yk14169904
yk14169904
דוד קישקה @kichkadavid
אפשר ליהנות כאן גם מפיצות מעולות היוצאות מהטאבון הלוהט שעמוס מאוד אוהב. בישול בטאבון ובאש גלויה מקבל כאן מקום של כבוד, גם בזכות העובדה שעמוס עבד בעברו כשבע שנים לצד ארז קומרובסקי, שהיה מקור גדול להשראה ולמידה עבורו וניכר בעשייה שלו.
השותף במקום, ומי שעמד מאחורי הקמת המסעדה, הוא לא אחר מאורי ירמיאס (אורי בורי מעכו), שהוא מאנשי המקצוע הוותיקים והמוערכים בתחום.
הנוף כאן יוצא דופן ולמעשה משקיף אל העבר, אל נמל קיסריה העתיק, אל הים התיכון ואל האופק הכחול ומהווה תפאורה מושלמת לארוחה, בעיקר בשעות האור. במסגרת חגיגות ה-20 של המקום, שמעט נדחו בגלל המצב, יציעו כאן לא מעט מנות ספיישל וגם ארוחות מיוחדות, ואף השיקו יין בשם "פלא" לכבוד האירוע וגם לכבוד 35 שנים לאורי בורי.
היין יוצר בשיתוף פעולה עם דבי שיאון, אשתו של עמוס, שהיא אשת יין ומנהלת השיווק של יקב מרגלית, אחראית כאן על תפריט היינות ויצרה עם משפחת מרגלית יין לבן מזן מרגלית בלאן, הקרוי על שמם.
לא לוותר על קינוח, כמובן, וממליץ לנסות את גלידת הטחינה והסילאן על מאפה הקינמון או את מלבי הרוזטה עם סירופ עלי התאנה. אל המסעדה מגיעים דרך הגן הלאומי קיסריה (חניה בחניון רשות הטבע והגנים).
רחוב: ההליכה אל המסעדה עוברת דרך אבני הרחוב הרומי בגן הלאומי המרשים, וניתן לטייל בו שעות, בין ההיפודרום, מרכז המבקרים של הנמל, העתיקות, המדשאות והים התיכון. יצירת הפאר שהקים הורדוס לכבוד הקיסר אוגוסטוס מהווה תזכורת לאימפריה האדירה שהתקיימה כאן.
אחד מהפרויקטים החשובים והמרשימים של אותה תקופה היה שינוע מים בעזרת אמות מים ומערכת שלמה שהוקמה במיוחד, ואותה ניתן לראות בחוף הקשתות, כק"מ צפונית לגן הלאומי קיסריה. ישנו שביל חול וכורכר נעים וקל להליכה המחבר בין הגן הלאומי אל חוף הקשתות ונעים ללכת בו לאורך המפרצון. המקום הוכרז לאחרונה על ידי רשות הטבע והגנים כגן הלאומי הימי הראשון בישראל. הוא נקרא גן לאומי ים קיסריה, ולמעשה מהווה המשך לעיר העתיקה. תמצאו פה שרידים ארכיאולוגיים ואוצרות טבע תת-ימיים, כולל חלק מהנמל שהיה הגדול ביותר במזרח התיכון ואחד הגדולים בעולם העתיק. לראשונה ערכי טבע ומורשת הנמצאים מתחת למים מונגשים לציבור הרחב, בין אם בצלילה, שחייה או שנִרקול.
מסעדת הלנה. נמל קיסריה. 04-6101018