מוזיאון הרעות הסמוך למצודת כ"ח שבצפון, המוקדש לכיבוש המצודה במלחמת השחרור, נפתח השבוע לקהל לראשונה מאז 7 באוקטובר 2023. המוזיאון נאלץ לסגור את שעריו כמו רבים מהאתרים באזור. ב-15 החודשים האחרונים נגרמו לו נזקים, בעיקר עקב פגיעות הדף, אבל מאז כניסתה לתוקף של הפסקת האש בצפון פעלו צוותי השימור הפיזי של המועצה לשימור אתרים על תיקון הנזקים ואיפשרו את הפתיחה המחודשת.
1 צפייה בגלריה
yk14222371
yk14222371
(מוזיאון הרעות. "אנשים ביקשו לחזק אותנו")
"מאוד התרגשנו לחזור לקבל קהל אחרי תקופה כל כך ארוכה", אומר מנהל המוזיאון, עידו קהת. "בחודש האחרון פנו אלינו הרבה אנשים שביקשו לבקר במוזיאון ובכך לחזק אותנו ואת הצפון כולו. ההחלטה לפתוח לא הייתה פשוטה לנוכח הנזקים והעבודות שהצטברו, אבל ברגע שהחלטנו לפתוח, יכולנו ללכת רק בכיוון אחד – קדימה". עמרי שלמון, מנכ"ל המועצה לשימור אתרים: "מצודת כ"ח ושלוש ההתקפות של כוחות הפלמ"ח וצה"ל לכיבושה ב-1948 היו והינן מסמלי מלחמת העצמאות. רק הרעות ואחוות הלוחמים בתש"ח איפשרו את כיבושה. מוזיאון הרעות, מייסודם של לוחם הפלמ"ח יהודה דקל וחבריו, מביא את סיפורם של הלוחמים ויוצר את החיבור ללוחמי חרבות ברזל".
המוזיאון משתרע על שטח של כ-300 מ"ר וכולל ארבעה אולמות תצוגה ומולטימדיה, פינת הנצחה, אודיטוריום ורחבה המשקיפה על נחל קדש הסמוך. הוא נחנך ב-2014 ונקרא על שם "שיר הרעות" של חיים גורי וסשה ארגוב, מסמלי מלחמת העצמאות.