לפני חודשיים יצא לי לבקר במפעל הדבש ושמן הזית של יד מרדכי. פגשתי שם את העובדים שחלקם הגדול מתגוררים בעוטף, אלה שרבים מהם איבדו חברים ומשפחה, אלה שפונו וחזרו כדי להמשיך ולעבוד בעבודה שהם כל כך אוהבים. במקום שמסב להם שגרה מבורכת.
בביקור ההוא, שם למדתי על הדבש, חזיתי גם במראה היפהפה והמהפנט של בִקבוק בקבוקי שמן הזית והחלטתי ללכת בעקבות הזיתים ולראות מהיכן הם הגיעו.
לאחרונה התרחש המסיק השנתי, וניתנה לי הזכות להגיע ולחזות בו במושב היוגב בעמק יזרעאל. שטחים עצומים של מטעי זיתים נפרסים שם, אל מול הנופים המרהיבים של העמק, ואת כל הזיתים האלה מוסקים בבית הבד, יחד עם זיתים שמגיעים מהגולן, ותוך זמן קצר נוצר שמן זית מרהיב ביופיו. מבריק, מלא בניחוח פירותי, עם טעמים שהם הכי הארץ הזאת.
משם עובר שמן הזית היישר ליד מרדכי, שם הוא נארז ויוצא למדפים. מסע שחוצה את המדינה. מצפונה ועד דרומה. וחוט שני שמחבר בין האנשים והמקומות – האהבה לתוצרת האדמה.
במושב היוגב, בבית הבד, פגשתי את גל אשוש שמנהל את בית הבד כבר 25 שנה. ממשיך את דרכו של אביו. וגם את לירן גבאי, מנהלת האיכות והטכנולוגיה במפעל של יד מרדכי. לירן היא גם זו שאחראית, יחד עם הצוות שלה, על איכות השמן שמגיע למפעל. היא מלאת ידע, יודעת לזהות זנים מטעימה קצרה, והיא גם זו שלימדה אותי משהו מאוד מעניין – הידעתם ששמן זית הוא חומר הגלם היחיד שניתן לדעת אם הוא פגום או לא באמצעות טעימה? זאת הסיבה שיש צוות שלם שטועם את השמן בכל שלב בתהליך. בזמן המסיק, בהגעה שלו למפעל וגם אחרי הבִקבוק.
בדרך הביתה מבית הבד, אחרי היכרות עם האנשים שעומדים מאחוריו, שעובדים כל השנה עבור הרגע הזה של המסיק, הבנתי אפילו יותר כמה מדהים הוא שמן הזית. וכן, בהחלט אפשר גם לטגן איתו.
צ'יפס מתנפח
מעל פיתה עם פלאפל, לצד סלט ירקות או ככה לבד עם מטבלים טובים בצד – הצ'יפס המתנפח, זה שגדלנו עליו, הוא אחד הביסים הטעימים שיש. נוסטלגיה שקשה לעמוד בפניה. אז כשסיפור נס פך השמן יתגלגל על הלשון הערב, הכינו לכם מתכון שעושה שימוש בשמן הזית הנפלא שגדל בעמק, ותפוחי אדמה שגדלים ממש כאן בדרום.
מה צריך:
• 3 תפוחי אדמה
• 2 ביצים L
• 1/2 כוס סודה (מים מוגזים)
• 1 כוס קמח לבן
• 2 כפות קורנפלור
• 1 כף אבקת אפייה
• 1/2 כפית מלח
• 1/2 כפית כורכום
• 1 כוס שמן זית יד מרדכי – לטיגון
כך עושים:
1. קולפים את תפוחי האדמה ופורסים לפרוסות דקות ממש. עדיף עם מנדולינה או מעבד מזון עם דסקית פריסה. מעבירים לקערה עם הרבה מים קרים עד שהבלילה תהיה מוכנה.
2. בסיר רחב שמים שמן רק עד גובה טיגון, ומביאים לסף רתיחה.
3. בקערה גדולה שמים ביצים וסודה וטורפים היטב. מוסיפים את שאר המצרכים וטורפים.
4. מסננים את תפוחי האדמה מהמים ומייבשים אותם במגבת או נייר סופג. חשוב לייבש, אחרת הבלילה לא תידבק לתפוחי האדמה.
5. טובלים כל פרוסת תפוח אדמה בבלילה, ומיד מעבירים לשמן הרותח.
6. מטגנים משני הצדדים עד הזהבה. ממליחים ומגישים.










