ממש כמו בישראל, גם היוונים אוהבים את הגריל המקומי שלהם. הסופלקי (ביוונית, “שיפוד קטן”) הוא אחת המנות הקלאסיות, המוגשות בטברנות ובסופלקיות המוכרות לכל מי שטייל ביוון. זהו אוכל יווני אותנטי – בשר איכותי, תיבול עז ורוטב מעקצץ בפיתה עסיסית – שיוצר שילוב טעמים יוצא דופן המרכיבים את הביס המושלם, בין אם בישיבה במסעדה במחיר נגיש או בחוויית אוכל רחוב משתלמת. השיפוד יכול להכיל סוגי בשר שונים כגון כבש, הודו, בקר או עוף, הנצלה על גריל ומשלב טעמים מעושנים עם תיבול ייחודי. בכל דוכן סופלקי המכבד את עצמו ינוחו עשרות שיפודים במשרה של שמן זית, מיץ לימון ואורגנו, מחכים לעלות על הגריל ברגע ההזמנה. בתום הצלייה מניחים את הבשר, בעודו על השיפוד, על פיתה או פרוסת לחם קלוי.
הסופלקי הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות היוונית, עם שורשים עמוקים בהיסטוריה. מהומרוס המזכיר את ה”אובליסק” (השיפוד הקטן), דרך כתביו הקומיים של אריסטופאנס ועד לממצאים ארכיאולוגיים המעידים על אכילת סופלקי כבר בשנת 1600 לפני הספירה. העבר של המנה עשיר כמו הטעמים שלה. אך תרבות אינה דורכת במקום, ולצד מקומות קלאסיים ומסורתיים, שיופיים בפשטותם, התפתחה סצנה של מקומות חדשים ושלל וריאציות.
אפילו הומרוס נתן ביס
התקופה המורכבת הזו מעוררת את הצורך של כולנו בדברים מנחמים, טעימים ופשוטים. כך נולד אצלנו ב"גרקו" הרעיון לפתוח את הסופלקיה – שיפודייה יוונית שבה מוגשת מנת הדגל האהובה בשלל גרסאות לצד פיתה בעבודת יד ורטבים מיוחדים. ב"גרקו" תמיד ניתן מקום של כבוד לסופלקי, אך כעת הוא זוכה לקדמת הבמה עם תפריט נפרד – בישיבה, בטייק-אוויי ובמשלוחים – המתומחר בגובה העיניים, ובו מגוון בשרים, דגים ואופציות צמחוניות.
יש הרבה "סובלאצידיקה" (מקומות לסופלקי) טובים באתונה, וכל אחד מהם שיכלל את המנה בדרכו. לקראת פתיחת ה"סופלקיה" של "גרקו" טסנו לבירת יוון כדי ללמוד מהמקומות המיתולוגיים בעיר, אלו שהיוונים אוכלים בהם.
איפה לאכול סופלקי באתונה
Lefteris o Politis
"לפטריס או פוליטיס" הוא מוסד אתונאי אהוב מאוד על המקומיים, הידוע בסופלקי המסורתי והאותנטי שלו. המקום שקיים מ-1951 נקרא על שם הבעלים המקורי שהגיע מאיסטנבול, והוא נמצא בכיכר אומוניה, באזור שנחשב בעבר ל"לב העיר" וכעת מתחיל לחדש ימיו כקדם. בתחילת הדרך הכינו את המנה מבשר כבש, אבל משנות ה-80 עברו לקציצת בקר מדהימה ("ביפטקי" ביוונית).
הסופלקי כאן חף מהתחכמויות, יש רק סוג אחד – בקר מסורתי צלוי על הגריל, מוגש חריף, בלי צ'יפס, ולצד תוספות מוגבלות – פטרוזיליה, בצל, עגבניות ופלפל חריף. אבל כשהבשר כה עסיסי והפיתה כה רכה הטעמים מתמזגים בהרמוניה לביס המושלם.
אין מקום לחלוקה מעמדית אצל לפטריס. פועלים, אמנים, פוליטיקאים ומהגרים אוכלים את הסופלקי המפורסם זה לצד זה, ואחת מהאגדות על המקום מספרת על תעשיין עשיר שנהג לשלוח לבנו, שלמד בחו"ל, עשרות מנות מכאן.
לאחרונה, לפטריס פתח סניף נוסף ברחוב רומבויס 18, כדי להשביע את הצעירים המבלים באזור ליד רחוב ארמו.
Lefteris o Politis.satovriandou 20.omonia
Kostas
"קוסטאס" הנמצא ליד כיכר סינטגמה, הוא שם נרדף לסופלקי באתונה. המקום מנוהל על ידי קוסטאס ג'וניור, נכדו של המייסד. עם מסורת שנמשכת יותר מ-75 שנה, ב"קוסטאס" מציעים סופלקי פשוט וטעים, עם בשר עסיסי ורטבים עשירים וניכר שהסודות עברו בין הדורות במשפחה. הודות למיקום (בלב העיר) ולסטייל (של פעם), "קוסטאס" נחשב לאחד המקומות הפופולריים ביותר בקרב מקומיים ותיירים כאחד.
