מתקפת המורדים הג'יהאדיסטים הסונים, ובעיקר חוסר האונים שגילה צבא המשטר הסורי, גרמו לתגובת שרשרת של כל הקבוצות האתניות והדתיות בסוריה המנסות כרגע – ורובן מצליחות – להשתלט על אזורי המחיה שלהן. אם מסתכלים כעת על התמונה כולה, מדובר בהתפתחות טובה לישראל.
המורדים הסורים הודיעו אתמול כי השתלטו על מחוז קוניטרה, הממוקם סמוך לגבול עם ישראל. מדובר בכפריים שהיו לנו קשרים עימם – בין היתר כי סייענו להם בטיפול בפצועים במהלך מלחמת האזרחים. עם זאת, קיימת סכנה שהמורדים הג'יהאדיסטים הסונים מתנועת "היאת תחריר א-שאם", יכבשו את האזור מידי הכפריים המחזיקים בו כעת. לכן, ישראל עושה את כל ההכנות למקרה שבו המצב ישתנה.
מאחורי הקלעים ישנן התפתחויות מפתיעות. מי שתומך בשתי הקבוצות העיקריות של המורדים הוא צבא טורקיה והנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. עם זאת, מתברר שממשל ביידן וארה"ב התגייסו למאמץ שקט, חצי חשאי, לא רק כדי לבלום את השאיפה של ארדואן להשתלט על המובלעת הכורדית בצפון סוריה, אלא – וזה מה שחשוב יותר – כדי להשתלט על המאחז של המיליציות השיעיות הנאמנות לאיראן על נהר הפרת.
לישראל חשוב להשפיע על האמריקאים, שימשיכו לתמוך בכורדים כדי שארדואן לא ייתן למורדים הג'יהאדיסטים להגיע לאזור הגולן: מצד אחד, שהאמריקאים לא יוציאו את כוחותיהם ושימשיכו לתמוך בכורדים, ומצד שני, שארה"ב תשפיע על ארדואן כך שהמורדים הג'יהאדיסטים יישארו במקומם.
אם המצב הזה יימשך, זו מבחינת ביטחון ישראל התפתחות אסטרטגית חיובית ראשונה במעלה. התפתחות אסטרטגית חיובית נוספת מנקודת ראותה של ישראל היא השתלטות המורדים באזור דרעא על דרום-מערב סוריה, הגובל בישראל ובירדן. מה שחשוב יותר מהכל הוא שהמורדים שהשתלטו הם בני המקום: כפריים סונים וכפריים דרוזים ממחוז א-סווידא הסמוך. לפי פרסומים זרים, לישראל היו עימם קשרים טובים בתקופת השיא של מלחמת האזרחים הסורית ואפשר להניח שהם לא ימהרו לפעול נגד ישראל, ואולי אפילו ההפך.
נוצר מצב שבו המשטר הסורי וצבא סוריה השתלטו על האזור כחלק מהסדרה רוסית-סורית שנועדה להביא לסיום מלחמת האזרחים. ההסכם קבע שאנשי צבא רוסים יפקחו על החזרת החיים למסלולם ועל מניעת פיגועים נגד ישראל ונגד תושבי האזור מצד צבא סוריה.
ההסדרה הזאת עבדה, וכך גם ההסדרה של הפעילות האווירית באזור שהרוסים פיקחו עליה ומנעו ברוב המקרים התנגשות בין חיל האוויר של ישראל לבין מטוסים רוסיים ומטוסים של חיל האוויר הסורי שטסו בקרבת הגבול. אולם, המוצבים הרוסיים על הקרקע, לפי דיווחים בתקשורת העולמית, פורקו בימים האחרונים. המשמעות היא שהרוסים כבר לא מפקחים על הקרקע, והמחוז נמצא בשליטת המורדים שהם בני המקום וברובם הגדול אינם ג'יהאדיסטים.
צריך להביא בחשבון שאם המורדים הסונים יגיעו לקרבה מסוכנת לאזור דמשק, תהיה נהירה גדולה של פליטים לעבר הגבול הישראלי, בדיוק כמו שהייתה בעשור הקודם. אז התמקמו עשרות אלפי פליטים ממש על גדר הגבול עם ישראל בגולן, וישראל נערכה למנוע פריצה שלהם לשטחה - בעקבות הניסיון שלהם להימלט מהסכנה שהיוו המורדים, ואם כדי לפגוע בישראל בהשראת המורדים.
לעת עתה, עדיין לא מבחינים בפליטים או בקבוצות חמושות ג'יהאדיסטיות על קו הגבול בגולן, אך האיום קיים. ההתפתחויות בסוריה הן כה מהירות שצריך להתכונן לכל התפתחות אפשרית, גם אם כרגע המצב נראה די חיובי מבחינתנו באזורים הסמוכים לגבול ישראל בגולן.
לעת עתה, התמונה מנקודת ראותה של ישראל אינה רעה. אולם, מאחר שהדברים משתנים במהירות ומאחר שאיראן וטורקיה עדיין לא אמרו את המילה האחרונה, יכול להיות כל מהפך מהיר. אחרי מתקפת הפתע והטבח ב-7 באוקטובר אשתקד, ישראל חייבת להיות בכוננות על הקרקע בגולן, בעיקר מודיעינית ואווירית, לכל התפתחות בלתי צפויה בסוריה. הדברים בהתהוות, וטרם נאמרה המילה האחרונה.
לישראל חשוב להשפיע על האמריקנים, שימשיכו לתמוך בכורדים כדי שארדואן לא ייתן למורדים הג'יהאדיסטים להגיע לאזור הגולן