לגז הרוסי והשפעותיו היסטוריה ארוכה: רוסיה וברית-המועצות לפניה הפכו ב-50 השנים האחרונות למקור חשוב של גז זול עבור אירופה – ואוקראינה הייתה ציר מרכזי להעברתו. בשיאה של מערכת היחסים הזאת הגז הרוסי שלט ב-35% משוק הגז באירופה.
אך ב-2022, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, החלו מדינות היבשת לפעול לניתוק התלות שלהן בגז הרוסי, והשיעור שלו בשוק האירופי צנח מאז לכ-8%, כשבשנה האחרונה עמדה הכמות שהגיעה למדינות האיחוד האירופי על 14 מיליארד קוב בלבד.
כעת, אחרי כמעט שלוש שנות מלחמה עקובה מדם, שיתוף הפעולה הכלכלי האחרון בין רוסיה לאוקראינה הגיע אתמול לסיומו, עם כניסתה של שנת 2025 ופקיעת תוקפו של ההסכם שאפשר העברת גז רוסי דרך צינורות באוקראינה לשוק האירופי. ההסכם שרד אמנם שלל מהמורות במלחמה, ושני הצדדים הרוויחו ממנו, אבל קייב סירבה להאריכו כל עוד הפלישה הרוסית לשטחה נמשכת.
כיוון שרוב מדינות אירופה, במיוחד במערב ובאיחוד האירופי, כבר צימצמו דרמטית את התלות שלהן בגז הרוסי, המהלך לא צפוי להשפיע עליהן משמעותית והוא נתפס בעיניהן בעיקר כציון דרך סמלי לצמצום התלות בפוטין. מי שצפויות דווקא להיפגע הן למעשה המדינות המקורבות לרוסיה: סלובקיה, והונגריה. המשבר החמור מכולן כרגע מגיע למולדובה, שבעקבות ניתוק הגז כבר הודיעה על מצב חירום אנרגטי מיידי.
בתוך כך, אוקראינה במתקפת כטב"מים נרחבת של רוסיה בליל השנה החדשה, כשלפי הצבא האוקראיני הוא יירט 63 מתוך 111 כטב"מים ששוגרו.