קוסטאס מרכיב את הטעמים העדינים שלו עם פיתה יבשה וללא שומן; סופלקי חזיר, יוגורט יווני מסונן, פיזור בצל, כמה פרוסות עגבנייה ומעליהם פטרוזיליה, מלח ופלפל אדום לפי הטעם. פלפל צ'ילי אדום הוא אופציה. זו מנה עטופה בדיוק כירורגי שנותנת לחומרי הגלם לדבר בעד עצמם – ואכן המרכיבים טריים והבשרים איכותיים.
לפעמים הדברים הפשוטים בחיים הם גם הטובים ביותר, ולראיה התור שיש כאן בכל יום. "קוסטאס" הוא מוסד, ומוטב להגיע מוקדם כדי להימנע מהמון בצהריים. המקום נסגר לרוב בסביבות השעה 15:00 כשנגמר הבשר.
Kostas. Pl. Agias Irinis 2,Athens
Kostas
לא, זו לא טעות. גם לבן דוד של קוסטאס מההמלצה הקודמת יש מקום משלו, מעולה גם הוא. תתעלמו מכל "הסירנות" הקולינריות באזור שקוראות לכם למסעדות מודרניות, וצאו לטיול קצר ברחוב Aiolou עד שתגיעו לכיכר אגיאס איריניס, כמה צעדים ממדרחוב הקניות המפורסם Ermou. זו כיכר אופנית מאוד, שוקקת ברים ובתי קפה חדשים. המקום זעיר, אך לא תוכלו לפספס אותו כי כמעט תמיד יש כאן תור של אנשים שמחכים לנסות את ההיצע הטעים של קוסטאס. אגב, הוא עובד כאן מאז שהיה נער והכיכר של היום הייתה עוד דרך עפר.
אפשר לבחור כאן בין שיפוד לקציצה, צלויים עם ניסיון רב על פלאנצ'ה חמה ועטופים בפיתות טעימות עם עגבנייה ובצל. בעשור השביעי לחייו, קוסטאס חי לפי המוטו המונצח בשלט על הקיר: "אל תלחיצו אותי, כי אני בגיל שבו אני בסיכון לשבץ".
Elvis
"אלביס" הוא המקום המושלם לסופלקי לילי. הוא פתוח מהצהריים ועד לשעות הקטנות של הלילה, האווירה תוססת, והמקום – כמתבקש משמו – מעוצב בנושא מלך הרוקנ'רול עם פוסטרים, תמונות ופסלונים שונים. כאן לא מגישים סופלקי עם פיתה כמו במרבית המסעדות, אלא רק סופלקי עם תפוחי אדמה טריים מטוגנים, רוטב צהוב טעים וסודי, לימון ולחם. הבונוס – צ'ייסר ראקי מסורתי על חשבון הבית בזמן שאתם מחכים להזמנה.
אם הגעתם ל"אלביס" בשעות הצהריים, דעו שהוא נמצא ברחוב של שוק האיכרים האתונאי, שפתוח בכל יום למעט בראשון.
בעבר "אלביס" ישב בשכונת קרמיקוס, אך בשנים האחרונות, ובשל הביקוש העולה, נפתח סניף שני בשכונת פגראטי, בסמוך לבר הפופולרי "צ'לסי הוטל", תוך שמירה על האיכות והאסתטיקה של המקום המקורי.
Polpo
"פולפו", התחנה האחרונה שלנו בסיור, שונה לחלוטין מקודמותיה, הן בהיצע והן במיקום – בשוק.
אבל לא סתם שוק, אלא רנדיס – שוק המזון הגדול ביותר באתונה, ששטחו כ-60 דונם, הנמצא בין מרכז העיר לנמל פיראוס, באזור התעשייה רנדיס. זהו גן עדן לפודיז: פירות ים מדהימים ודגים טריים, פירות מכל פינה בעולם, גבינות יפות, ירקות טריים וקפואים, פרות וחזירים שלמים תלויים על ווים, מוצרי מעדנייה, וכמובן כמה מסעדות לסיפוק הרעב של המוכרים והקונים בשוק.
עד לפני מספר שנים, שוק רנדיס היה פתוח רק למכירה סיטונאית, אך בשלב מסוים הוא נפתח לקהל הרחב. מעבר לרחוב משער השוק הראשי וימינה, מאחורי משאיות חונות ובין מחסני אחסון מזון, שוכנת פנינה קולינרית בשם "פולפו" ("תמנון" באיטלקית). גם לבעלים, ניקוס קציקאקיס, יש סיפור. הוא החל את דרכו כדייג והפך לאחד מספקי הדגים ופירות הים הטובים ביוון, שגם מייצא את הסחורה שלו למסעדות יוקרה בחו"ל. את "פולפו" הוא פתח בחנות הסמוכה למחסן הראשי שלו שנותרה ריקה, וילדיו דחקו בו לפתוח בה מסעדה.
זהו חלל פשוט ומודרני עם מטבח פתוח וכמה שולחנות. המנות פשוטות ועשויות מדגה מובחרת ביותר. לטובת רבים מעובדי השוק הרעבים שאין להם זמן לארוחה מסודרת, יצר ניקוס שתי אפשרויות לעטיפת סופלקי מבוסס דגה – אחת עם בקלה מצופה ופירות ים ואחת עם שרימפס.
polpo. tzon Kennenti 6. Ag. Ioannis Rentis









